Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Barvita solata s kvinojo praznuje pomlad, lahko pa se je tudi ko ste na dieti
Priloga

Barvita solata s kvinojo praznuje pomlad, lahko pa se je tudi ko ste na dieti

Vsi recepti
19. april 2020.


Kvinoja, kvinoja, kvinoja! Hvalijo jo na vsa usta, vi pa ne veste, od kod prihaja to živilo?!

Imamo pojasnitev za vse...potem tudi recept, tako da znate, kako zakon je to živilo. 

Quinoa oziroma kvinoja, ali kinoja je en novejših dodatkov prehrani, ki se vse pogosteje uporablja v raznih dietah. Kvinoja je zelo staro žito, ki so jo že stoletja gojile Inke v Južni Ameriki. Po prihodu Evropejcev v ta kraj, se je reja kvinoje skoraj ustavila, ker to živilo ni bilo znano ljudem iz Evrope, vendar se danes vse bolj odkriva korist tega žita. Zelo je dober dodatek k vsakem obroku in načrtu prehrane, posebej ko želite zmanjšati vnos hrane in shujšati. Beljakovine in vlaknine sta razlogi, zakaj je to živilo tako prilagodljivo vsaki vrsti prehrane. 

1/2 skodelice kuhane kvinoje vsebuje: 111 kalorij, 20 g ogljikovih hidratov, 2, 5 g vlaknin. Kvinoja predstavlja popoln vir beljakovin, ker vsebuje vseh 9 esencialnih kislin, nujnih za izgradnjo tkiva. Zaradi tega velja za najboljšim nadomestkom mesu. 

Lahko se kombinira z zelenjavo, drugimi žiti, semeni. Lahko se postreže tudi kot zajtrk in kot večerja, tudi v obliki polpet ali kot desert...preprosto, tako se lahko poda katerem koli obroku da so ti recepti najboljše dokazilo tega: 

Danes imamo na jedilniku eno barvito solato, ki nam lahko pomaga tudi pri hujšanju. 

Zunanja stena kvinoje je grenka, saj vsebuje saponine, ki naravno odganjajo škodljivce. Pogosto pride na trg z odstranjenim ovojem. Če pa je na voljo v celi obliki, je treba količino saponina v zunanji ovojnici semen zmanjšati tako, da jih operemo pod tekočo hladno vodo, z nenehnim tresanjem in mešanjem. 

Ko ste to naredili, ste pripravljeni za naslednji korak: kuhanje: 

Priprava: 

  1. Sprati nekajkrat v vodi, precediti in dati kuhat z 2 skodelici vode. Ko je voda zavrela, dodajte sol, pokrijte in pustite da se kuha 25 minut na zmernem ognju. 
  2. Za ta čas drobno sesekljajte vso zelenjavo, listke mete na trakove ter dajte v globoko skledo skupaj s čičeriko. 
  3. V drugo skledo (ali še boljše, stekleno s pokrovom) dajte vse sestavine za preliv ter dobro zmešajte. Prelijte s solatnim prelivom zelenjavo in čičeriko ter premešajte. 
  4. Kuhano kvinojo pustite da se ohladi, potem dodajte zelenjavo ter dobro zmešajte. 

Foodoris pogosto odlično kuha za nas, in mi pogosto v NOVIČNIKU skrivamo zdrave skrivnosti. Splača se vam naročiti na naš Novičnik in uživati v različnih ugodnostih! 

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.