Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Jedi na žlico Barvita enolončnica z ječmenom za barvite spomladanske dneve
Glavna jed

Barvita enolončnica z ječmenom za barvite spomladanske dneve

Vsi recepti
20. april 2022.

Ječmen je izjemno zdravo živilo, vendar je hkrati zanemarjeno živilo v delu slovenskih gospodinjstev. To je prava škoda, saj je ječmen bogat s pomembnimi hranili - vsebuje vitamine A,B, D in E, kot tudi številne druge minerale, kot so kalij, magnezij, cink, železo in fosfor.

Ričet je verjetno ena najbolj znana jed iz ječmena, bogata zimska jed iz fižola, in se odlično ujema z drugimi tradicionalnimi zimskimi jedmi, kot sta kislo zelje ali repa, katerim povečuje okus ter jim dodaja gostoto. Vsebuje vitamin A, D , vitamin E in večje količine vitamina B12 (ki je drugače redek v rastlinah). Med minerali, vsebuje kalij, magnezij, cink, železo, fosfor, kobalt, flour in jod. Ječmen je bogat s pantotenskom kislinom (vitamin B5), ki vpliva na ustvarjanje eritrocitov in spolnih hormonov. Hkrati, vitamin B5 lahko pomaga pri celjenju ran in lajšanju simptomov revmatoidnega artritisa. 

Razen omenjenih hranil, ječmen je bogat z vlakninami, ki pomagajo pri odpravljanju neželenih kilogramov, zaradi česa je popolna izbira za osebe, ki bo hotele shujšati. To zdravo živilo, namreč, je blagodejnega učinka na prebavo ter ohranja ravnovesje črevesne mikroflore. 

Tisto, kar je odlično pri ječmenu je to da se lahko ujame s številnimi jedmi. Preizkusili smo ga tudi v obliki POLPET, kot BREZMESNO BOLONJEZ OMAKO, in nas je posebej navdušil v eni vitaminski SOLATI. Ste že preizkusili nekateri naših uspešnih gastro uspešnic? Sporočite nam v komentar svoje vtise, zdaj pa greva kuhat. 

Čeprav nekatere ječmen spominja na pivo, ali proizvodnjo piva, je ječmen živilo ki ga tako odlično lahko vklopimo v priljubljene kulinarične kombinacije. Odlično se ujemajo z zelenjavo in sadjem, ter ga lahko kuhamo v enolončnicah, mešamo v solatah ali pripravljamo zelo okusen zajtrk iz ječmena in sadja. Ječmen sodi med najstarejša pridelana žita ter se tako gojil tudi v kamnitem obdobju. Da je izjemno hranljiv in zdrav, sporoča nam tudi dejstvo da so se z njim hranili tudi gladiatorji, ki so v ljudstvu veljali kot "jedci ječmena" in ječmen so jedli pred težkim bojem ali ko bi potrebovali veliko energije. 

Zdaj pa je prišel čas da spoznate ječmen v polnem sijaju. V veseli spomladanski enolončnici! V 100g ječmena se nahaja 354 kalorij ter je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami. 

Ko se temu dodajo tudi zdrav fižol, bob in korenje - ste dobili najboljši pomladanski obrok. 

Priprava: 

  1. Ječmen potopite v vodi ter pustite najmanj eno uro da se namaka. 
  2. Na nekoliko oljčnega olja prepražite čebulo, ter mu dodajte česen in peteršilj. 
  3. Dodajte korenje in ječmen, ter grah. 
  4. Prelijte z vodo ter kuhajte 10 minut. 
  5. Dodajte tudi mlad bob in kuhajte še 10 minut. 

Če bi se rada posladkali po tej enolončnici, imamo odlične spomladanske sladke ideje!

In ko ste že vse skuhali in spekli, je čas da preberete naš novi NOVIČNIK

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.