Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Nekdaj smo znali in pripravljali samo eno vrsto zdroba - ta pšenični, pripravljen na mleku in popestren z nekoliko sladkorja in kakava.
Danes obstaja veliko odličnih in bolj hranljivih alternativ - iz riževega in koruznega do pirinega in ajdovega. Zdrob je pravzaprav grobo mleto žito, Pšenični zdrob dobimo z istim postopkom mletja, kot moko, vendar je granulat nekoliko večji od 0,3 do 1 mm. Drobne granule pšenice se kuhajo v vodi ali v mleku, nekaj minut, dokler ne omehčajo, ne zgostijo se in dokler ne postanejo nekoliko kremaste konsistence. Takrat ne bomo uporabili pšenični, temveč pirin zdrob.
Pirin zdrob je pravo, večnamensko živilo s fantastičnimi lastninami. Pretirano bi bilo reči, da je pozabljena, vendar se ne uporablja toliko, koliko bi se morala in mogla. Večinoma se uporablja za otroško prehrano.
V središču gurmanske pozornosti se pira pogosto najde v obliki kroglic, žličnikov, cmokov in podobnih poslastic iz zdroba, vendar pred kuhanjem spoznajte grobo mleto žito, v prvi vrsti pšenico.
Pira je žito, ki v svoji sestavi vsebuje gluten, ki vpliva na telo povsem drugače kot pšenični gluten. Je lažje prebavljiv, izjemno je bogat s hranljivimi snovmi. Vitamini B kompleksa in vitamin E so osnovni elementi pire. Protivnetno delovanje in vpliv na prebavni sistem sta osnovni lastnini tega živila. Pira se priporoča od začetka dopolnilnih živil vaših najmlajših, kar priča o njeni hranilni vrednosti vendar tudi o rahlem učinku ki ga ima na vaše telo. Skuhajte zdrob iz pire na mleku ali v vodi od kompota, dodajte nekaj sadja, nekoliko cimeta, meda ali katere druge začimbe in okusni obrok za vaše otroke je pripravljen.
V tem receptu bomo pirin zdrob kuhali na mandljevem napitku. On bo dodal zdrobu sladko-oreščkast okus..prav to, kar potrebujemo v temu zajtrku, ki je lahko tudi sladica. Ko ste leni za izdelavo tort in peciva, bo zdrob odlična kombinacija za vas. Temu tudi pričajo ti recepti:
Sezona je okusnih malin in je prav čas za pripravo neustavljivega zdroba s tem sladkim jagodičevjem. V malinah največ uživamo zaradi edinstvenega okusa, vendar je to le del tega, kar bomo dobili v tem zdravilnem sadju.
Malina je izjemno bogata z močnimi antioksidanti ki delujejo protivnetno, preprečujejo delovanje škodljivih mikrobi in poškodbo telesnih celic. Med njimi so antocianin (ki da malini rdečo barvo), resveratrol (ki upočasnjuje staranje) pterostilben (ki je pomemben za možganske funkcije) ter elagitanin, ki se skoraj izključno nahaja v malinah, in raziskovanja kažejo da zmanjša tveganje pred rakom. Med antioksidanti v malini je vitamin C- 100g sadeža malin vsebuje celo 44% priporočene dnevne količine vitamina C. V malini se nahajajo tudi vitamini B skupine ter vitamini E in K. 3. Malina je dober vir kalija, in vsebuje skoraj vse druge minerale, in oziroma magnezij, mangan, baker.
Ali potrebujete še več motivov za pripravo te sladice, oziroma, zajtrka?
Priprava:
Nov NOVIČNIK vas čaka.
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: