Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Žita, ki vsebujejo visok delež beljakovin, niso pomembne zgolj zaradi beljakovin, temveč so polne vitaminov, mineralov, vlaknin, kompleksnih ogljikovih hidratov in drugih hranljivih snovi.
Proteine, oziroma beljakovine potrebujemo za veliko procesov, ki se vsak dan dogajajo našem telesu, za izgradnjo novega tkiva, optimizacijo fizioloških procesov, pravilno ustvarjanje hormonov, razvoj celic v telesu in okrevanje mišičnega tkiva. Z druge strani, so žita številnim priljubljeno živilo, zato bi bilo najboljše v svetu žita najti tista, ki so boljši vir rastlinskih beljakovin.
Kvinoja je psevdožito, oziroma seme brez glutena. Ena skodelica kvinoje zagotavlja na pol dnevno priporočene količine magnezija, bogata je z železom in kalcijem, v svoji sestavi pa vsebuje 15% kompleksnih beljakovin, zaradi česa je zelo dobro živilo za vegetarijance in vegane. Kako in kaj pripravljati s kvinojo, preverite v naslednjih jedeh: SOLATA S KVINOJO IN ŠPINAČO, ZELENA ENOLONČNICA S KVINOJO.
Ajda je psevdožito brez glutena, ki je, po svoji sestavi beljakovin, popolna (vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo). Ajda je blaginja za zdravje, ker je polna magnezija, cinka, bakra, mangana ter železa, bogata je z vlakninami in je del našega jedilnika, zlasti v teh odličnih receptih: AJDOTA Z BUČO, AJDA IN OHROVT ZA ODLIČNE POLPETE
Amarant je rastlina dolge zgodovinske uporabe, bil zelo znan med Azteki, njegovo ime pa izvira iz grške besede nesmrten. To psevdožito je podobno prosu, in njegova edinstvena hranilna sestava je razlog, zakaj je on vse pogosteje uporabljan v naših kuhinjah. V slovenščini ga poznamo tudi kot ščir. Vsebuje 13% več polnovrednih beljakovin, je tudi dober vir železa in kalcija ter kalcija, drugih vitaminov in mineralov. Izkoristite tudi razne izdelke iz amaranta, kot so AMARANTH POPS, AMARANT Z AMARANTOM.
Oves je ena najbolj priljubljenih visoko beljakovinskih žit, najpogosteje se uživa za zajtrk, kot so ovseni kosmiči. Zaradi številnih zdravstvenih koristi, kot je zniževanje ravni glukoze in holesterola v krvi, oves je zasluženo delež zdrave in uravnotežene prehrane. Je bogata z zdravimi vlakninami, magnezijem, manganom, timianom (vitamin B1) in z drugimi snovmi. Seme ovsa je po količini beljakovin najbogatejše živilo, ker vsebuje vse potrebne aminokisline, razen triptofana. Pol skodelice ovsenih kosmičev vsebuje 13 g beljakovin in 303 kalorij. Ovseni kosmiči so zagotovo idealen obrok za zajtrk!
Rjavi riž je eden znanih žit, ki ima visok delež beljakovin. Čeprav rjavi in beli riž vsebujejo podobno količino beljakovin, je rjavi riž manj predelan, kot je beli, zato vsebuje več vlaknin, manj kalorij in je nižjega glikemičnega indeksa. V 100 rjavega riža ima 5,5 g beljakovin. Rahli okusi bodo popolno dopolnili vaše jedilnike in jih obogatili z novimi aromami, treba je omeniti pa, da je kuhanje rjavega riža zelo lahko, zaradi čvrste strukture zrna, kis e ne lepijo ter tako riž ostane ločen.
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: