Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Zelenjavna jušna osnova - sestavina ki jo vedno potrebujemo, a nam nikoli ni pri roki

Zelenjavna jušna osnova - sestavina ki jo vedno potrebujemo, a nam nikoli ni pri roki

Kocke, ki jih vedno potrebujemo.

Enolončnice, omake, rižot - brez zelenjavne jušne osnove jed včasih ni tako dobra, zato pripravite jušno osnovo, ki jo vedno boste imeli pri rokah.

 

Vsi članki
03. maj 2022.

Kolikokrat ste odprli recept, pripravili vse sestavine, se razveselili ker boste počasi lahko uživali v odličnem okusu jedi in potem opazili, da je za recept treba sestavina, ki jo nikoli nimate pri rokah? Ah, ta zelenjavna jušna osnova!

Kako se pripravlja zelenjavna jušna osnova?

Jušna osnova je precejena tekočina, ki nastane po kuhanju mesa, rib ali v tem primeru zelenjave v veliki količini vode. Zelenjavna jušna osnova ne vsebuje meso, le zelenjavo. Za pripravo uporabimo korenasto zelenjavo, ki jo lahko dopolnimo s kolerabo, cvetačo, brokolijem, zeljnimi ali ohrovtovimi listi, paradižnikom, krompirjem in česnom. Začimbe in zelišča lahko dopolnita okus jušne osnove, tako se neredko dodaje lovorjev list, vejica materine dušice, majaron in koriander ter poper v zrnu, oljčno olje in nekaj brinovih jagod. 

Jušna osnova se kuha tako da pripravite vsa živila in minimalna količina tekočine so 2-3 prsti nad sestavinami v loncu. Nepogrešljiv del vsake jušne osnove je mešanica korenaste zelenjave - korenja, peteršilja, zelene in čebule. Potem povečajte temperaturo grelnika dokler voda ne zavri. Temperatura se potem zmanjša, ter se kuha na majhnem ognju. 

Enolončnice, omake, rižota - brez zelenjavne jušne osnove niso tako okusni, zato pripravite jušno osnovo , ki jo boste shranili in si naredili zaloge za prihodnje jedi. 

Ste olupili čebulo?

Olupili korenje?

Vrgli zeleno listje s korenja ali kolerabe?

Ne vrzite ničesar in vse prihranite, oziroma zamrznite, samo prej dobro sperite. 

povrtni temeljac

Čisti ostanki od čiščenja korenja, zelene, ali česna. Lupina iz kolerabe, trdi deli cvetače ali ohrovta, listi cvetače, lupine iz bučke in suhi listi zelja? Vse to shranite in izdelajte svojo zelenjavno jušno osnovo!

Zmrznjeno zelenjavo, ki ste jo pripravili za jušno osnovo, skupaj s dobro oprano lupino, prelijte z vodo in kuhajte 20 minut ter pustite da se popolnoma ohladi. Potem precedite in vse skupaj dobro pretlačite skozi fino cedilo. Pripravljeno jušno osnovo takšno lahko hranite do 3 dneh v hladilniku, vendar vam priporočamo da juho daste v model za ledene kocke, tako zamrznete in vedno imate pripravljeno sestavino, ki vam je tolikokrat manjkala.  

Zamrzovanje jušne osnove

Zelenjavno jušno osnovo je najboljše zamrzniti v količini od pol litre v skledah ali vračkah. Odlična ideja je uporabljati skodelice za led ter se tako lahko uporabijo tudi skodelice za led in zamrznjene zelenjavne kocke za priprava različnih jedi. 

Zelenjavna jušna osnova - recept

V nadaljevanju je recept za zelenjavno jušno osnovo, sestavine pa lahko prilagodite sebi in svojim željam. 

Sestavine: 

  • 3 čajnih žličk oljčnega olja
  • okoli 3 kosov sesekljane rdeče čebule
  • pol grobo sesekljane zelene
  • okoli 10 kosov narezanega korenja
  • 2 grobo sesekljana pora
  • približno 10 strokov česna
  • 1 vejica peteršilja
  • okoli 15 vejic timijana
  • 2 lovorjeva lista
  • okoli 15 zrn črnega popra
  • zamrznjena zelenjava po lasti izbiri

Priprava: 

  1. Oljčno olje segrejte v loncu, potem dodajte čebulo, korenje, por, zeleno in česen ter rahlo prepražite okoli 15-20 minut, tako da zelenjava ni rjave barve. 
  2. Potem dodajte drugo zelenjavo in pokrijte s hladno vodo nekaj centimetrov nad zelenjavo
  3. Ojačajte ogenj in pustite da jušna osnova zavre, potem zmanjšajte ogenj in pustite kuhati 1 uro.
  4. Na koncu zelenjavno jušno osnovo precedite, izkoristite potrebno količino, drugo pa lahko zamrznete. 

povrtni temeljac

Imamo mi še dobrih receptov in nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se bolj zdravo hranite. 

Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš newsletter! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.