Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Pridobljen je z namakanjem ječmenovega semena v vodi dovolj dolgo časa, da pride do kaljenja.
Ječmen je polnovredno žito, ki zelo dobro vpliva na zdravje celotnega telesa. Ena skodelica skuhanega ječmena vsebuje manj od 200 kalorij, 4 g beljakovin, 24% priporočene dnevne vrednosti vlaknin in 4% od priporočene vrednosti železa.
Znanstveniki so ugotovili, da ječmen lahko zmanjša tveganje za nastankom diabetesa tipa 2 in srčnih bolezni. Ječmen uravnava raven sladkorja v krvi in zmanjšuje tveganje za nastankom hitrih dviganj ali znižanj sladkorja v krvi. Nagle spremembe sladkorja v krvi povečujejo tveganje za hrepenenjem po hrani in za nenadne spremembe razpoloženja.
Ječmen je postal eden izmed nadomestkov klasičnega sladkorja. Slad, namreč, nastane z namakanjem ječmenovega semena v vodi dovolj dolgo, da pride do kaljenja. V času kaljenja pod vplivom encimov pride do pomembnejših kemijskih spremeb v škrobu.
Je bogatega vonja in okusa. Odličen je za izdelavo tort, kolačev, slaščic ali pit. Naravno sladilo, odlični nadomestek sladkorja in druga umetna sladila. Ni dodanih sladkorjev, lahko pa ga uporabljajo tudi vegani in presnojedci. Uporablja se samostojno ali kot dodatek mleku, čaju, kakavu in pri izdelavi domačih sokov.
Je nizkega glikemičnega indeksa in zelo visokih hranilnih vrednosti. Ker je ječmen zelo staro in cenjeno živilo, ima veliko zdravstvenih koristi, zato ječmenov slad velja za odličnim izdelkom. Odličen je pri želodčnih težavah, pri težavah s prebavili. za krepitev jeter, vranice, žolča in srca ter za težave, povzročene s hemoroidi. To živilo posebej koristi vegetarijancem in veganom, ker vsebuje vitamin B12, ki se zelo redko nahaja v živilih rastlinskega izvora, in razen vitamina B12, so tukaj tudi vitamini B1 in B3, kot tudi minerali kalij, mangan, železo, fofor in magnezij.
Ječmenov slad je postal priljubljen tudi kot nadomestek kave, imenuje se ječmenova kava, Ena žlica, namreč, se da v hladno vodo, pusti d ase prekuha in potem zaužije.
Rižev in ječmenov slad veljata za najbolj zdrava sladila, izdelana iz žita in se pogosto uporabljajo. Podobna sta medu, vendar so nežnejšega okusa, in, drugače kot med, vsebujejo kompleksne sladkorje ki počasneje preidejo v krvni obtok, kot sladkorji iz meda.
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz življenja Tovarne Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta za naročilo.
Zanima vas tudi lahko...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: