Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Poleg tega, da je bogata s hranili, pira je lahko in zlahka prebavljivo nasitno žito.
Pira je ena najstarejših znanih vrst žita, poteka pa iz Azije, odkod so jo prinesli na Bližnji Vzhod, od kod pa se razširila na Evropo - v času Rimskega cesarstva je bila osnovno živilo rimskih vojakov, ki so jedli pirino kašo.
Danes je na trgu možno kupiti piro v osnovni obliki, ali pirino moko, pirine testenine ali napitek iz pire, medtem ko se iz nje lahko naredijo številni obroki: od zajtrka, do sladic in vrhunskih tort.
Zaradi sorazmerno majhnega deleža glutena, je lahko prebavljiva, zaradi česa se priporoča starejšim osebam vendar tudi majhnim otrokom.
Pira je žito, ki vsebuje beljakovine, vitamine B in E, minerale, vlaknine, magnezij ter antioksidante, hranila zelo pomembna za celotno zdravje našega telesa. Se uporablja za zdravljenje alergičnih izpuščajev, revmatičnih bolezni, diabetesa, višjega holesterola ter zaradi prebavnih težav. V svoji sestavi vsebuje pira vrsto ogljikovih hidratov, ki igrajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi, hkrati pa spodbujajo imunski sistem telesa.
Razen tega, drugače kot navadna pšenica, vsebuje 10 do 12 % več beljakovin, zaradi česa je zelo dober vir beljakovin ter vsebuje esencialne aminokisline, ki jih ni v hrani, ki ni živalskega izvora.
Uživanje pire spodbuja ustvarjanje krvi ter uravnavanje holesterola in sladkorja v krvi. Prav tako izboljša oskrbo s krvjo kostnega mozga, v katerem nastajajo matične celice.
Pira je bogata z muko-polisaharidi, ki dokazano pomagajo krvi v opravljanju njenih funkcij ter okrevajo imunski sistem. Rodanoid ali tiocianat v piri krepi celično membrano.
Lahko se uživa na nešteto načinov, v različnimi jedmi kot osnovna jed ali kot dodatek k sladicam. Pri nas je danes možno kupiti piro v osnovni obliki, vendar je vse bolj priljubljena tudi pirina moka, testenina, pa tudi krekerji, celo tudi pivo.
Pirina moka se večinoma uporablja za izdelavo kruha ali pekovskih izdelkov, medtem ko so pražena mleta zrna pire popoln nadomestek kave. Iz pire se lahko pripravljajo različne jedi, in od moke se lahko peče tudi kruh, ki je boljši če se kombinira z mokami drugih žit. Zlahka je prebavljivo žito in je dobra za prehrano otrok in starejših oseb. Pred kuhanjem jo je treba namakati (6-8 ur), in se kuha v razmerju 2:1, 50-60 minut. P
Je veliko idej za uporabiti ti neverjetno živilo, mi pa vam prinašamo nekaj odličnih receptov:
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: