Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kaj pomeni gluten? Vse o brezglutenski prehrani!

Kaj pomeni gluten? Vse o brezglutenski prehrani!

Gluten je v poslednjih letih postal popularna tema.

Zdi se nam, da ga se izogibajo vsi, od Novaka Đokovića, Billie Eilish vse do sosede s tretjega nadstropja! Vendar koliko je pravzaprav gluten nevaren in za koga?

Vsi članki
31. oktober 2023.

Vse kar morate znati o glutenu izvedite v našem članku: kaj je gluten, katera živila ga vsebujejo, kako se držati gluten- free diete in kateri so najboljši brezglutenski recepti!

Vsebina: 

Oznaka Brez glutena
Gluten..samo še ena norija hollywoodskih zvezdnikov ali resnična nevarnost za zdravje?

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se naravno nahaja v določenih žitih katerih so najbolj znane pšenica, rž in ječmen. Sorte pšenice, kot sta na primer pira in kamut tudi vsebujejo glutena. 

Gluten se lahko najde v živilih, ki naravno ne vsebujejo glutena. Pri proizvodnji in pakiranju živil, lahko pride do "kontaminacije" z glutenom. Če se oves proizvaja ali pakira poleg pšenice, sledi glutena iz pšenice so lahko na ovsu. Taki oves potem ni brez glutena!

Gluten se lahko najde tudi v živilih v katerih ga nikoli ne bi pričakovali. Pogosto se uporablja za izboljšanje teksture in okusa v izdelkih kot sta sojina omaka ali sladoled. 

Kot vidite, gluten se lahko zares najde vsepovsod. Ali je zares nevaren in za koga?

 

Fant v kuhinji
"Pripravljen sem na vojno...proti glutenu!"

Je gluten škodljiv?

V trgovinah ste zagotovo opazili velike odseke polne gluten-free izdelkov. Številka ljudi ki trpijo za celiakijo (avtoimunska bolezen  vezana za gluten) je relativno majhna : okoli 1% prebivalstva trpi za celiakijo.

Vendar količina ljudi, ki se držijo brezglutenskega načina prehrane je bistveno večji! Zakaj?

Delno zaradi hollywoodskih zvezdnikov, ki spodbujajo gluten-free prehrano za hujšanje, in delno zaradi delnih informacij, ki jih se lahko najdejo na spletu. Gluten je povsem nezasluženo proglašen škodljivim!

Za večino ljudi je gluten popolnoma varen, in to dokazujejo tudi znanstvene raziskave, Vendar je za majhni odstotek ljudi gluten zelo nevaren in škodljiv. 

Gluten-free članek
Splet nas je povsem prestrašil. Dejansko je gluten zvaren za veliko večino ljudi!

Ljudje, ki trpijo za celiakijo in intoleranco na gluten vsekakor se morajo izogibati glutena, saj pri njih izziva resne zdravstvene težave. Ljudje, ki imajo alergijo na pšenico se morajo izogibati le pšenice, vendar lahko uživajo druga živila, ki vsebujejo gluten. 

Torej, gluten je velika težava le za tiste ki preverjeno slabo reagirajo na njega in/ali  na tiste pozitivne na celiakijo. Na srečo, velika večina ljudi lahko uživa gluten brez skrbi. Juuuhuuu, lahko jemo babičine palačinke!

Kdo se mora izogibati glutena?

Ali sodite med tiste, ki se slabo reagirajo na gluten? Če ste v eni treh skupin, je priporočljivo odstraniti gluten iz prehrane. Berite naprej in izvedite!


Bale sena
Izogibati se glutena pomeni, da ga ne smete jesti. No še vedno lahko sedite na njem!

Celiakija 

Veliko ljudi napačno misli da je celiakija alergija na gluten. Celiakija, namreč, ni alergija, temveč avtoimunska bolezen pri kateri telo reagira negativno na gluten (gluten poškoduje tenko črevesje oseb). Gre za neprenašanje  glutena. 

Ljudje, ki trpijo za celiakijo, imajo avtoimunsko rekacijo kadar uživajo gluten. Njihov imunski sistem napačno napada lastno tkivo (tenko črevesje). Ocenjuje se, da približno 1 od 100 ljudi trpi za celiakijo.

To je dedno pogojena bolezen, kar pomeni da osebe, katerih bližnji sorodniki trpijo za celiakijo (starši, otroci, brat, sestra) imajo veliko večjo možnost da razvijejo to neprijetno bolezen. 

Veliko ljudi ki trpi za celiakijo, se tega niti ne zaveda. Nekatere raziskave ocenjujejo da več kot 80% ljud,i ki ima celiakijo, to niti ne ve! Celiakijo je zelo pomembno odkriti zgodaj v življenju, saj drugače lahko povzroči številne zdravstvene težave. 

Zdravilo za celiakijo ne obstaja, edina rešitev je prehrana brez glutena, oziroma lahko se uživa samo hrana brez glutena. 

Celijakija članek na prenosniku
Če imate nekatere tistih simptomov, vsekakor se posvetujte z zdravnikom!

Simptomi celiakije

Celiakijo je pogosto zelo težko diagnosticirati, saj različno vpliva na ljudi. Nekateri razvijejo celiakijo v otroštvu, medtem ko jo drugi razvijejo v odrasli dobi. Eni pogostih simptomov so: 

  • anemija
  • utrujenost
  • bolečine v kosteh ali sklepih
  • artritis
  • osteoporoza ali osteopenija (izguba kostne mase)
  • okvara jeter
  • depresija ali anksioznost
  • periferna nevropatija (mravljinčenje, odrevenelost ali bolečina v rokah in nogah)
  • migrene
  • izostala menstruacija
  • neplodnost ali ponavljajoči se splavi
  • afte v ustih
  • dermatitis herpetiformis ( srbeč izpuščaj na koži)

 

Punco boli želodec zaradi glutena
Občutljivost na gluten pogosto povzroča prebavne motnje. 

Celiakija pri dojenčkih in otrocih: 

Celiakija pri otrocih in dojenčkih se lahko pogosto prepozna zaradi prebavnih motenj.  Pogosti simptomi pri otrocih so: 

  • napihnjenost in bolečine v želodcu
  • kronična driska
  • bruhanje
  • zaprtje
  • anemija
  • utrujenost
  • razdražljivost
  • težave z zobno sklenino
  • počasen rast in puberteta
  • nizki rast
  • hiperaktivnost

 

Testiranje na gluten

Testiranje je enostavno in se lahko opravi v laboratorijih. Test na gluten (Npr. IgA test) preveri količino določenih protiteles v krvi in dokazuje če oseba ima celakijo.

Fant v supermen obleki in brezglutenski piškoti na mizi
"Test na gluten je negativen, lahko jem babičine piškote!"

Alergija na pšenico

Alergija na pšenico je pravzaprav alergija na eno ali več beljakovin, ki se nahajajo v pšenici. Za alergijo na pšenico obstajajo laboratorijske raziskave, s katerimi se ta lahko odkrije. Pogosti simptomi so: otekanje ali srbenje ust, žrela ali oči, izpuščaj, kratka sapa, slabost, driska in krči.

Pomembno je opomniti, da alergija na pšenico ni alergija na gluten! To pomeni da lahko jeste druga žita, ki vsebujejo gluten, vendar ne smete jesti pšenice.

Par dela srce iz testa v kuhinji

Imamo rad pico, vendar še bolj imamo rad , ko nas ne boli trebuh zaradi nje!

Necelijakijsko neprenašanje glutena

Neprenašanje glutena je občutljivost na gluten. Ta ima podobne simptome tudi kot celiakija, vendar brez višjih protiteles in poškodbe črevesja. Za necelijakijsko neprenašanje glutena ne obstaja test! Vendar jo zdravnik lahko diagnosticira, če so simptomi ponavljajoči in če ste negativni na celiakijo in alergijo na pšenico. 

Nekateri simptomov neprenašanja glutena so: 

  • driska
  • bolečina v želodcu
  • utrujenost
  • napihnjenost
  • depresija

En načinov s katerim se lahko preveri ali neprenašate glutena je da se nekaj tednov držite stroge diete in jeste samo brezglutensko hrano. Tako lahko opazite ali vam se bodo simptomi izboljšali. 

Potem bi se morali vrniti na glutensko prehrano (ti. gluten challenge) da vidite, ali vam se siptomi bodo vrnuli. Če simptom prvo nestanejo in se potem vrnejo, obstaja možnost da ne prenašate glutena. 

Fant opazuje kako se pečejo piškoti
"Meni je enako, ali so piškoti iz pšenice ali ajde, pomembno je da so sladki!"

Živila ki vsebujejo gluten

Kje se nahaja gluten? Število živil ki naravno vsebujejo gluten, ni velik! Vendar v proizvodnji hrane pogosto prihaja do: 

  1. Kontaminacije z glutenom
  2. Uporabe glutena v pripravi različnih izdelkov.

Zato veliko živil za katere nikoli niste mislili da vsebujejo gluten, pravzaprav vsebujejo. 

Katera hrana vsebuje gluten? Tukaj najdite seznam živil ki ga vsebujejo!

 

Semena in žita na krožniku
GRRR, gluten se nahaja tukaj. Najdite vsiljivca!

 

Pšenica

Pšenica je najbolj znano živilo za katero vsi znajo da vsebuje gluten. Pšenica je prav tako tudi zelo navadno živilo,ki se ga ni lahko izogibati. Najpogosteje iz nje izdelujemo: kruh, testenine, torte, piškote in pd. 

Skratka, pšenica se nahaja v vsemu, od česar nam se cedijo sline!

Pšenica tudi ima veliko sort ki se različno imenujejo. Primer tega je pira, ki tudi vsebuje gluten. 

Polje pšenice
Vsak pšenični kruh je enkrat bil videti takšen :)

Ljudje se pogosto sprašujejo, ali vsebuje škrob glutena? Škrob se lahko naredi iz veliko živil, ne le iz pšenice. Če je škrob narejen iz pšenice, potem vsebuje gluten - razen če ni certificirano gluten-free. In tapiokin škrob naravno ne vsebuje glutena. 

Sorte pšenice in izdelki iz pšenice

Pšenica ima veliko sort ali izdelkov ki se delajo iz nje. Ti vsi izdelki tudi vsebujejo gluten. Nekateri izmed njih so: 

Pira in pirina moka

Marsikdo se sprašuje, ali ima pirina moka gluten. Pira vsebuje gluten, saj je sorta pšenice. Seveda, zaradi tega tudi pirina moka vsebuje gluten. 

Pirina moka vsebuje gluten

"Kaj tudi ti pira?? Ali ima česa, kar ne vsebuje glutena?"

Durum pšenica

Podobno kot pira, durum je sorta pšenice ki tudi vsebuje gluten. 

Kamut

Znan tudi še kot khorasan pšenica, kamut tudi vsebuje gluten. 

Bulgur

Bulgur ni sorta pšenice, temveč izdelek iz pšenice, podoben kus-kusu. Bulgur se dela iz celotnega zrna pšenice, tako da se vsa zrna kuhajo, sušijo in zlomijo na manjše delčke. Torej, bulgur tudi vsebuje gluten. 

Bulgur v skledi
Tudi bulgurju ni prizaneseno..

Kus-kus

Kus-kus so male okroglaste testenine izdelane iz pšenične moke. Kuk-kus vsebuje gluten!

Seitan

Seitan je priljubljeni veganski nadomestek za meso bogat z beljakovinami, vendar se dela prav iz glutena. 

Marsikdo ne ve  da rž  vsebuje gluten. Iz ržene moke se pri nas pogosto dela rženi kruh, vendar drugače ni tako pogosto žito kot pšenica.

Ržena moka in rženi kruh
"Prosim, rž vsebuje gluten? Naslednje mi boste rekli da ga tudi ječmen vsebuje??"

Ječmen

 Ječmen tudi vsebuje gluten! Razen v najljubšemu ričetu, ječmen se tudi nahaja v ječmenovem sladu in pivu. Zato ječmeni slad vsebuje gluten,prav tako tudi pivo. Vendar, v Tovarni lahko najdete tudi brezglutensko pivo.

Oves

Oves naravno ne vsebuje glutena, vendar se pogosto proizvaja poleg pšenice. Zato oves in ovseni kosmiči pogosto vsebujejo v sebi gluten. Najbolj varna rešitev za bolnike za celiakijo je kupovati ovsene kosmiče brez glutena, ki so certificirano brez glutena. 

 

Brezglutenski ovseni kosmiči
Zajtrki bi bili zelo zapleteni, če ne bi obstajale nama najljubši ovseni kosmiči!

Živila brez glutena

Vprašate se katera hrana nima glutena? Večina živil naravno ne vsebuje glutena, vendar zaradi načina obdelave in dodajanja glutena končnim izdelkom, on se lahko v sledi najde v marsikaterih živilih. 

Za večino ljudi to ni nikakršna težava. Vendar osebe, ki trpijo za celiakijo morajo biti previdne. Najbolj varna rešitev je kupovati izdelke s certifikatom "gluten-free" oziroma živila ki gotovo ne vsebujejo glutena. 

Nadaljujte z branjem in izdvedite katera so živila najboljši nadomestek za gluten!

 

Bezglutenski kruh i bezglutenska tjestenina

Gluten free..to smo čakali!

Žita, semena in stročnice brez glutena

Proso

Proso ne vsebuje glutena in je odlično žito brez glutena! Lahko ga uporabljate tudi v obliki proso napihnjencev, katere obožujejo dojenčki in otroki. Za tiste ki trpijo za celiakijo, izbira o zagotovo certificirani proso brez glutena.

Riž

Marsikdo za vpraša če riž vsebuje gluten, vendar so oboževalci sushija lahko mirni, saj riž ne vsebuje glutena!

Obstaja več vrst riža in različnih izdelkov izdelanih iz riža, kot je okusni iz zelo priljubljeni rižev zdrob, rižev papir ali pa kot je riževa moka. Vse vstre riž iz naše ponudbe si ogledate lahko tukaj. Ko gre za celiakijo, najbolj varna izbira roža je riža z brezglutenskim certifikatom

Nutrigold riževa moka in brezglutenski piškoti
Ne vam je treba iti na Kitajsko, da poskusite brezglutenske riževe piškote!

Ajda

Ajda je tudi žito brez glutena. Ajdova moka tudi ne vsebuje glutena in je odlični nadomestek za pšenično moko, obstaja tudi ajdova moka z brezglutenskim certifikatom. 

Pokovka, koruza in polenta

Glutena v koruri ni. Zato vključite Netflix in mikrovalovno pečico , saj  pokovka ne vsebuje glutena!
Polenta prav tako ne vsebuje glutena, tudi koruzna moka ne!

Previdno! Čeprav je v cornflakesu glavna sestavina koruza, večina cornflakesov vsebuje gluten. Varna rešitev cornflakesa brez glutena. 

Kokice u zdjeli
Gluten-free Netflix, prav tako ga imamo rad!

 

Čičerika

Čičerika ne vsebuje glutena, prav tako druges tročnice, kot so fižo, grah ali leča. Stročnice so zelo zdrava živila brez glutena. 

Soja

Vegani so lahko brez skrbi, saj oboževani vir beljakovin ne vsebuje niti grama glutena!

Tofu in soja
Niti grama glutena! Brezglutenska rehrana pa ni tako zapletena. 

Moka brez glutena

P v "palačinkah" ne prihaja iz Pšenice! Pšenično moko lahko nadomestite z eno priljubljenih brezglutenskih mok. 

Bezglutenske moke
Nekdo treba reči pekarnam koliko okusnih mok obstaja!

Katere moke so brez glutena? Tole so naše priljubljene brezglutenske moke: 

Gluten-free ovsena moka

Ovsena moka naravno ne vsebuj glutena, vendar je  zaradi možnih sledi glutena, zaradi možnih sledi glutena, bolj varno če kupite certificirano brezglutensko ovseno moko. 

Babica gneti testo
"Ovseni kruh. Baš sem moderna babica!"

Koruzna moka

Koruzna moka ne vsebuje glutena. Priporočamo ga za izdelavo gluten-fre kruha! Tukaj je tudi certificirana brezglutenska koruzna moka. 

Mandljeva moka

Mandljeva moka ne vsebuje glutena. Odlična je za izdelavo brezglutenskih palačink. 

Nutrigold mandljeva moka in brezglutenski crumble
Uporabljati mandljevo moko ni tako zapleteno!

Ajdova moka

Ajdova moka tudi ne vsebuje glutena in je odlična za peko brezglutenskega kruha. 

Riževa moka

Riževa moka ne vsebuje glutena in je odlično brezglutensko živilo za dodajanje juham in omakam za zgostitev tekočine. Obstaja tudi riževa moka z brezglutenskim certifikatom, ki je najbolj varna izbira za celiakijo. 

Čičerikina moka

Čičerikina moka je bogata z beljakovinami in ne vsebuje glutena! Certificirana moka iz čičerike brez glutena lahko tudi najdeš na naših policah. 

Otroci s igrajo z moko in testom.
"To ni igranje s hrano mama...to je raziskovanje brezglutenske kuhinje!"

Polnozrnata moka

Mnogi se sprašujejo ali polnozrnata moka vsebuje gluten, in odgovor je: odvisi iz česa je izdelana! To je nekaj, česar se celo prodajalci v pekarnah ne zavedajo, tako da se pripravite na zanimivo objasnitev: 

Ko rečemo da je moka polnozrnata, to pomeni da je moka izdelana iz celotnega zrna. Pri beli pa je moki ovoj zrna odstranjen in ostaja samo notranji "beli" del, polnozrnata moka pa uporablja celotno zrno - skupaj z ovojem. 

Zato, če je polnozrnata moka izdelana iz pšenice, torej vsebuje gluten. Vendar, polnozrnata moka iz riža ga ne vsebuje!

 

 

Brezglutenski kruh in moka

Tako brezglutenskih mok, in tako malo časa!

Testenine brez glutena

Če vprašate babice o testeninah brez glutena, one ne bi znale kaj je to. Vandar mi vemo, kaj iščete! Danes je lahko najti brezglutenske testenine v zdravih trgovinah kot je naša sletna trgovina. Veliko izbiro testenin brez glutena lahko najdete tukaj: Gluten-free testenine!

Brezglutenske testenine
Brez glutena in brez skrbi z brezglutenskimi testaninami!

Druga živila brez glutena

Lanena in chia semena

Lan ne vsebuje glutena, tudi chia semena ga ne vsebujejo!

Kvinoja

Na srečo tudi kvinoja ne vsebuje glutena, saj si ne bi mogli predstaviti življenje brez svoje najljubše priloge.Kvinoja brez glutena je tukaj tudi!

Nutrigold kvinoja in kvinoja solata
Brezglutenska večerja z Nutrigold kvonojo!

Krompir in sladki krompir

Oba ne vsebujeta glutena! Pireja se je na srečo nikomur ni treba odpovedati. 

Brezglutenska prehrana

Brezglutenska prehrana je dieta brez živil ki vsebujejo gluten ali ki so kontaminirane z glutenom, krajše rečeno je se samo hrana brez glutena. 

Če se želite držati brezglutenske prehrane, boste morali postati strokovnjak v branju etiket na živilih, saj veliko njih vsebuje gluten.  Veliko pomagajo izdelki z gluten-free certifikatom. 

Gluten-free prehrana se običajno ne priporoča ljudem, ki nimajo celiakijo ali ki prenašajo gluten. 

 

Brezglutenski kruh, testenine in moka
Brezglutenska večerja z Nutrigold kvinojo!

Prednosti brezglutenske prehrane

Osebe ki trpijo za celiakijo ali ki ne prenašajo glutena, bodo se boljše počutile ko ne jejo hrano brez glutena.

Gre za majhen odstotek ljudi, a če sumite, da vam gluten povzroča težave, je vsekakor dobro, da testirate in preizkusite gluten challenge dieto. 

Pomanjkljivosti brezglutenske prehrane

Celotna žita, ki vesbujejo gluten /pršenica ali pira npr.) prav tako vsebujejo vlaknine in druga hranila kot so B vitamini, magnezij in železo. 

Ko odpravimo določene skupine živila iz prehrane, moramo biti previdni da ta hranila pridobijemo iz drugih živil. Na primer, pšenico lahko nadomestite z ajdo ali kvinojo!

Babica kuharica
"Ne govori mi, kako narediti palačinke!"

Bodimo iskreni, hrana brez glutena je tudi večinoma dražja od "navadne hrane". To je tako, ker brezglutenski izdelki morajo prejti skozi laboratorijske raziskave na gluten, ki jih navadni izdelki ne prehajajo. Tudi gluten-free živila se proizvajajo in pakirajo ločeno od "normalnih" živil, in zaradi tega vsega je cena višja. 

Prav tako, če je nekaj brezglutensko, ne pomeni da je zdravo. Nekateri brezglutenski izdelki so visoko predelani ali vsebujejo veliko sladkorja in maščobe. Takšnim se je izdelkom boljše izogibati, ne glede na to ali se držite brezglutenske prehane ali ne. 

Poleg tega, zelo malo restavracij ima hrano brez glutena, tako da je iskanje hrane ko ste zunaj nekoliko bolj zapleteno. Brezglutenska hrana večinoma ni lahko najti v navadnih restavracijah. 

Brezglutenski recepti

Brezglutenski kruh, brezglutenska pica, torte ali piškoti brez glutena. Vsega ima, če je brez glutena!

Na srečo brezglutenskih jedi je toliko, koliko navadnih jedi. To so naši najljubši gluten-free recepti ki smo jih sami naredili. 

Brezglutenski kruh

Brezglutenskega kruha je veliko lažje ispeči, kot bi si predstavili. Ta hrustljavi kruh brez glutena ima le 5 sestavin!

Nutrigold brezglutenska moka za kruh in izdelke brez glutena
Najbolj okusni brezglutenski kruh..o katerem pekarne lahko samo sanjajo!

Sestavine: 

Priprava: 

  1. Premešajte vse sestavine za kruh s kuhalnico. 
  2. Pokrijte testo in pustite da se dviiga na toplem 2 uri
  3. Ognjevzdržno posodo s pokrovom postavite v pečico in segrejemo na 250 stopinj.
  4. V ognjevzdržno posodo dajte peki papir in in testo preložite, po vrhu prerežite, potresite s polento, pokrijte in postavite v pečico.
  5. Po 25 minutah odstranite pokrov in pecite še 20 minut
  6. Pustite kruh da se ohladi pred rezanjem. Končan je kruh brez glutena. 

Brezglutenska pica

To brezglutenso testo za pico smo naredili s posebno gluten-free mešanico mok!

Brezglutenska pica z Nutrigold brezglutensko moko
Pica brez glutena nikoli ni razočarala!

Sestavine: 

Priprava: 

  1. Premešajte kvas, sladkor in vodo ter pustite da stoji 10 minut. 
  2. Premešajte vse setavine, skupaj s kkvasom, mešalnikom in nastavkom za testo dokler se ne povežejo, nato z rokami še gnetite do gladke krogle, po potrebi dodajte še malo moke. 
  3. Pustite v pečici segretoj na 50 stopinj da se dvigne okoli 30 minut
  4. Z naoljnemi rokami testo za pico razporedimo na peki papirju, dodajmo dodatke po volji (omaka iz paradižnika, sit in podobno)
  5. Brezglutensko testo za pico skupaj s peki papirjem dajte na rešetku za pečenje in pecite z vključenim ventilatorjem približno 10 minut. Gotova je pica brez glutena!

Brezglutenski bananin kruh

Obožujemo banane. Obožujemo kruh. In obožujemo brezglutenski bananin kruh!

 

Nutrigold moka iz čičerike n brezglutenski banana kruh
Banana in brezglutenski kruh. Nenavadne kombinacije so najboljše kombinacije!

Sestavine: 

Priprava: 

  1. V eni skledi premešajte suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sol, cimet)
  2. V drugi posodi zmešajte pretlačene banane, jajca, stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup in vanilijevo aromo.
  3. Suhe sestavine dodajte mokrim in dobro povežite
  4. Na koncu vmešajte čokoladne kapljice
  5. Zmes pretavite v pekač za kruh, potresite z mandljevimi listki in pecite na 180 stopinj okoli 50 minut. Naredili ste bananin kruh brez glutena!

 

Torta brez glutena

 

Torta brez glutena
 Torta brez glutena - v Ferrero stilu!

Sestavine: 

Za osnovo:

Za kremo:

Priprava: 

Osnova

  1. Lešnike prepecite v pečici (7-10 minut na 170 stopinj), pazite da se ne prepečejo! Pustite da se ohlade ter jih olupite (ni je treba popolnoma olupiti)
  2. Lešnike kratko zmeljite v multipraktiku (ne predolgo da se ne spremene v maslo). 
  3. Potem dodajte vse druge sestavine za osnovo in mešajte dokler se ne povežejo.
  4. Zmes dajte v pekač za torto (lahko uporabite majhni za torto, ali veliki razmerja 25cm če želite da vam torta vo nižja, in lahko tudi podvojite sestavine za kremo) in pustite v hladilniku dokler pripravljate kremo. 

Krema

  1. Indijske oreščke bi najboljše bilo namakati preko noči, venfar če to niste utegli, jih le prekuhajte v vodi 5-10 minut da se zmehčajo, odcedite in so pripravljeni za uporabo. 
  2. V blenderju zmešajte vse sestavine in mešajte do gladke teksture. Morda boste morali ustaviti blenderja nekajkrat in premešati kremo da se lažje poveže. Če imate slabši blender, dodajte še malo vode v kremo (vendar ne preveč, ker se ne bo povezalo), Poskusite in dodajte še agavinega sirupa ali kakava v prahu po želji. 
  3. Prelijte kremo preko osnove in pustite v hladilniku nekaj ur, najboljše prek noči. 
  4. Dekorirajte s  sesekljanimi lešniki ali s sadjem po želji. Gluten-free torta je končana!

Kje kupiti brezglutenske izdelke?

Izdelke brez glutena po ugodnih cenah lahko kupite v naši spletni trgovini: Gluten-free izdelki!

In če bi se raje sprehodili do mesta in hrvaške meje, nas obiščite na nasljednih lokacijah: 

Brezglutenske lepinje in Nutrigold riževa moka
Brezglutenske lepinje?? E zdaj pa svo zares vidli vse!

Sklep

Gluten je beljakovina ki se naravno nahaja v določenih žitih, med katerim so najbolj znane pšenica, rž in ječmen. Glutena se morajo izogibati vsi, ki trpijo za celiakijo ali ki ne prenašajo glutena. vendar ne obstajajo dolazi da dieta brez glutena izboljša zdravje.

Če imate zdravstvenih težav,, se posvetujte z zdravnikom, ki bo naredil določene laboratorijske teste na gluten. Če pa nimate, takrat lahko brez skrbi uživate v babičinih specialitetih in sosedinih piškotih!

Viri: 

Novičnik vas že čaka, prijavite se! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.