Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kako skuhati kvinojo? Nasveti in najboljši recepti!

Kako skuhati kvinojo? Nasveti in najboljši recepti!

Izvedite kako skuhati kvinojo!

Kvinojo so zaradi kakovostnih vrednosti uporabljale stare Inke, priljubljenost pa se je ohranila vse do danes.

Vsi članki
27. februar 2023.

O prehranskem izdelku ki obstaja več od 5000 let, ni dovolj dobrih besed. Stoletja je kvinoja bila pomembna kultura v krajih Peruja, Bolivije, severnega Čileja in andskih kultur današnje Kolumbije in Ekvadorja.Kvinoja je imela pomembno vlogo v legendarnem kmetijstvu inkovskega cesarstva, kjer je cesar vsako leto v dokumentiranem obredu posadil prva semena te čudežne rastline.

Zanimanje za zdravo in celotno prehrano vedno raste, tako tudi raste potreba po zdravih alternativnih živilih, kot je kvinoja, ki se nahaja na vrhu seznama najbolj zdravih ekoloških prehranskih izdelkov.

Kvinoja - hranilni profil in kalorije

Kvinoja (quinoa) je rastlina iz družine Amaranthaceae, velja za super hrano zaradi visoke vsebnosti beljakovin, mineralov in vitaminov. Ena redkih rastlinskih vrst, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, zaradi česa je odlični vir beljakovin za vegane in vegetarijance. Kvinoja je tudi bogata z vlakninami, magnezijem, fosforjem, železom, kalijem. Le pol skodelice kuhane kvinoje vsebuje:

  • Kalorij: 111
  • Beljakovin: 4 gramov
  • Ogljikovih hidratov: 20 g
  • Vlaknin: 3 G
  • Maščob: 2 g
  • Sladkorja: 1 g

kvinoja salata

Zakaj bi kvinojo morali vključiti v prehrano?

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in izjemnega  ravnotežja bistvenih aminokislin, je kvinoja postala priljubljeno zdravo živilo po vsem svetu. Prihaja v 3 različic; rdeči, beli in črni, bogata je z beljakovinami, cinkom, vitamini, zdravimi maščobami, fosforjem, magnezijem, minerali, antioksidanti in drugimi hranili. Kvinoja tudi ne vsebuje gluten. Ker je kvinoja nizkega glikemičnega indeksa, se svetuje diabetikom, ker pomaga pri regulaciji ravni sladkorja v krvi.

Bela, rdeča in črna kvinoja - katero izbrati?

Na trgu obstajajo različne vrste kvinoje: bela, rdeča in črna, tako kot tudi mešanica vseh 3 vrst - tricolore. Ko izbirate katero boste kvinojo uporabljali v svojem receptu, pazite na okus in teksturo jedi. 

Številni rada uporabljajo rdečo kvinojo, zaradi njene barve, ki je čudovit kontrast zelenim solatam. kot tudi zaradi njenega prijetnega, rahlo oreščkastega okusa. 

Za jedi z veliko drugih hrustljavih sestavin, lahko izberete nekoliko bolj mehko, belo različico kvinoje. 

Zaradi zemeljskega okusa, dolgem času kuhanja in hrustljavi teksturi, je najbolj uporabljati črno kvinojo v receptih, ki izključno potrebujejo prav to vrsto kvinoje. Vsaka izmed teh barvitih možnosti je odlična za vsako solato, svetujemo vam pa da poskusite vse vrste kvinoje in izberete tiso, ki vam (in vašim receptom) najbolj ustreza. 

Vedno kupujte certificirano ekološko kvinojo zanesljive blagovne znamke, kot je Nutrigold! 

nutrigold royal qunioa kvinoja

Kako se kuha kvinoja?

Kvinoja se običajno kuha kot riž, torej kuha se v rahlo slani vodi v razmerju 2:1 (2 skodelici vode na 1 skodelico kvinoje) na zmernem ognju približno 20 minut. 

Torej, v veliki lonec slane, vrele vode dajte kvinojo in kuhajte je nepokrito, preden odcedite vodo, poskusite ali je dovolj kuhana. Kuhana kvinoja mora biti mehka, vendar ne preveč mehka. Odcedite kvinojo in pustite stati na cedilu vsaj 15 minut, tako da odteče vsa odvečna voda. 

Med kuhanjem, kvinojo začinite po želji. Lahko ji dodate česen, rdečo čebulo, lovorjev list in nekoliko vejic timijana ali kateri kole druge začimbe, ki ustreza vašem okusu. 

Kvinoja ima naravni ovoj, ki se imenuje saponin, ki je grenkega okusa. Kvinojina semena je potrebno dobro spirati in namakati preden kuhanja, da bi se ta ovoj odstranil in da bi se kvinoja popolno skuhala. 

Tudi, številni menijo da je kvinoja boljšega okusa, kotse prepeče. Prepecite je na suhi ponvi na srednji temperaturi od 5 do 7 minut, dokler ni svetlo zlate barve in ne začne dišati. 

Kuhana kvinoja je idealna priloga jedem z zelenjavo in stročnicam, tudi se lahko uporablja v solatah, juhah, enolončnicah in drugim sladkim in slanim poslasticah. Okus kvinoje je oreščkast, tekstura pa je mehka in hrustljava. 

Še en odličen način da to super živilo vključite v svojo prehrano je, da jo uporabite v mleti obliki, kot kvinojina moka. Kvinojino moko lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane potem pa uporabite kot a hrustljav nadomestek pšenice v pekovskih in slaščičarskih izdelkih, kot so sladice,, peciva, kruh, kruhki, palačinke in podobno. 

To živilo je zaradi preproste uporabe in pripravljanja čudovitih obrokov , živilo , ki ga vsekakor morate vključiti v prehrano. V receptih zares dobro nadomešča riž, testenine in drugo hrano, bogato s škrobom. 

kvinoja

Recepti s kvinojo

Zdaj, ko ste se naučili kako pravilno skuhati kvinojo, je čas da poskusite zdrave in okusne recepte s tem zdravim žitom! V našm zdravem kotičku vsak dan za vas pripravljamo veliko okusnih in zdravih receptov. Nekatere naših priljubljenih super-zdravih receptov s kvinojo števamo v nadaljevanju.
Vsekakor jih poskusite in nam sporočite svoje vtise! 

salata iz kvinoje

Kje kupiti kvinojo?

Kvinojo lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili na pot do Hrvaške, je tukaj seznam naših poslovalnic na Hrvaškem. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.