Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Najbolj znane jedi iz čičerike sta hummus in falafel.
Zaradi bogate zaloge prehranskih vlaknin je čičerika odličen dodatek k zdravem načinu prehrane. Pomaga pri zniževanju holesterola, ščiti srce in ohranjuje zdravo raven sladkorja v krvi. Če želiš obogateti svojo prehrano, moraš to stročnico vsekakor vključiti na svoj jedilnik.
Kako? Tukaj imamo nekaj idej:
Čičerika je ena živil, ki se uživa po vsem svetu, čeprav poteka iz Bližnjega vzhoda in Sredozemlja.
Čeprav je najbolj znana čičerika bež barve, obstajajo tudi različice s črno, zeleno ali rdečo čičeriko, kot druge stročnice (fižola, graha ali leče) je čičerika tudi bogata z vlakninami in beljakovinami ter vsebuje veliko bistvenih vitaminov in materialov.
Čičerika, o kateri danes govorijo skoraj vsi oboževalci tega oreščkastega okusa, je beljakovinasta rastlina, ki se uporablja v človeški prehrani. Seme čičerike je podobno semenu soje ali osušenem semenu graha. Čičerika je najpogosteje uporablja kot enolončnica ali kot dodatek k drugi zelenjavi v pripravljanju jedi.
Vzhodnjaki čičeriko meljejo v moko in iz nje pripravljajo pekovske izdelke, oziroma kruh. Po zdravstvenih priporočilih, bi moški morali vnašati do 38 g vlaknin na dan, žene pa do 25 g vlaknin.
Čičerika je bogata z energijo. Bogata je z vitamini in minerali. Mnogi strokovnjaki za prehrano trdijo, da je čičerika boljša tudi od mesa.
Manj je kalorična kot meso, vsebuje skoraj enako beljakovin, koliko ima tudi meso, bogato je z vlakninami. Kalcij, magnezij, mangan, cink, železo in vitamin K, ki se nahajajo v čičeriki, pomagajo izgraditi kostno strukturo
Hranilna vrednost čičerike v količini 100 g:
Zaradi vlaknin, enkrat ko pojeste čičeriko, boste se dlje časa počutili siti, ima tudi veliko prednosti za zdravje.
Blagodejno deluje na holesterol in težave z diabetesom, saj uravnava sladkor v krvi. Tudi dobro vpliva na zdravje srca, zaradi omenjene folne kisline. Na svojem seznamu prednosti ima čičerika mineral molibden, ki aktivira encime v presnovi, znan je kot dober diuretik.
Ker vsebuje veliko vlaknin, bo dobro vplivala na osebe, ki trpijo za diabetesom. Vlaknine pomagajo pri absorpciji glukoze ter vzdrževanju normalne ravni inzulina. Veliki odstotek železa v tem živilu, nam bo pomagal nadomestiti pomanjkanje železa, ohranja tudi raven hemoglobina, ter je izjemno dobro živilo za nosečnice in med menstruacijo.
Najbolj bi bilo čičeriko namakati čez noč- Čim dlje časa namakate čičeriko, boste ga krajše kuhale. Čičerika, ki se namaka 8 ur,se mora kuhati najmanj 2 ure. Čičerika, ki je stala v vodi 12-16 ur, je treba kuhati vsaj eno uro ali manj.
Med kuhanjem poskusite čičeriko nekajkrat da bi preverili ali je dovolj mehka, Če ste zadovoljni, ugasnite ogenj in pustite čičeriko da še nekaj časa stoji v vroči vodi. Po tem izločite vodo in čičerka je pripravljena za uporabo.
Kakšno? Najbolj okusno, če pripravljate nekatere tistih poslastic:
Če iščete še zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na novičnik, kjer vas čaka še veliko receptov in nasvetov!
Zanima vas lahko tudi....
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: