Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Mandelj - zdravje, zdravilni učinki, kalorije, recepti

Mandelj - zdravje, zdravilni učinki, kalorije, recepti

Mandlji so pravi zaklad zdravja, za vse od 7 do 77 leta starosti..

Dnevno se priporoča okoli 40g mandlja, kar ustreza majhni pesti.

Mandlji so eni izmed najboljših oreščkov, so hrustljavi in okusni ter polni pomembnih hranil. Že od antičnih časov znamo za so mandlji zdravi, in kako so zares zdravi in zaradi česa so naši starši jedli mandlje kot prigrizek, izvedite v tem besedilu 

Mandlji - zakaj so tako dobri za zdravje?

Mandlji so vrsta oreščkov, ki potekajo iz olesenele rastline, mandljevca, iz družine rožnic z užitnim jedrom. Mandlji so pravi zaklad zdravja. Bogati so z antioksidanti in vitamini, ter so zelo kakovosten vir beljakovin in zdravih maščob. 

Ko gre za zdravstvene prednosti mandlja, mandelj zelo dobro ščiti srce. Vlaknine iz mandlja, namreč, pomagajo telesu preprečiti absorpcijo maščob, in prav so tako mandlji polni vitamina E, magnezija ter drugih antioksidantov, ki izboljšajo krvni obtok. Veliko je raziskav pokazalo, da pest mandljev na dan lahko zniža slab holesterol ter tako zaščiti srce in krvne žile pred boleznijo. 

Nekaj je raziskav narejeno zato, da se ugotovi vpliv mandljev na raven sladkorja v krvi. Kot je znano, prehrana, ki temelji na živilih visokega glikemičnega indeksa, kot so sladkor in bela moka, močno vpliva na dviganje količine sladkorja v krvi. Nenehno hranjenje s takšnimi živili je en vzrokov diabetesa in debelosti. Raziskave kažejo, da uživanje 60g do 90g mandljev na dan skupaj s hrano visokega glikemičnega indeksa zniža glikemični indeks obroka in raven sladkorja v krvi. Drugače rečeno, mandelj popravi naglo povečevanje sladkorja v krvi in negativne posledice za telo, ki ta prinaša. 

mandlji

Kalorije in hranilna vrednost mandljev

Izmed vseh oreščkov mandlji vsebujejo največ beljakovin, ter so odličen dodatek v prehrani vegetarijancev. So bogati z ogljikovimi hidrati, minerali, magnezijem, kalijem, kalcijem in fosforjem ter z železom. Vsebujejo mononasičene maščobne kisline, ki pomagajo pri znižanju holesterola v krvi. Vsebujejo visoko količino oleinske kisline, ki ščiti pred srčnimi bolezni. 

Mandlji imajo izjemno hranilno vrednost. V 100 g mandljev se nahaja 575 kalorij, zaradi česa so izjemno vredna živila. Po makrohranilu je sestava takšna: 

  • Maščobe: 49 g
  • Nasičene maščobne kisline: 3,7 g
  • Polinenasičene maščobne kisline: 12 g
  • Mononenasičene maščobne kisline 31 g
  • Transmaščobne kisline 0 g
  • Ogljikovi hidrati 22 g
  • Prehranske vlaknine: 12 g
  • Sladkorji: 3,9 g
  • Beljakovine: 21 g

Mandlji se lahko pohvalijo z visoko vsebnostjo vitaminov E in B2 ter magnezija, mangana in kalija, dnevno se priporoča približno 40 g mandljev, kar ustreza manjši pesti. Četrtina skodelice mandljev zadostuje celo 45% dnevnih potreb po vitaminu E in manganu in tretjino dnevnih potreb po magneziju.

 

Tako tudi kot drugi oreščki, se mandlji priporočajo za dobro funkcioniranje možganov ter za dobro razpoloženje, medtem ko vitamin E predstavlja eden najbolj iskanih hranil za čudovito in negovano kožo. Ta je, namreč, odgovoren za čiščenje aken, podočnjakov, mozoljev in različnih rdečic na koži.  Skrivnost je v alfa-tokoferolu ki neguje kožo in ji da pravi sijaj, in prav mandlji vsebujejo velike količine te spojine.  V nadaljevanju preberite še nekaj razlogov, zaradi katerih bi mandlje čim prej morali vključiti v svoj jedilnik:

  • Mandlji so bogati z vitaminom E, ki vsebuje antioksidantivne lastnosti in pomaga v boju proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo celice.
  • Bogati so z vlakninami in beljakovinami, ki pomagajo uravnati raven sladkorja v krvi. 
  • Bogate so s kalcijem in drugimi hranljivimi snovmi, ki so pomembne za zdravje kosti. 
  • Pomagajo v izgubi telesne teže. 

Mandlje je treba uživati ​​neolupljene, saj se večina fitokemikalij flavonoidov nahaja v lupini mandlja. V mandljevi lupini so odkrili 20 različnih flavonoidov z antioksidativnim delovanjem.

Zdravi recepti z mandlji

Kralja oreščkov obožujemo kot presni in zelo zdrav prigrizek, vendar se mandlji lahko uživajo tudi kot dodatek jedem, iz njih se izdela mandljevo maslo, olje in mleko, in neizogibni so v izdelavi najokusnejših tort.

Mandlji so pravi zaklad zdravja za vse od 7. do 77. leta starosti. Predstavljajo koncentrirano zdravje in lepoto zato se ne morate upreti grizljanju njih. Pest  mandljev na dan je prav zaklad vitaminov in mineralov.  

Če pa želite rabiti mandlje za pripravljanje jedi, v našem zdravem kotičku lahko najdete veliko preverjeno dobrih receptov: 

Kje kupiti mandlje?

Mandlje iz ekološke pridelave lahko kupite v spletni trgovini Tovarne Zdrave Hrane. Če pa bi raje prišli do naše fizične trgovine, je tukaj seznam trgovin na Hrvaškem. 

bademi

Za še več zdravih receptov in nasvetov, se prijavite na naš NOVIČNIK!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.