Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Sezonsko sadje in zelenjava je vedno najboljša izbira, saj je poleg tega, da je najcenejše, najbogatejše z zdravimi hranili in najmanj obdelano z neželenimi sredstvi.
Ko jeste sezonsko hrano, torej ko jeste sadeže, ki zorijo v trenutnem delu leta, jih uživate ravno tedaj, ko so najbolj zdravi. Znano je, da so živila na vrhuncu sezone najbogatejša s hranili in različnimi koristnimi snovmi. Zato je dobro vedeti, kdaj je sezona določenih vrst sadja in zelenjave. Čeprav je danes skozi vse leto na voljo pester izbor živil, če želite najboljše, spremljajte kaj je v sezoni.
Sezonska hrana je naravno bogata s tistimi hranili, ki nas ščitijo pred značilnimi boleznimi teh obdobij. Zato nam spremljanje cikla rasti in zorenja v naravi ter uživanje sadja, ki nam ga narava v tem času ponuja, pomaga ohranjati funkcije, ki so fiziološko občutljivejše v določenih letnih časih, hkrati pa ohranjati sklad in harmonijo z naravo.
Čeprav je zima "mrtvo" obdobje za veliko število plodov , februar še vedno prinaša obilo okusnega in zdravega sadja in zelenjave. Katere?
GRENIVKA
Grenivka je odličen vir vitamina C, zato nosi naziv močne zaščitnice odpornosti. Poleg tega ta vitamin skrbi za zdravje srca in pomaga pri zdravljenju astme, osteoartritisa in revmatoidnega artritisa. Plodovi grenivke so bogati tudi z vitaminom A, ki je nujen za zdrav vid, rast in razvoj kosti. Poleg tega, da spodbuja presnovne procese, grenivka po zaslugi kalija in encimov v svoji sestavi pomembno spodbuja izgorevanje maščob.
HRUŠKE
Hruške so odličen vir topnih vlaknin. Vsebujejo vitamine A, B1, B2, C in E, folno kislino in niacin. So tudi bogat vir bakra, fosforja in kalija, v manjših količinah pa vsebujejo kalcij, klor, železo, magnezij, natrij in žveplo. Hruške so bogate s pektinom, ki učinkovito znižuje raven slabega holesterola.
BROKOLI
Ker vsebuje velike količine antioksidativnih vitaminov A, C in E, lahko brokoli upočasni poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali, kar vodi v staranje in pojav različnih bolezni. Ta zelenjava vsebuje tudi skoraj dvakrat več vitamina C kot pomaranča in s tem krepi obrambne sposobnosti telesa. Še posebej koristno je uživanje brokolija med nosečnostjo.
RDEČA PESA
Ima nizko vsebnost nasičenih maščobnih kislin in holesterola. Bogata je z vitaminom C, železom in magnezijem. Bogataje s prehranskimi vlakninami, folno kislino, kalijem in manganom. Rdečo peso lahko uživamo kot solato, iz nje pa lahko pripravimo tudi juhe, priloge, sokove ali pecivo.
RUKOLA
To je eno najbolj dostopnih živil. Vsebuje zelo malo nasičenih maščobnih kislin. Je odličen vir beljakovin, vitamina B, prehranskih vlaknin, vitaminov A, C in K. Bogat je tudi s folno kislino, kalcijem, železom, magnezijem, fosforjem, kalijem in manganom.
Zdi se nam, da ima vseeno tudi zima svoje adute. Kuhajte in jejte zdravo s pomočjo tega seznama in našega NOVIČNIKA.
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: