Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Matcha čaj kot nadomestek kave - zdravilnost, recept in priprava

Matcha čaj kot nadomestek kave - zdravilnost, recept in priprava

Okusni in zdravi nadomestek kave!

Zelene barve, bogata z minerali in beljakovinami, super živilo iz Daljnega vzhoda - drugače rečeno, Matcha! Matcha je okusen napitek poln zdravstvenih koristi, je odlična alternativa kavi, dviga razpoloženje, uravnava telo, prispeva k zdravju srca in prispeva k hujšanju. V nadaljevanju spoznajte vse blagodejnosti Matcha čaja!

Vsi članki
16. maj 2023.

Matcha je japonski čaj  zmleti v fini prah, ki se že stoletja uporabljal v japonskih čajnih ceremonijah. Skriva veliko hranilnih prednosti in vrednih antioksidantov, zaradi česa je vse bolj priljubljena po vsem svetu. 

Matcha poteka iz enake rastline, kot je tudi zeleni čaj, ker pa se proizvaja iz celega lista s pomočjo specifičnih proizvodnih procesov, vsebuje več koncentrirane količine antioksidantov in zdravilnih spojin.  Študije so odkrile različne zdravstvene koristi, ki so povezane z matcho in njenimi zdravilnimi komponentami, od izboljšanja izgube telesne teže do zmanjšanja tveganja za razvojem srčnih bolezni. 

Matcha čaj je zelo preprost za pripravo ter ga brez težav lahko vključite v svojo prehrano in si dati sunek energije in neustavljivega okusa in arome. 

Matcha čaj - hranilni profil in zdravstvene koristi

Matcha čaj je okusen napitek bogat z antioksidanti, ki lahko prispevajo k zdravju srca in možganov, tudi se lahko koristi za hujšanje. Tako kot tudi zeleni čaj, matcha prihaja iz rastline Camellia sinensis, vendar se prideluje nekoliko drugačno in ima edinstven hranilni profil hranljivih snovi. Kmetje gojijo matcho tako, da pokrijejo čajevce 20-30 dni pred žetvijo, da se izognejo neposredni sončni svetlobi. To povečuje proizvodnjo klorofila, vsebino aminokislin in daje rastlini intenzivno zeleno nianso. Nabiranje se opravlja ročno, po tem pa se odstranjujejo stebla, listi pa se sušijo. Potem, ko so se listi osušili s kamnitim mlinom, se meljejo v fini prah, oziroma v matcha prah

Matcha vsebuje hranljive snovi iz celega lista čaja, kar povzroča večjo količino kofeina in antioksidantov v primerjavi z zelenim čajem. Študije o matchi so odkrile veliko zdravstvenih koristi. Tako je odkrito, da prah lahko pomaga zaščititi jetra, zdravje srca ter celo pomagati v hujšanju. 

Matcha čaj se dela iz matcha praha, samo eden gram matcha praha pa vsebuje: 

  • 3 kcal
  • 61 mg flavanoidov ECGC
  • 34 mg aminokislin
  • 14,26 mg L-teanina
  • 35 mg kofeina
  • 318 mg vlaknin
  • 1,75 mg vitamina C
  • 291 mg vitamina A
  • 26,6 mg fosforja

Zdravstvene koristi matcha čaja se temeljijo na znanosti. 

Matcha ima številne zdravilne lastnosti: 

  • vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami
  • pospešuje presnovo
  • pomirja um in sprošča telo
  • je bogata z vlakninami, s klorofilom in vitamini
  • dviga razpoloženje in lahko pospeši koncentracijo
  • je bogat z vitaminom C, selenom, kromom, cinkom in z magnezijem
  • začasno zmanjšuje holesterol in sladkor v krvi

Matcha vsebuje visok delež antioksidantov, ki ščitijo celice

Matcha je bogata s katehini, rastlinskimi spojinami, ki delujejo kot naravni antioksidanti. Antioksidanti pomagajo stabilizirati škodljive proste radikale, spojine, ki lahko poškodujejo celice in povzročajo kronične bolezni. Ko dodate matcha prah v vročo vodo za pripravo čaja, bo ta vseboval vse hranljive snovi iz lista. Po nekaterih virih, je delež katehina v matchi do 137X večji, kot v drugih vrstah zelenega čaja.  Z dodajanjem matche v prehrano, lahko učinkovito povečate vnos antioksidantov - trdi študija, kar lahko prepreči poškodbe celic ter zmanjša tveganje nastavna nekoliko kroničnih bolezni. 

Matcha čaj izboljšuje delovanje možganov, zmanjšuje stres in dviga razpoloženje

Nekatere študije kažejo, da bi nekaj komponent matche lahko izboljšalo delovanje možganov. Študija, ki je vključevala 23 ljudi, je proučevala, kako ljudje opravljajo vrsto nalog, namenjenih merjenju kognitivne uspešnosti. Del udeležencev je užival bodisi matcha čaj ali ploščico, ki je vsebovala 4 grame matche, medtem ko je kontrolna skupina uživala placebo čaj ali ploščico. Znanstveniki so ugotovili, da matcha izboljša pozornost, reakcijski čas in spomin v primerjavi s placebom. Druga študija je pokazala, da uživanje 2 gramov zelenega čaja v prahu na dan 2 meseca pomaga izboljšati delovanje možganov pri starejših ljudeh.

Zanimivo je tudi, da matcha vsebuje več koncentrirane količine kofeina, kot jo ima zeleni čaj. Več študij je povezalo uživanje kofeina z izboljšanjem delovanja možganov, ker pospešuje čas reakcije, izboljšuje osredotočenost in izboljšuje spomin, 

Matcha tudi vsebuje spojino, ki se imenuje L-teanin, ki učinkovito spreminja učinke kofeina, spodbuja budnost in pomaga, da se izognete padcu ravni energije, ki sledi po uživanju. Študije so tudi pokazale, da L-teanin povečuje aktivnosti alfa valovih v možganih, kar vas sprosti in zmanjša raven stresu.

Matcha lahko pomaga preprečiti rak

Matcha je polna rastlinskih spojin, ki spodbujajo zdravje, vključno z nekaterimi, ki so jih v študijah v epruveti in na živalih povezovali s preprečevanjem raka. V eni študiji je izvleček zelenega čaja zmanjšal velikost tumorjev in upočasnil rast celic raka dojke pri živalih.

Matcha je zlasti bogata z epigalokatehinom-3 galatom (EGCG), z vrsto katehina, ki ima, je dokazano, močne protirakave učinke. Ena študija je odkrila, da je ECGC v matchi pomagal uničiti celice raka prostate. Druge pred klinične študije so pokazale, da je EGCG učinkovit v boju proti raku kože, pljuč in jeter. Upoštevajte, da so navedene študije pred klinične študije ali študije na živalih specifičnih spojin, ki jih najdemo v matchi. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako se ti rezultati prenesejo na ljudi.

Matcha za zdravje srca

Bolezni srca so vodilni vzrok smrti po vsem svetu, domneva se, da so vzrok smrti tretjine oseb, ki so starejše od 35 let. Številne so študije pokazale, da je ECGC učinkovit v boju proti rakom kože, pljuč, jeter.

Dokazano je, da zeleni čaj znižuje raven skupnega in "slabega" LDL holesterola ter trigliceridov. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju oksidacije holesterola LDL, še enega dejavnika, ki lahko ščiti pred srčnimi boleznimi. Nedavne raziskave so tudi pokazale, da je pitje zelenega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in možgansko kap. V kombinaciji z uravnoteženo prehrano in zdravim načinom življenja lahko pitje matche pomaga ohranjati zdravje srca in ščiti pred boleznimi.

Matcha čaj za hujšanje

Če vzamete v roke katero koli prehransko dopolnilo za hujšanje; je velika verjetnost, da je med sestavinami tudi "izvleček zelenega čaja". Zeleni čaj  je dobro znan po svoji sposobnosti izboljševanja hujšanja. Študije so pokazale, da lahko pomaga pospešiti presnovo, kar pripelje do večje porabe energije in do kurjenja maščob. 

Ena majhna študija je pokazala, da uživanje izvlečka zelenega čaja ob zmerni telovadbi, kuri maščobe za 17%. Druga pa je študija odkrila, da je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo izvleček zelenega čaja, bistveno povečalo 245-urno porabo energije, v primerjavi s placebom. 

Pregled 11 študij je pokazal, da zeleni čaj zmanjšuje telesno težo in pomaga ohranjati izgubo teže. Čeprav se je večina teh študij osredotočila na ekstrakt zelenega čaja, matcha izvira iz iste rastline in bi morala imeti enak učinek.

Matcha čaj pospešuje presnovo, njegovo uživanje pa lahko poviša termogenezo (telesno kurjenje kalorij) od normalnih 8-10% dnevne porabe energije na 35-43%

Kako pripraviti matcha čaj?

Tradicionalni matcha čaj lahko naredite tako, da v skodelico daste 1-2 žlički (2-4 g) ceremonial matcha prahu, dodajte 60 ml vroče vode in zmešajte z bambusovo stepeno metlico. Tudi lahko prilagodite razmerju matcha praha in vode na temelju zaželene konsistence. 

Za redkejši čaj zmanjšajte prah na pol čajne žličke (1 g) in zmešajte z 90 do 120 ml vroče vode. Če več imate radia bolj zgoščeno različico. Premešajte 2 čajni žlički (4 g) praha z zgolj 30 ml vode. 

Če želite eksperimentirati, poskusite skuhati macha latte, pudinge ali beljakovinske smoothieje, da povečate vsebino hranljivih snovi v svojih priljubljenih receptih. 

Priprava matcha čaja je pomirjajoči proces. Ni vam je treba skrbeti glede korakov pripravljanja, razmišljajte le o tem, kot na proces dodajanja vode čaju. Po nekem času pa bo čas prakticiranja postal kratek in samo delovanje boste počeli intuitivno

  1. Za pripravo ceremonialnega čaja je treba najprej prekuhati vodo ter jo pustiti da se ohladi. 
  2. Posujte 1-2 čajni žlički matcha praha v skodelico ter jo prelijte z 200 ml vode, ki ste jo preden prekuhali. 
  3. Za najboljše rezultate se priporoča dodati vodo, segreto so skoraj nekaj minut pred vrenjem. 
  4. Mešajte matcha prah in vodo z bambusovo stepeno metlico z zig-zag gibi, dokler čaj ne postane peneč. 
  5. Uživajte v matcha čaju!

Nutrigold ceremonial matcha prah

Kdaj je najboljše zaužiti matcha čaj?

Matcho se priporoča piti: 

  • pred telovadbo - tako najbolj izkoristite njeno prednost izboljševanja fokusa, lahko izboljša fizično zmogljivost do celo 24%
  • pred službo - izboljšuje osredotočenost, ker vsebuje L-teanin, vpliva na boljši spomin in učenje
  • za popoldansko dviganje energije - matcha je energijska pijača, ki sčasoma sprošča energijo v krvni obtok. 

Čeprav je matcha čaj dober napitek kadarkoli v dnevu, se priporoča izogibanje pitja matche na prazen želodec, ker lahko povzroča bolečine v želodcu. 

Kot vedno je zmernost ključna. Čeprav je matcha polna zdravstvenih koristi, več ne pomeni nujno boljše! Najbolje je, da se držite priporočila za 1-2 skodelici na dan in poiščete certificirane organske sorte, da izkoristite številne zdravstvene koristi matche brez tveganja kakršnih koli stranskih učinkov.

Kje kupiti matcho?

Premium ceremonial matcho v prahu za pripravo čaja lahko kupite v naši spletni trgovini. Tukaj pa je seznam trgovin, če bi se odločili priti do Hrvaške, kjer imamo svoje poslovalnice. 

Nutrigold ceremonial matcha prah

Prijavite se za brezplačen novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave hrane!

Zanima vas lahko tudi:

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.