Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Katero sadje in zelenjavo naj uživamo pomladi?

Katero sadje in zelenjavo naj uživamo pomladi?

Vse se budi

Po zimskem spancu so prišli april in pomlad - čas ko dozorijo zares okusna živila. 

Katero sadje in zelenjavo uživati spomladi? Sezonsko, je edini, pravilen odgovor!

Pomlad s seboj prinese prebujanje narave, s tem pa tudi obilico svežega sadja in zelenjave na trgu. Ta letni čas zaznamuje začetek novega cikla rasti in je zaznamovan z obilico zdravih živil, ki zagotavljajo izjemno hranilno vrednost in okus. Nekdaj je na tržnicah bilo sadja in zelenjave, ki je rasla v  tem obdobju leta. Žal, to ni primer in smo vse pogosteje priče prodaje kemijski tretiranega sadja in zelenjave na tržnicah in v trgovinah. Da bi bili prepričani, da jeste dobro, kakovostno in zdravo, je najboljše da imate lastni vrt. Vendar, to ni vedno tako enostavno, zato je pomembno preverjati poreklo zelenjave in sadja ki jih kupujemo. Mi vam pa prinašamo seznam spomladanskih živil in odlične recepte z njimi. 

Zelenjava

Spomladanska zelenjava prinaša svežino in petsrost na našo mizo po zimskih mesecih. Ta sezonska zelenjava je bogata z vitalnimi hranljivimi snovmi in okusi, zaradi česa je odlična za ohranjanje uravnotežene prehrane in za podporo k splošnem zdravju. Bogastvo barv in tekstur spomladanske zelenjave, kot je spomladanska čebula, šparglji, bučke in artičoka, navdinila je številne rceepte in vam zagotavlja svežino, ki zaznamuje prihajanje toplejših mesecev. Poleg tega uživanje sezonske zelenjave spodbuja podporo lokalnim pridelovalcem, trajnostno kmetovanje in manjši vpliv na okolje, zaradi česar spomladanska zelenjava ni le zdrava izbira, temveč tudi trajnostni način prehranjevanja.

Spomladanska čebula

Razen tega, da je okusen in nenadomestljiv v veliko jedeh, spomladanska čebula je pomembna za zdravje telesa. Količina vode v spomladanski čebuli je lahko do 90%. To pomeni, da ima manj ogljikovih hidratov ter jo lahko vključite v prehrano vsi vi, i pazite na svojo prehrano in na številko ogljikovih hidratov in maščob.Čeprav je nizkokalorična, je spomladanska čebula bogata s hranili. Vsebuje vitamine, kot je vitamin C, K, A ter minerale: kalij, mangan in baker.  T hranljive snovi so pomembne za zdravje kosti, imunskega sistema, srca in številnih drugih funkcij v telesu. Vsebuje tudi antioksidante, kot so flavanoidi in žveplene spojine, ki lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki so jih povzročili prosti radikali. Zaradi visokega deleža vlaknin, pomagajo pri izboljševanju prebave in spodbujanju rednega  odvajanja blata. Vlaknine lahko pomagajo tudi pri ohranjanju občutka sitosti, kar je lahko koristno pri nadzoru telesne teže. Poleg tega lahko antioksidativne lastnosti, ki jih vsebuje spomladanska čebula, pomagajo zmanjšati tveganje za aterosklerozo in druge bolezni srca. Ko štejemo vse te prednosti in hranilne koristi, opazite, kako je spomladanska čebula vredni dodatek k vaši prehrani. Lahko jo uporabite v solatah, juhah, omakah ali kot dodatek jedem za dodatno aromo in hranljive snovi, mi pa vam prinašamo 2 odlična recepta s spomladansko čebulo: 

Šparglji

April in maj sta meseca, ko zorijo šparglji, zasto so na voljo tudi na trgu. Strokovnjaki za prehrano priporočajo uživanje samoraslih špargljev, ki se pogosto lahko najdejo v kraškem območju. Šparglji nimajo veliko kalorij, zaradi česar so idealna živila, za tiste, ki pazijo na vnos kalorij. Namreč,  100g šparglja vsebuje le 20 kalorij - zaradi česa je popolno živilo za hujšanje. Kljub nizki vsebnosti kalorij, so šparglji bogati s hranili. Vsaka skodelica kuhanih špargljev vsebuje 3,6 g vlaknin in 4,3 g beljakovin. Uživanje špargljev telesu da odmerek polifenolov, sponina in antocianina - rastlinskih spojin z močnimi antioksidativnimi lastnosti in drugimi potenciali, ki spodbujajo zdravje. Zaradi tega so koristni v preprečevanju bolezni srca in ožilja ter zmanjšanju tveganja za različnimi kroničnimi boleznimi. Redno uživanje špargljev lahko prispeva k zdravju srca in srčnim žil. Poleg vsega tega, so šparglji tudi vreden dodatek k prehrani. Lahko jih uživate kuhane, pečene, na žaru ali kot sestavino v raznih jedeh, kot so solata, juha, testenine. Ker imajo bogat hranilen profil in številne zdravstvene koristi, so šparglji neizogibna spomladanska zelenjava, ki se vsekakor mora najti na vašem krožniku. Mi vam prinašamo nekaj receptov: 

Bučke

Bučke so nizkokalorična zelenjava, zaradi česar so idealna izbira za osebe, ki pazijo na vnos kalorij, ali ki želijo shujšati. Velika količina vode v bučkah prispeva k občutku nasičenosti, kar lahko pomaga pri kontroli telesen teže. Bučke so odličen vir prehranskih vlaknin, kar je pomembno za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebave, preprečujejo zaprtje in podpirajo zdravo črevesje. Vsebujejo fitohranila, kot so vitamin C, beta. karoteb in flavanoide, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetja v telesu. Redno uživanje bučk lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za vnetne bolezni, kot so artritis in bolezni srca. Vitamin C in beta-karoten prisotna v bučkah lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja kože ter spodbujajo proizvajanje kolagena in ščitijo kožo pred poškodbami, povzročenih z UV sevanjem. Bučke so vsestranska zelenjava, ki se lahko pripravlja na različne načine. Lahko se kuhajo, pečejo, pražijo, dodajajo v juhe, solate ali jedi s testeninami, s čimer vam zagotavljajo pestrost in okus k vsaki jedi. Pogosto imenovane tudi kuhinjski kameleon, zaradi svoje možnosti pripravljanja na nešteto načinov. Veliko je receptov z bučkami, izstopajo pa ti kreativni recepti: 

 

Artičoke

Artičoke so izjemno hranljive in nudijo številne koristi za zdravje. Artičoka je nizkokalorično živilo, zaradi česar je idealna izbira za tiste, ki pazijo na vnos kalorij. Na primer, ena artičoka srednje velikosti vsebuje manj kot 60 kalorij. So bogate s hranljivimi snovmi, kot so vlaknine, vitamini, minerali in antioksidanti. Vsebujejo vitamine C, K, B6, tiamin, riboflavin, niacin, folat ter minerale: magnezij, fosfor, kalij in železo. So odličen virprehranskih vlaknin, zlasti inulina, topne vlaknine, ki blagodejno vpliva na prebavni sistem, spodbuja redno prebavo, preprečuje zaprtje in spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju, pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Artičoke so znane po svojih razstrupljalnih lastnostih, pomagajo jetram pri odstranjevanju toksinov iz telesa in spodbujajo celotno zdravje jeter. Artičoke se lahko kuhajjo, pečejo, dajo na žar ali uporabljajo presne v solatah. Listi se lahko jejo tako, da se namakajo v omake, srce artičoke, notranji mesnat del je najbolj cenjen del in se pogosto uporablja v jedeh, kot je rižota, testenine ali kot dodatek solatam. Artičoke so okusna in hranljiva zelenjava, ki se lahko vključi v prehrano ter vam zagotavlja številne zdravstvene koristi in bogastvo okusa. Č enimate ideje,, kako jo pripraviti, je tukaj nekaj naših: 

Sadje

Spomladansko sadje predstavlja pestro paleto sočnih okusov in svežine, ki je bogata s hranilnim bogastvom. Ta sezonska poslastica vključuje sadje kot je jagoda, kivi, mango in ananas, ki so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. Uživanje sadja zagotavlja ne le osvežujoče okuse, temveč tudi podpira splošno zdravje telesa. Spomladansko sadje je tudi odlično za prirpavljanje sadnih solaz. smoothiejev ali sladic, tako nam omogoča da uživamo v svežih in hranilnih koristih, ki nam jih narava ponuja.

Jagode

Jagode so nedvomno ena najbolj znanih in najboljših spomladanskih sadij, ki se nestrpno pričakujejo vsako leto. Poleg tega, da nas navdušijo s svojim sočnim okusom in mamljivim videzom, so jagode tudi zelo hranljive, s sabo pa prinašajo veliko zdravstvenih koristi. So odličen vir vitamina C, ki krepi odporsnot, spodbuja zdravje kože in izboljšuje celjenje ran. Jagode so bogate s prehranskimi vlakninami, kar je koristno za zdravje prebavnega sistema, spodbuja redno prebavo in preprčuje zaprtje. Polne so antioksidantov - flavanoidi, antocianini in fenolne sojine - ki ščitijo pred poškodbami, ki so jih povzročili prosti radijkali in zmanjšajo tveganje za vnetnimi boleznimi. Razen vitamina C, jagode vsebujejo tudi druge vitamine, kot je vitamin K in folate, ter minerale, kot sta kalij in mangan, ki vam zagotavljajo dodatno hranilno vrednost. So nizkokalorično sadje, zaradi česar so idealna izbira za tistem ki pazijo na vnos kalorij in želijo ohraniti telesno težo. Antioksidanti, ki jih vsebujejo jagode, so odlična podpora v boju proti boleznim srca, pa tudi pri stabilizaciji ravni krvnega sladkorja. Nekateri raziskovalci menijo, da lahko flavonoidi v jagodah pomagajo izboljšati kognitivne funkcije možganov in zmanjšajo tveganje za nevrodegenerativne bolezni. Jagode niso le okusno sadje, so tudi zelo zdrava izbira, ki vam zagotavlja veliko hranilnih koristi in ki prispeva k splošnem zdravju in blagodejnosti. Uživajte v njihovem sočnem okusu in vseh zdravstvenih koristih, ki zagotavljajo telesu z našimi recepti: 

Kivi

Kivi je eksotično sadje, ki osvaja s svojim značilm okusom in bogastvom hranljivih snovi. Kivi je izjemno bogat z vitaminom C, ki krepi imunski sistem, spodbuja zdravje kože in izboljšuje celjenje ran. En kivi vsebuje celo več kot 100% priporočenega dnevnega odmerka vitamina C. Je dober vir prehranskih vlaknin, kar je koristno za zdravje prebavnega sistema in preprečuje zaprtje. Razen vitamina C, kivi vsebuje tudi druge vitamine: vitamin K, vitamin E, folate ter minerale: kalij, baker, mangan. Je bogat z antioksidanti, kot je vitamin C, E in s flavanoidi, ki ščitijo celice pred poškodbami, povzročenimi s prostimi radikali in zmanjšajo tveganje za vnetnimi boleznimi ter pomagajo telesu v boju proti okužbam. Kivi je nizkokalorično sadje, zaradi česar je idealna izbira za tiste, ki pazijo na vnos kalorij in želijo ohraniti zdravo telesno težo. Antioksidanti, prisotni v kiviju, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca, uravnavajo krvni tlak, zmanjšajo vnetje in izboljšajo krvni obtok. Vlaknine podpirajo zdravje prebavnega sistema, spodbujajo redno prebavo, preprečujejo zaprtje in podpirajo rast koristnih bakterij v črevesju. Vključite kivi v svojo prehrano, da uživate v njegovih koristih in okusu, tukaj je nekaj receptov: 

Mango

Mango je eksotično sadje , znano po sočnem mesu in sladkem okusu. Ni le okusen, je tudi zelo hranljiv in vam zagotavlja nešteto zdravstvenih prednosti. Bogat je z vitamini A in C, ki so pomembni za zdravje kože, imunskega sistema in vida. Vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema in pomagajo pri uravnavanju prebave. Antioksidanti, prisotni v mangu, pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kar zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in rak. Mango lahko zaradi svojih fitonutrientov tudi pomaga zmanjšati vnetja v telesu. To sadje tudi zagotavlja naravni vir energije, zaradi prisotnosti naravnih sladkorjev. Vključevanje manga v uravnoteženo prehrano lahko prispeva k splošnem zdravju n blaginji, ter vam zagotavlja ne le zadovoljstvo okusov, temveč tudi obilico hranil. Je okusen v sladkih in slanih jedeh, mi pa vam prinašamo 2 , ki jih boste oboževali: 

Ananas

Ananas je eksotično sadje z bogatim okusom in izjemnimi hranili. Ni je osvežujoč in okusen, ananas vam zagotavlja veliko zdravstvenih koristi. Je bogat z vitaminom C, ki krepi imunski sistem, spodbuja zdravje kože in izboljšuje celjenje ran. Je tudi odličen vir prehranskih vlaknin, kar je koristno za zdravje prebavnega sistema in za uravnavanje prebave. Antioksidanti, prisotni v ananasu, pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami, povzročenimi s prostimi radikali, zmanjšajo tveganje za kronične bolezni, kot so srčne bolezni ali rak. To sadje  vam tudi zagotavlja naravni vir energije, zaradi prisotnosti naravnih sladkorjev. Z vključevanjem ananasa v uravnoteženo prehrano se lahko prispeva k splošnem zdravju in blaginji ter zagotovi zadovoljstvo okusov in obilica hranilnih koristi. 

Skozi različne metode uporabe spomladanskega sadja in zelenjave, od svežih užitkov do dodatkov v raznih jedeh in napitkih, ti sadeži vam  prinašajo osvežitev in hranilno podporo v našo prehrano. Zato uživajte v pestrosti okusnih spomladanskih dobrin in podprite svoje zdravje in okusite sladko radost pomladi!

In vse o najnovejših izdelkih in receptih izvedite v našem Novičniku, brezplačno se naročite in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.