Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Je bogat z vlakninami, ki prispevajo občutku sitosti in blagodejno vplivajo na prebavni sistem.
Rožič (Ceratonia siliqua) je zimzeleno sredozemsko steblo. ki ima veliko rjavih strokov. Stroki v sebi vsebujejo jedilna semena, ki so se v antiškem obdobju uporabljale za tehtanje zlata.
Zaradi mnogih hranilno vrednih sestavin, se rožič uporablja kot zdrvailo v ljudski medicini že sto letja. Bogat je, namreč, z vlakninami, vsebuje majhno količino nasičenih maščobnih kislin ter je prijetnega okusa, podobnega k čokoladi. Uporablja se kot nadomestek kakava ter kot okusno gostilo.
Iz fino mlete rožičeve moke lahko pripravite okusne domače poslastice, tople napitke ali ga uporabite kot dodatek bogate arome naravnim pudingom in sladicam.
Mi smo ga odkrili v okusnih receptih in obrokih kot so: Čoko namaz z rožičem - Ekološki 190g Vegetariana, Veganski puding iz rožiča in banane za slajši dan, vsekakor pa je čas, da spoznate njegovo sestavo in zdravilne lastnosti.
Rožič je bogat s kalcijem, kalijem in bakrom ter z riboflavini. V manjših količinah vsebuje vitamin E in vitamine B skupine ter železo, magnezij, fosfor, mangan in selen. Vsebuje tanine in galno kislino, ki deluje protibolečinsko, antiseptično, antibakterijsko, antioksidativno in protivirusno.
Rožič varno in hitro zdravi prebavne in črevesne težave. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, deluje probiotično, lajša driski pri dojenčkih in otrocih, vsebuje učinkovine ki so učinkovite proti astmi in slabosti.
Pomaga pri krepitvi odpornosti in preprečevanju alergij ter pri preprečevanju otroške paralize, pokazalo se da preprečuje raka na maternici ter se priporoča za preprečevanje raka pljuč. Preprečuje tudi prebavne motnje, znižuje slab holesterol in sladkorje v krvi ter krepi kosti. Z uživanjem rožiča se pomaga k izkašljevanju, zlasti lajša težave kadilcem. Vsebuje učinkovine, ki so učinkovite proti astmi, tudi v primerih, ko astma povzroča alergijo. Ena prednosti rožiča je ta, da ne vsebuje kofeina ter je primeren za osebe z visokim krvnim tlakom.
Proti driski je najboljše na zmernem ognju prekuhati 5 g rožiča in pustiti stati 1 uro. Pridobljeni čaj je ne treba cediti, da bi koščki rožiča nadaljevali s sproščanjem zdravilnih sestavin. Ta hvaležen napitek zaužijte pred jedjo, 2-3-krat na dan, po 1 dl. Z druge strani, mleti rožič se lahko kot kakav v prahu meša v hladno in segreto mleko za napitek.
To hranilno bogato živilo se izpostavlja z velikim deležem ogljikovih hidratov, od česa 40-50% pade na sladkor(49g), preostanek na dietne vlaknine (40g). 100 g rožiča vsebuje:
Razen tega, da je zdravilen, rožič je v kulinariki res koristen in odličen. Tisto, zaradi česa je rožič poseben, je to, da je podoben čokoladi, zdravejši je, ter se pogosto namesto čokolade dodaja v razne sladice.
Omenimo le dejstvo, da je rožič naravno sladek ter se v torte, drugače kot kakav, ki je grenki, dodaja manj ali skoraj nič sladkorja. Zaradi močnih vezivnih lastnosti, je odličen v pripravljanju sladic iz izdelkov iz testa. Priporoča se tudi veganom, zagovornikom presne prehrane in diabetikom.
Torej, rožač se lahko uporablja v sladkih in slanih jedeh: sladicah, piškotih, toplih napitkih, rakiji, namazih, solatah, zloženkah...Odlično se poda jabolkom, rozinam, figam, orehom in mandljem, številni pa ga v torte dodajajo namesto kakava v prahu.
Recepti z rožičem, ki jih morate poskusiti:
Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš Novičnik! Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: