Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kako in v katerih receptih uporabiti zdrave vrste moke?

Kako in v katerih receptih uporabiti zdrave vrste moke?

Pšenična, ržena, pirina, ajdova, koruzna, čičerikina...

Pšenična, ržena, pirina, ajdova, koruzna, čičerikina...

Vsi članki
04. december 2023.

Moka je vsem znano živilo, ki ga lahko najdemo v večini izdelkov, ter ga uporabljamo za izdelavo različnih jedi. Čeprav je pšenična moka napogostejša moka, obstajajo tudi bolj zdrave vrste tega izdelka. Vendar jih je treba dobro spoznati, saj ni vsaka zdrava vrsta moke za vsak recept. 

Pirina moka

V zadnje čase se vse pogosteje uporablja pirina moka, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, beljakovin in celuloznih vlaknin. Pira - znana še kot sevka, je ena najstarejših žit, imenujejo jo prapšenica in izvira iz Azije. Čeprav je pirina moka po sestavi zelo podobna pšenični, vsebuje manj glutena in se zaradi tega pogosto priporoča ljudem, ki so občutljivi na pšenico. Popolna je za pekovske izdelke, bodisi se uporablja sama ali v kombinaciji z drugimi vrstami moke, in kruh iz pirine moke je okusnejši in bolj hranljivi, kot klasični pšenični. Navadno pirino in polnozrnato pirino moko uporabite za pripravo kruha, peciva, krekerjev, palačink, tort , saj izboljšajo strukturo testa. 

Riževa moka

Številni so jih že poskusili in so se navdušili z riževimi rezanci. Vendar, ali ste riževo moko preizkusili kot gostilo juhe ali enolončnic, ali kot alternativo za izdelavo peciva in kruha? Ločimo lahko belo (pridobljeno iz poliranega riža) in rjavo moko (pridobljeno iz celotnega riževega semena). Gostijo enako, vendar so različnih hranilnih vrednosti (rjava riževa moka vsebuje več hranil) in po okusu, ki ga dajejo med kuhanjem. Riževa moka v pripravi testa in kruha se ponavadi kombinira z drugimi mokami ki so dobro "lepilo". 

SLADKI RIŽEVI VAFLJI so odlična sladica!

Koruzna moka

Koruzna se moka pri nas uporablja že od antičnih časov, in je pridobljena z mletjem zrna koruze. Vsem nam je dobro znana polenta, ki se pripravlja iz koruzne moke, in na primorskem je znana zlevanka, jed, ki se pripravlja iz koruzne moke, jajca, smetane in maščobe ter se peče v pečici.  Koruzna se moka pri nas uporablja za izdelavo peciva in kruha, ter se na mednarodni sceni pojavila v obliki znane mehiške tortilje. Kot je že rečeno, ta moka ne vsebuje gluten in je zelo primerna za prehrano oseb, ki so občutljivi na gluten ali ki trpijo za celiakijo. 

Koruzni krekerji so odličen prigrizek. 

Ajdova moka

Ne le da je bogata z vlakninami in beljakovinami, ajdova moka vsebuje tudi številna mikrohranila. Čeprav šteje za žito zaradi sestave, ajda to ni. Ona sodi v skupino rastlin, kot sta loboda ali rabarbara, in so plod semena cveta. Pridobivanje moke je zapleteno in lahko pride v svetli in bolj temni različici, k je bogatejša s hranili. Čeprav ne vsebuje gluten, se zelo pogosto meša z drugimi mokami (kot je pšenično) ter kruh iz ajdove moke večinoma vsebuje samo majhni odstotek ajde, saj se, kot smo že navedli,  meša z drugimi mokami. Značilna je po tem, ker da specifičen okus in temnejšo barvo kruho in testeninami. Ajdova moka je odlična za žgance, in v kombinaciji z drugimi vrstami moke ali za kruh, vendar je odlična tudi za palačinke, zlasti tiste slane, ki so specialiteta francoske pokrajine Bretanje. 

Poskusite slane palčke iz ajdove moke.

 

Čičerikina moka

Zaradi načina pridobivanja, čičerikina moka je bogata s hranili. Tradicionalno je pridobljena z mletjem suhega zrna čičerike, bogata je z beljakovinami in vlakninami. Čičerika je stročnica, ter je njena  moka bolj bogata z beljakovinami, kot so moke iz žita. Zanimiv okus, ki ga da hrani, čeprav ne vsebuje glutena, da tudi teksturo ki jo lahko primerjate z moko, ki vsebuje gluten.  Zaradi tega se vse več uporablja v pripravi različnih slanih ali sladkih jedi, in jo lahko najdete kot sestavino različnih omak, v sestavi testenin, mafinov, palačink ali kruha. 

Morate poskusiti snack in palačinke iz čičerikine moke

brašno od slanutka

Ovsena moka

Ovsena moka je pridobljena iz mletja ovsenih kosmičev in se lahko uporablja kot surovina za hrano. Uporablja se za pečenje, kuhanje, izdelavo kruha, peciva ali krem, oziroma kot gostilo. Ovsena in pšenična moka sta podobnega okusa, vendar številni menijo, da ovsena moka ima ugodnejši okus kot pšenična, ki se uporablja za vse vrste jedi in izdelkov.  Ovsena je moka tudi nekoliko slajša kot je polnozrnata pšenična moka, česar se morate zavedeti, ko pripravljate sladko jed iz te moke, ter tudi zmanjšati količino sladila.  Izdelki iz ovsene moke ohranijo svežino in vlago dlje časa kot izdelki iz pšenične moke. Čeprav, če želimo volumen, ga je treba zmešati s pšenično moko, da dodamo gluten, ki bo dal te zaželene lastnine kruhu. V receptih ki vsebujejo kvas lahko povečate tudi njegovo vsebino. Največ ga uporabljamo za izdelavo kruha in piškotov. 

PIŠKOTKI S ČOKOLADNIMI KOŠČKI BREZ DODANEGA SLADKORJA vas bodo navdušili! 

Cassava moka /Maniokina moka

Cassa je pridobljena iz sušenega, mletega gomolja cassave, rastline, ki poteka iz gozdnih območjih Južne Amerike, tudi je znana pod imeni manioka ali yuca, Zaradi svoje bele barve in nevtralnega okusa, cassava moka ne bo vplivala na spremembo barve ali okusa vaših jedi pri kuhanju ali peku, ker je fine teksture, lahko se uporablja tudi kot gostilo. Ker je naraven vir prehranskih vlaknin, bo pozitivno vplival na zdravje prebave in prispel  k daljšem občutku sitosti. Veganska in naravno brez glutena, ta moka je tudi odlična izbira za osebe, ki ne prenašajo glutena. 

Vse omenjene moke se lahko kupijo v naši spletni trgovini. Če pa bi jih raje kupili v naših fizičnih trgovinah, se odpravite do Hrvaške, tukaj je seznam vseh poslovalnic. 

Novičnik vas čaka, naročite se za še veliko zdravih in okusnih receptov! 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.