Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Kokosov sladkor zmanjšuje občutek lakote in je primeren tudi za diabetike

Kokosov sladkor zmanjšuje občutek lakote in je primeren tudi za diabetike

Še en kokosov čudež

Če uporabljate kokosov sladkor za torte in piškote, se zavedajte, da 100g tega sladkorja nadomešča 100g belega ali rjavega sladkorja.

 

Vsi članki
04. september 2023.

Kokosov sladkor je prihodnost zdrave prehrane, saj v primerjavi z rjavim sladkorjem vsebuje dvakrat več železa, štirikrat več magnezija in celo 10 -krat več cinka. V nadaljevanju, izvedite več o kokosovem sladkorju, kako se proizvaja in za kog je zelo uporaben. 

Kaj je kokosov sladkor?

Kokosov sladkor je tradicionalno azijsko sladilo iz nektarja cveta kokosove palme, ki se uživa več kot 5000 let. Predelava se od tedaj ni spremenila, sladki nektar cvetov hlapi na nizki temperaturi, dokler se ne kristalizira. 

Kokosov sladkor ima veliko več hranljivih snovi, kot navadni sladkor, in njegov glikemični indeks je veliko nižji. Najbolj izpostavljena hranila v kokosovem sladkorju so minerali: železo, cink, kalcij in kalij, skupaj z določenimi kislinami, polifenoli in antioksidanti, ki tudi imajo veliko zdravstvenih prednosti. 

Da bi razumeli, kako dober je sladkor iz kokosovega cveta, ga je najbolje predstaviti skozi tabelo sladil in njihovih glikemičnih indeksov.

STEVIA 0
KSILITOL 7
AGAVIN SIRUP 15-30
SLAKDKOR KOKOSOVEGA CVETA 30
PRESNI MED 35-50
JAVORJEV SIRUP 50-55
ČRNA MELASA 54
SLADKORNI TRS 55
BELI SLADKOR 80
GLUKOZA 100

Glikemični indeks (GI) nam kaže, kako hitro se sladkor v krvi poveča po uživanju določene hrane. Visok GI pomeni, da telo hitro absorbira hrano z zvišanjem krvnega sladkorja, zaradi česar trebušna slinavka izloča velike količine inzulina. Nizek GI kaže na hrano, ki se veliko počasneje absorbira, s čimer onemogoča dvig inzulina do ravni, ki bi lahko škodile zdravju.

Za kaj je dober kokosov sladkor?

Zaradi izjemno nizkega glikemičnega indeksa, je kokosov sladkor  zlasti primeren za diabetike, tako kot tudi sladkor v tem besedilu.

Njegove prednosti pred drugimi vrstami sladkorja so: manj vpliva na spremembe ravni glukoze v krvi ter vsebina mineralov v sledeh, ki jih ni v drugih vrstah sladkorja. 

Kokosov sladkor je pridobljen iz kokosove palme, in je hranilno veliko bolj bogat kot navadni sladkor, in ima nižji glikemični indeks od njega, kar pomeni da manj vpliva na spremembe ravni glukoze v krvi - kar je vzrok diabetesa. Sladkor iz kokosove palme je pridobljen iz rastlinskega soka kokosove palme. 

Izdelan iz soka cvetnih brstov kokosove palme, kokosov sladkor je vir številnih mineralov, vitamina C, vitaminov B1.B2,B3 in B6 ter nekaj aminokislin.

Vsebuje dvakrat več železa, štirikrat več magnezija in 10-krat več cinka od rjavega sladkorja, ki velja za zelo zdravo sladilo, v primerjavi z navadnim belim sladkorjem. 

Kokosov sladkor pomaga v boju z odvečno težo, saj uravnava razmerje holesterola v krvi, zavira apetit in lajša občutek lakote. 

Kalij v kokosovem sladkorju pomaga pri uravnavanju krvnega potiska. Kalcij v njemu je zelo pomemben za pravilen rast kosti ter rast mišičnih struktur telesa.

Železo v kokosovem sladkorju pomaga v okrepitvi imunitete in je zelo pomembno tudi za zdravje krvi. Cink v kokosovem sladkorju prispeva k razvoju možganskih celic ter zdravju kože. 

Odličen je za sladkanje napitkov in izdelavo sladic. Če uporabljate kokosov sladkor za torte ali piškote, se zavedajte, da 100g tega sladkorja nadomešča 100g belega ali rjavega sladkorja.

Precej je uporaben za pripravo kitajskih in tajskih jedeh, v katerih iščemo kombinacijo sladkega in kislega ali sladkega in pikantnega okusa. Uporaben je tudi v izdelavi  domače kozmetike, ko se doda v pilinge, temeljito očisti površinski plast kože in odpravlja odmrle celice. 

Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo je bil leta 2014 kokosov sladkor najbolj trajnostno sladilo na svetu. Ne vsebuje nobene umetne ojačevalce in ni kemični spremenjen pri predelavi v obliki, ki se nahajajo na policah trgovin. 

Ko gre za kozmetično industrijo, številni izdelki danes vsebujejo prav kokosov sladkor, ki temeljno čisti površinski plast kože ter odpravlja odmrle celice. Domači piling iz kokosovega sladkorja lahko izdelate tudi sami v samo nekaj minut, ko dodate kokosov sladkor v milo za pranje telesa ali obraza. 

Narava nam je podarila še nekaj dobrih vrst sladkorja, zato jih spoznajte v našem besedilu: 6 NARAVNIH IN ZDRAVIH NADOMESTKOV BELEGA SLADKORJA

Za dodatne zdrave nasvete in recepte, se prijavite na naš Novičnik!

Ste že poskusili ta okusni sladkor? Za kaj ga najpogosteje uporabljate? Pišite nam. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.