Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Enolončnice, omake, rižot - brez zelenjavne jušne osnove jed včasih ni tako dobra, zato pripravite jušno osnovo, ki jo vedno boste imeli pri rokah.
Kolikokrat ste odprli recept, pripravili vse sestavine, se razveselili ker boste počasi lahko uživali v odličnem okusu jedi in potem opazili, da je za recept treba sestavina, ki jo nikoli nimate pri rokah? Ah, ta zelenjavna jušna osnova!
Jušna osnova je precejena tekočina, ki nastane po kuhanju mesa, rib ali v tem primeru zelenjave v veliki količini vode. Zelenjavna jušna osnova ne vsebuje meso, le zelenjavo. Za pripravo uporabimo korenasto zelenjavo, ki jo lahko dopolnimo s kolerabo, cvetačo, brokolijem, zeljnimi ali ohrovtovimi listi, paradižnikom, krompirjem in česnom. Začimbe in zelišča lahko dopolnita okus jušne osnove, tako se neredko dodaje lovorjev list, vejica materine dušice, majaron in koriander ter poper v zrnu, oljčno olje in nekaj brinovih jagod.
Jušna osnova se kuha tako da pripravite vsa živila in minimalna količina tekočine so 2-3 prsti nad sestavinami v loncu. Nepogrešljiv del vsake jušne osnove je mešanica korenaste zelenjave - korenja, peteršilja, zelene in čebule. Potem povečajte temperaturo grelnika dokler voda ne zavri. Temperatura se potem zmanjša, ter se kuha na majhnem ognju.
Enolončnice, omake, rižota - brez zelenjavne jušne osnove niso tako okusni, zato pripravite jušno osnovo , ki jo boste shranili in si naredili zaloge za prihodnje jedi.
Ste olupili čebulo?
Olupili korenje?
Vrgli zeleno listje s korenja ali kolerabe?
Ne vrzite ničesar in vse prihranite, oziroma zamrznite, samo prej dobro sperite.
Čisti ostanki od čiščenja korenja, zelene, ali česna. Lupina iz kolerabe, trdi deli cvetače ali ohrovta, listi cvetače, lupine iz bučke in suhi listi zelja? Vse to shranite in izdelajte svojo zelenjavno jušno osnovo!
Zmrznjeno zelenjavo, ki ste jo pripravili za jušno osnovo, skupaj s dobro oprano lupino, prelijte z vodo in kuhajte 20 minut ter pustite da se popolnoma ohladi. Potem precedite in vse skupaj dobro pretlačite skozi fino cedilo. Pripravljeno jušno osnovo takšno lahko hranite do 3 dneh v hladilniku, vendar vam priporočamo da juho daste v model za ledene kocke, tako zamrznete in vedno imate pripravljeno sestavino, ki vam je tolikokrat manjkala.
Zelenjavno jušno osnovo je najboljše zamrzniti v količini od pol litre v skledah ali vračkah. Odlična ideja je uporabljati skodelice za led ter se tako lahko uporabijo tudi skodelice za led in zamrznjene zelenjavne kocke za priprava različnih jedi.
V nadaljevanju je recept za zelenjavno jušno osnovo, sestavine pa lahko prilagodite sebi in svojim željam.
Sestavine:
Priprava:
Imamo mi še dobrih receptov in nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se bolj zdravo hranite.
Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš newsletter!
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: