Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Zakaj obožujemo jedilni kvas?

Zakaj obožujemo jedilni kvas?

Pospravite parmezan – tukaj so s hranili bogatejši zlati kosmiči.

Široke možnosti uporabe.

Vsi članki
29. november 2022.

Prav gotovo ste v kakšnem receptu naleteli na jedilni kvas in se spraševali, kaj je to. Tukaj so vsa pomembna dejstva o tem izjemno zanimivem živilu.

Jedilni kvas so deaktivirane kvasne celice, ki se uporabljajo kot začimba za izboljšanje okusa in hranilne vrednosti hrane. To so glive Saccharomyces cerevisiae, ki se gojijo na melasi sladkornega trsa ali sladkorne pese. Po obiranju kvas deaktivirajo in pasterizirajo ter zmeljejo v kosmiče ali prah.

Poleg prijetnega okusa, ki ga opisujejo kot oreščkast z blago aromo sira, jedilni kvas krasi tudi znatna količina vitamina B (zlasti folne kisline) in beta glukana (beta glukan je dolgoverižni polisaharid, ki pozitivno vpliva na imunski sistem) in vsebujejo elemente v sledovih, kot so železo, cink, mangan, baker in selen. Poleg tega bo vegane in vegetarijance razveselilo dejstvo, da jedilni kvas vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, zaradi česar je popolna beljakovina. Jedilni kvas ne vsebuje maščob, zato ga ljudje z visokim holesterolom pogosto uporabljajo kot nadomestek za sir. Všeč nam je tudi zato, ker ne vsebuje glutena in ima visoko vsebnost vlaknin. Kljub okusu, ki spominja na sir, te zlate kosmiče krasi nizka vsebnost soli in bistveno manjše število kalorij.

Možnosti uporabe jedilnega kvasa so zelo široke. Uporaba jedilnega kvasa je zelo široka. Žal z njim ne boste mogli pripraviti ne kruha in ne piva, saj ne gre za aktivno obliko kvasa, a za izboljšanja okusa hrane so njegove možnosti neskončne.

Lahko ga uporabite kot nadomestek za nariban sir v omakah, enolončnicah, ali kot posip za testenine. Je odličen dodatek zelenjavnim pirejem, krompirjevim jedem, kremnim ​​juham.

Z njimi lahko začinite solate in rižote, pripravite veganski pesto. Nam je všeč posut po kokicah ali zmešan v veganska umešana jajca iz tofuja.

Prijavite se na naš novičnik za še več zdravih nasvetov in receptov!

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.