Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kaj je GHEE in kako se uporablja? Vse o odličnem nadomestku masla!

Kaj je GHEE in kako se uporablja? Vse o odličnem nadomestku masla!

Na tem prečiščenem maslu lahko kuhate vse.

Ghee (bere se preprosto "gi") je prečiščeno maslo. Njegove zdravilne lastnosti so znane že števili ljudi, v nadaljevanju pa izvedite zakaj je tako odličen za kuhanje. 

 

Vsi članki
09. februar 2023.

Ayurvedska kuhinja je prepoznala ta neustavljiv okus in zdrave lastnosti ghee masla že pred 1000 leti, ta priljubljeni nadomestek masla pa je zadnja leta osvojil tudi okušalne brbončice zahodnjakov!

Čeprav se zdi da je ghee maslo nekaj novega na našem trgu, naši babice in dedki, prababice in pradedki, so ghee uporabljali že od starih časov, samo v naših krajih ni znan pod tem imenom. Ghee, za razliko od navadnega masla, ni pokvarljiv in ne mora stati v hladilniku, tako je v času, ko še ni bilo hladilnikov, bil veliko uporabljan. 

Vsebina:  

Kaj je GHEE maslo?

Ghee (bere se gi) je prečiščeno maslo, pridobljeno iz kakovostno ekološki pridelanega kravjega mleka.  Nastane s postopkom kuhanja pri nizki temperaturi, s čimer se odstrani voda in grobe mlečne snovi, ter je tako pridobljeno okusno in dišeče olje . 

V indijski in pakistanski kulturi se uporablja že več 1000 let. Ime prihaja iz sanskrtske besede, ki pomeni "poškropljen". Ghee je ustvarjen da prepreči kvarjenje masla med toplim obdobjem. 

Znano je da ghee maslo velja za hranilno zelo dobro in zdravilno maslo. V ayurvedi se to prečiščeno maslo zelo ceni zaradi svojih zdravilnih lastnosti ter ga ayurveda uvršča na sam vrh živil, ki vsebujejo maščobe. Ghee je čisto in zdravilno živilo, ne vsebuje nečistoč, ki so ponavadi prisotne v maslu. 

Ghee vsebuje nasičene in nenasičene maščobne kisline. Ne glede na nasičene maščobe, ghee zmanjšuje raven škodljivega holesterola v telesu. Ne vsebuje kazein in laktoze, zaradi česa je primeren za osebe, ki so alergične na mleko. Ne vsebuje sol, sladkor, arom ali konzervansov. 

Prednosti GHEE masla

Razen v kuhanju, ghee se uporablja tudi v indijskem sistemu alternativne medicine Ayurveda, v kateri se imenuje ghrita. Ker so mu odstranili mlečne snovi, ghee se ne mora hladiti in se lahko hrani pri sobni temperaturi nekaj tednov. Pravzaprav, kot kokosovo olje, bo postalo krut pri nizkih temperaturah. Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki je stabilen pri sobni temperaturi. V nadaljevanju izpostavljamo le nekatere prednosti ghee masla: 

  1. Hranilni profil: Ghee maslo je bogato virom vitaminov A,D E in K kot tudi esencialnih maščobnih kislin. 
     
  2. Edinstven okus in aroma sta zaslužna za vse večjo priljubljenost ghee masla. Ghee je prijetnega, bogatega, oreščkastega okusa jedem pa da odlično aromo in bogastvo okusov. 
     
  3. Stabilnost pri visoki temperaturi: Ghee maslo je zelo stabilno pri visoki temperaturi, zaradi česar je primerno za kuhanje, predvsem za cvrtje, brez strahu pred oksidacijo.
     
  4. Ne vsebuje laktoze in glutena: Ghee maslo je brez laktoze in glutena, zaradi česa je primeren za tiste, ki ne prenašajo laktoze ali glutena, Vse večja številka ljudi se začenja prehranjevati z živili brez laktoze in glutena, kar je povečalo priljubljenost ghee masla, kot nadomestka za navadno maslo. 
     
  5. Ayurvedska medicina: Ghee maslo se tradicionalno uporablja v indijski kuhinji in ayurvedski medicini. Verjame se da ima zdravilne lastnosti. 
     
  6. Eko-friendly: Ghee maslo je proizvaja iz kravjega mleka, ki je pridelano na okolju prijazen način, zato je tudi odlična izbira za vse, ki jim je mar za okolje.

Vse skupaj, ghee maslo je postalo zelo priljubljeno zaradi svojega dobrega hranilnega profila (brez laktoze in brez glutena), stabilnosti na visokih temperaturah, tradicionalne uporabe in eko-friendly izdelkov. 

Zakaj ghee velja za bolj zdravo maslo, od navadnega masla?

Ghee maslo in navadno maslo sta zelo podobna, razlikuje se na nekaj načinov, vključno s točko dimljenja, vsebino laktoze in količino maščob. 

Ghee maslo velja za bolj zdravo, kot je navadno maslo, zaradi njegove večje stabilnosti pri visokih temperaturah, kar zmanjšuje tveganje za oksidacijo maščobe. Ghee maslo je, tudi, brez laktoze in glutena, zaradi česa je primerno za tiste, ki ju ne prenašajo. Treba je, toda, biti previden da ghee maslo vsebuje visok delež maščob, tako da se mora zmerno uporabljati v prehrani. 

Ghee maslo, namreč, ima večjo koncentracijo maščob, kot ga ima navadno maslo in več kalorij. Ena žlica ghee masla ima okoli 120 kalorij, medtem ko ena žlica masla vsebuje 102 kalorije. Razlike v vsebini maščobe so odvisne od proizvajalca, ghee pa navadno vsebuje nekoliko več maščob. Vendar, razlike v maščobi in kalorijah med dvema maslom niso velike. Torej, če pazite na vnos kalorij in maščob, izbira ene namesto drugega ne bo menda vplivala na vaše zdravje. 

Bistvena značilnost Ghee-ja sta fin in čist okus, oreščkasta aroma, ki jedem da odličen okus in zdravstvene blagodejnosti. Ghee ima velik odstotek nasičenih maščobnih kislin in malo nenasičenih, Vendar velja za bolj zdravo izbiro, kot je navadno maslo, ter se priporoča za kuhanje. 

Dobra alternativa Ghee maslu, vendar tudi navadnem maslu, je ekološko oljčno olj, ki ima večjo vsebnost maščobnih kislin. Ghee je bolj zdrav kot neprečiščeno maslo, ker ima manj mlečnih beljakovin in je čišči. Lažje prenaša višje temperature praženja. Ko se uporablja namesto masla, ghee ima nekaj prednosti.

 

ghee maslo

Uporaba in okus ghee masla

Ghee maslo je čudovite, oreščkaste arome, ki daje hrani posebno aromo, poleg tega, ima manj mlečnih beljakovin in je bolj čisti od navadnega masla. Lažje prenaša visoke temperature praženja, oziroma ima visoko točko dimljenja (250°C), kar je višje kot točka dimljenja masla (175°C). Zato, če kuhate na zelo visokih temperaturah, ghee ima prednost v primerjavi z maslom. Medtem ko je ghee bolj stabilen pri visokih temperaturah, je maslo morda bolj primerno za peko in kuhanje pri nižjih temperaturah zaradi slajšega in kremastega okusa. Ghee in maslo imata podobne prehranske profile, vendar je ghee morda boljša izbira za tiste, ki so občutljivi na laktozo, kazein in gluten. Ghee maslo se uporablja pri kuhanju vseh jedi kot nadomestek za olje.

Zakaj je ghee maslo tako dobro za kuhanje?

Za razliko od navadnega masla, ghee spodbuja cirkulacijo telesnih tekočin kot nobeno drugo živilo. Maslo vsebuje 80% mlečne maščobe, vendar tudi manjši odstotek mlečne beljakovine in mlečnega sladkorja. Če naredimo maslo, odstranimo beljakovino in laktozo in ostaja samo 100% čista mlečna maščoba, ki odlično prenašajo tudi tisti, ki so občutljivi na druge mlečne izdelke. Dolgo traja in je primeren za cvrtje, ker je stabilno na visokih temperaturah. 

Prečiščeno maslo, namreč, ima eno najvišjih točk dimljenja na svetu, približno 250°C, zaradi česa je popoln za cvrtje. 

Točka dimljenja maščobe je temperatura, pri kateri se začne maščoba kaditi, kar pomeni, da se je maščoba začela razgrajevati na proste maščobne kisline, ki ob nadaljnji izpostavljenosti visoki temperaturi proizvajajo proste radikale, ki lahko še naprej sodelujejo pri ustvarjanje strupenih in potencialno rakotvornih snovi. In prav tu se skriva odgovor na vprašanje "Zakaj je ghee idealen v kulinariki?".

Na tem visoko kakovostnem prečiščenem maslu lahko dušite jedi (od zelenjave do sejtana in tofuja), kuhate enolončnice, riž, z njim pa lahko naredite zelo okusno in zdravo pokovko. Dve žlici v hrani skozi dneva je zelo dobro uravnavanje celotnega telesa. 

rižoto s ghee

Kako narediti ghee maslo - recept!

Ghee se lahko pripravi doma s pomočjo ene enostavne sestavine: neslanega, navadnega kravjega masla! Ghee je pridobljen segrevanjem masla iz katerega se odstranjuje voda in grobe snovi, dokler se ne dobi bistra zlata tekočina, ki je , po svoji sestavi, 99% čista, mlečna maščoba. Za začetek narežite 450 g navadnega, neslanega masla na kocke in jih dodajte v veliko ponev ali lonec na zmernem ognju. Potem jih pustite da se maslo stali in ga ogrejte na ognju. Z žlico z režami odstranite peno ali delčke mleka, ki priplavajo na površino.

Pustite da se ghee kuha na zmernem ognju 20 do 30 minut. V tem času se bodo na vrhu in dnu mešanice začele pojavljati nečistoče. Z žlico jih odstranite z vrha. Mešanice vam ni treba mešati. Kuhanje na majhnem ognju je pomembno, da se nečistoče na dnu ne zažgejo in voda iz mešanice delno izhlapi. Nečistoče se bodo ves čas pojavljale na površini, ko se pojavijo, jih odstranite z žlico.

Tudi ghee mora med kuhanjem postati zelo dišeč, z bogato aromo po oreščkih. Ko je končano, ugasnite ogenj in pustite, da se ghee nekaj minut ohladi. Na koncu uporabite gazo ali filter za kavo in precedite ghee v stekleno posodo s pokrovom. Domači ghee lahko hranite na sobni temperaturi 3-4 mesece ali v hladilniku do 1 leta.

Kje kupiti ghee maslo?

Če ne bi sami želeli pripraviti svoje ghee maslo, je dobra novica da visoko kakovostno ghee maslo lahko kupite v naši spletni trgovini, seznam trgovin na Hrvaškem pa lahko najdete tukaj. 

Sklep

Ghee je naravno živilo, ki se že dolgo časa uporablja v zdravilstvu in kulinariki. Daje določene prednosti v kuhanju v primerjavi z maslom in je zaželen, če ne prenašate mlečne izdelke, Toda, nobeno dokazilo ne kaže na to daje bolj zdravi od masla. Obe vrsti masla se lahko uživajo v zmernih količinah, kot del zdrave in uravnovešene prehrane, Torej,  ghee maslo je dobra alternativa klasičnem maslu. 

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš novičnik. S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanimalo vas bo tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.