Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Indijski oreščki na nešteto načinov in v veliko jedi
Prigrizek - Slana jed

Indijski oreščki na nešteto načinov in v veliko jedi

Vsi recepti
24. maj 2016.

Indijski oreščki ne uporabljajo se le za malico, temveč tudi v solatah, sladkarijah, namazih in jedeh iz zelenjave. Če verjamete vato in ga najpogosteje uživate kot malico, vam prinašamo veliko idej in receptov z indijskimi oreščki. 

Najprej je treba razložiti, zakaj bi ga sploh uživali čim pogosteje. Indijski oreščki so odličen vir antioksidantov. Antioksidanti so skupina različnih naravniih spojin ki v človeškem telesu ščitijo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Prav tako, vsebujejo manj maščobe kot drugi oreščki (zaradi česa so posebej primerni kot del diete za hujšanje), in zaradi nenasičenih maščobnih kislin, ki jih vsebujejo, blagodejno vplivajo tudi na sladkorno bolezen. Indijski oreščki vsebujejo več kalij, in manj natrija ter so tako popolno živilo  za osebe s povišenim krvnim pritiskom. Zaradi visoke vsebnostiselena in drugih antioksidantov, znižajo tveganje pred nastankom raka, in vsebujejo tudi cink, ki krepi imunski sistem in pomaga v bojevanju proti okužb. 

Prehransko gledano so indijski oreščki zakon, zato jih vključite v številne jedi in z njimi naredite marsikateri obrok.

DOMAČE MASLO IZ INDIJSKIH OREŠČKOV

maslac

Potrebne sestavine: 

Priprava: 

  1. V mešalniku zmeljite vse sestavine 30 sekund in če je potrebno, dodajte 1-2 žlici olja ter znova zmeljite. 

S tem je maslom možno narediti tudi okusno omako ki jo lahko prelijte po rižu, proso, kvinoji ali podobnih žit.

OREŠČKASTA OMAKA

umak

Potrebne sestavine: 

Priprava:

  1. Na majhnem ognju skuhajte vse sestavine (količina po želji in po želeni gostoti). 

Če ne želite delati omake, lahko indijske oreščke dodate številnim jedem. 

Če bi hoteli malo obogatiti zelenjavo, pred koncem kuhanja dodajte indijske oreščke zelenjavnim jedem. Kaše, ki jih zajtrkujete, kot so ovsena kaša, tudi okrasite z indijskimi oreščki ter prelijte z datljevim ali javorjevim sirupom. 

Prednost tega oreščka je da se dobro ujema s sladkimi jedmi. Kako naj se posladkamo z indijskimi oreščki?

ČOKOLADNI SLADOLED IZ INDIJSKIH OREŠČKOV

Potrebne sestavine: 

Priprava: 

  1. Vse omenjene sestavine dajte v mešalnik in dobro zmešajte. 
  2. Dajte v zamrzovalnik na vsaj 30 minut in pripravljen je za uživanje. 

Sladoled je eden načinov kako si posladkati z indijskimi oreščki. Obstaja tudi enostavnejši recept ki ge zelo pogosto uporabljajo Amerikanci. 

SLADKI HRUSTLJAVCI

slatki indijski

Potrebne sestavine: 

Priprava: 

  1. V skledi zmešajte oreščke, vodo in sladkor. 
  2. Pustite da zavre ter zmanjšajte ogenj dokler voda ne izhlapi, in dokler se sladkor ne združi z oreščki. 
  3. Sol, cimet in koriander v skledi dodajte v lonec ter vse skupaj še kuhajte dokler se sladkor ne karamelizira in začimbe se ne prilepijo. Potrebno vam je 2 minuti. 
  4. Ko so končane, dajte jih ven na peki papir in pustite da se malo ohladijo. 

Kupljenim, praženim, slanim indijskim oreščkom se izognite, saj so polni soli in maščobe. Če imate rad takšni okus, jih sami v pečici naredite. Indijske oreščke pecite v pečici 15-20 minut na temperaturi 75°C in to je vse. 

Za še več zdravih receptov, prijavite se na naš novičnik.

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.