Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Velika resnica - kakšna je razlika med deviškim in rafiniranim kokosovim oljem?

Velika resnica - kakšna je razlika med deviškim in rafiniranim kokosovim oljem?

Da lahko odločite katero vam kokosovo olje najbolj ustreza, moramo ugotoviti kaj se vse na trgu ponuja in kakšna je razlika med različnimi izdelki, oziroma med deviškim in rafiniranim kokosovim oljem.

Danes je izbira kokosovih olj zares bogata in raznovrstna. Prav zaradi tega je treba videti kakšna je ponudba kokosovega olja na sedanjem trgu. Vsa kokosova olja niso proizvedena in obdelana na enak način, in vaša izbira je odvisna od tega, v kateri namen ste kupili določeno olje. 

Vendar prvo, da bi se pravilno odločili, morate vedeti  kakšna je ponudba kokosovega olja na sedanjem trgu in kakšna je razlika med izdelki. 

Rafinirano kokosovo olje vs. ekstra deviško kokosovo olje

Obstajata dve široki kategoriji kokosovega olja: tista, ki so del množične industrijske proizvodnje in jih je treba rafinirati, in tista, ki začnejo proces predelave s svežim kokosom - deviška kokosova olja, ki se veliko manj rafinirajo. 

Kokosovo olje je naravno rafinirani izdelek ker, kot dobro vemo, olje ne raste na drevesu. Vendar, kokos raste. Vsa kokosova olja moramo izcediti  iz celotnega kokosa. Če to razumemo, se zavedamo, da je zares popolnoma nerafinirano olje, ki se nahaja v mesu samega kokosa. Ime, ki se uporablja za najmanj rafinirana kokosova olja je "deviško kokosovo olje". Uporaba terminologije, ki se uporablja v drugih užitnih oljih, "deviško", se je začela povezovati s kokosovim oljem leta 2000, da bi opredelila najmanj rafinirano olje na trgu.

Opredelitev "deviškega" kokosovega olja je bila ustvarjena predvsem s spletno razpravo. Opredelitev je bila uporabljena za  "deviško" olja, oziroma, za olje, ki je bilo proizvedeno brez sušenja "kopre" na samem začetku obdelave.

"Kopra" je industrijski opredeljen pojem, uporabljen na Filipinih in se nanaša na suhi kokos, odstranjen iz kokosove lupine, vendar je neužiten in se mora rafinirati, da dobimo olje iz njega. Kopre so lahko proizvedene na različne načine: z dimljenjem, sušenjem na soncu, v pečici za sušenje, z različnimi derivati ali s kombinacijo nekatere tistih postopkov. 

Izdelek ta hip ni gotov za uživanje in se mora še obdelati. Je dimljen, umazan in v obliki kopre je popolnoma neužiten. Kopra je vrsta presnega živila, ki je edinstvene cene in ga ločimo od samega kokosa ali kokosovega olja (končnega izdelka). Na trgu kokosovih olj obstajajo prodajalci in preprodajalci koper in tisti prodajajo izdelek v industrije, ki se ukvarjajo z izdelavo kokosovega olja. 

Katera so rafinirana olja sedaj na trgu?

V zemljah, ki proizvajajo kokos, kokosova olja rafinirana na osnovi kopra veljajo kod RBD kokosova olja, kje okrajšava RBD velja kot Refined (rafinirano), Bleached (beljeno), Deodorizes (odpravljenega vonja). Postopek beljenja ni kemični postopek, v katerem se izdelek filtrira, da se odprave umazanije. Vrsta "belilne gline" se uporablja v tem filtriranju, para se uporablja za odstranjevanje vonja v olju. Tako končni izdelek ima zelo rahli okus in skoraj noben vonj. 

Ena napačnih informacij, ki se širi preko spleta je ta, da je samo deviško kokosovo olje zdravo, ter da so rafinirana olja pravzaprav škodljiva za naše zdravje.  To večinoma ne drži, razen nekaj izjem, ki jih bomo razložili spodaj.

Tisto kar je res, je da postopek rafiniranja (čiščenja) zmanjšuje delež nekaj hranil. Deviško kokosovo olje vsebuje več antioksidantov. Vendar to ne pomeni da so RBD prečiščena ali rafinirana kokosova olja, nezdrava!

In ne pozabite, vsaka vrsta kokosovega olja ima svoj namen. Kokosovo olje brez vonja se najpogosteje uporablja za pečenje in cvrtje, in deviško je, razen v pripravi številnih sladic, najboljše uporabiti v "homemade" naravni kozmetiki ali kot prehransko dopolnilo.

Vrste rafiniranih kokosovih olj, ki so trenutno na trgu, vključujejo

  • Stisnjena kokosova olja: tole so tipična kokosova olja proizvedena v tropskih zemljah skozi mehaničnega, fizičnega stiskanja kopra. Fizično stiskanje velja kot "čistejše" stiskanje kot je kemično, ki uporablja izvlečke kot je "heksan" topilo. 
     
  • Kokosova olja:  če ne obstaja dodano navodilo in se imenuje le kokosovo olje, verjetno gre za RBD kokosovo olje. Upoštevati je treba, da je kopra izdelek, ki jo pogosto uvažajo, kjer ga nato predelujejo in obravnavajo različne industrije kot neužiten izdelek. Na primer, pogosto se uporablja  v čistilih ali detergentih. A prav zaradi naraščajoče priljubljenosti kokosovega olja so se nekatera od teh podjetij obrnila tudi na proizvodnjo kokosovega olja kot užitne hrane. Ta poceni olja so verjetno produkt množične proizvodnje z izvlečki različnih topil. Nismo gotov, če ta topila ostajajo kot del izdelka, vendar, če želite biti gotovi v kakovost, iščite olje ki je obdelano brez topil. 
     
  • Hidrogenirano kokosovo olje: to je vrsta kokosovega olja, ki ga ne želite v svoji prehrani. Majhni delež nenasičenih maščobnih kislin se hidrira ter ustvarja trans maščobe. Zaradi tega je kokosovo olje čvrsto tudi pri velikih temperaturah. Takšna vrsta izdelka pri nas ni na voljo. Če že obstaja kot izdelek, je to zato ker je del konfekcijske industrije v tropskih klimah. Standardno RBD kokosovo olje je trdno do 24 stopinj Celzijevih, in v zemljah tropske klime je pa temperatura zraka višja. Zato ga hidrirajo preden ga dajo v sladkarije, v pečene izdelke, ali margarine. 
     
  • Tekoče kokosovo olje:  novi izdelek, ki od leta 2013. sodi v kategorijo užitnih olj je tekoče kokosovo olje, ki velja kot olje, ki bo ostalo tekoče tudi v hladilniku uporabnika. Tudi ta vrsta olja ni še priljubljena na našem območju.  To je, morda, bila novica na zahodnem trgu, vendar izdelekniti ni tako nov.  To je, dejansko, "frakcionirano kokosovo olje" iz katerega je odstranjena laurinska kislina. Znano je tudi kot MCT olje. Njegova najpogostejša uporaba je v proizvodnji izdelkov za nego kože, in se pred kratkim lahko najde tudi kot prehransko dopolnilo.  Lahko se reče da je tole stranski učinek industrijske laurinske kisline. Namreč, laurinska kislina, ki izhaja iz kokosovega olja, je znana kot močno protimikrobno sredstvo, zato se uporablja kot konzervans v številnih komercialnih izdelkih. Ker gre za nasičeno maščobno kislino z 50% deleža kokosovega olja, po njeni odstranitvi, bo ostalo je tekoče olje z zelo nizko točko taljenja. Torej, ko opazite ta izdelek, znajte da je to kokosovo olje brez glavne sestavine - laurinske kisline. 
     
  • Deviško kokosovo olje: Kot je že omenjeno, skupno za vsa deviška olja je tole, da proizvodnja začenja s svežim kokosom, in ne s kopro. Vendar, žal, ne obstaja dogovorjeni mednarodni certifikat, ki lahko določi katero olje je deviško, in zato marsikdo lahko da to ime na marsikatero olje. Torej bi bilo treba raziskati, ali je osnova olja kopra ali kokos. Če je osnova kopra, ne gre za deviško kokosovo olje, temveč za standardno RBD rafinirano olje  "pametno" nalepko. 

Ekstra deviško kokosovo olje

Pogosto slišimo ime "ekstra deviško kokosovo olje". Katera pa je razlika med ta dva: ekstra deviškim in deviškim kokosovim oljem?

Nobena! Ni dogovorjenih opredelitev pri kategorizaciji kokosovega olja ki bi bilo lahko ekstra deviško, kot je to v primeru oljčnega olja. Lahko rečemo, da je to samo marketinški naziv, nič več. 

Pri analizi deviškega kokosovega olja, ki je trenutno na trgu, ki vključuje tudi tista, označena kot "ekstra deviško", ugotavljamo, da vse deviško kokosovo olje spada v dve široki metodi proizvodnje:

  • Kokosovo olje, pridobljeno s stiskanjem osušenega kokosa. V tej metodi je prvo sveže kokosovo meso, sušeno in potem olje, stisnjeno iz njega. Ta metoda omogoča lažjo množično proizvodnjo deviškega olja. Ker proizvodnja suhega kokosa že obstaja, so številni dodali tudi produkcijo deviškega kokosovega olja. Tole je najbolj razširjena vrsta deviškega ali ekstra deviškega kokosovega olja, ki ga danes lahko najdemo na trgu. Proizvodnja je množična, in kakovost večja od RBD kokosovega olja, prav zato, ker proizvodnja začenja s svežim kokosom in ne s kopro. 
     
  • Deviško olje, pridobljeno s postopkom "mokrega mletja". S tem postopkom  je pridobljeno olje iz svežega kokosovega mesa brez potrebe za sušenjem mesa. Prvo se dobi kokosovo mleko, ki nastaja s stiskanjem mokrega kokosovega mesa. Potem olje ločimo od vode. Metode, s katerimi ločujemo vodo od olja so: kuhanje, fermentacija, zamrzovanje, uporaba encimov ali z mehanično centrifugo. 

Zdaj, ko smo naredili analizo različnih vrst kokosovega olja na trgu, imamo še eno vprašanje: kaj je potem z ekološkimi olji?

Seveda so vsa olja, ki izpolnjujejo kriterije za pridobitev ekološke oznake, dodatno dobra olja. Toda ali je to nujno potrebno?

Verjetno ne. Ne obstajajo GSO različice kokosa, ter se zelo malo pesticidov uporablja pri pridelavi kokosa, vendar so nekateri možni. Sam sadež kokosa se nahaja na samem vrhu drevesa, zato ni in ne more biti pršen. Katerikoli pesticidi so možni na tleh, kje se nahaja drevo kokosa, ali ga lahko vbrizgamo v les. 

Dobivanje certifikata ekološke hrane je drag postopek,  in če se osredotočite samo na certificirana kokosova olja, boste morda zamudili nekaj najboljših olj, ki so na voljo, vendar še niste opravili postopka certificiranja. Raziskovanja so pokazala, da je tisto olje, ki ga naredite sami v vaši kuhinji večvrednostno, in vendar gre za nekoliko bolj zapleteni postopek, verjemite kokosovem olju, ki vam ustreza v kuhinji in kozmetiki!

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.