DomovReceptiDoma izdelano ovseno mleko

Doma izdelano ovseno mleko

Doma izdelano ovseno mleko
Vsi recepti
29. april 2024.

Ovseno mleko je pridobljeno, da bi bilo nadomestek kravjega mleka, saj je veliko ljudi občutljivo na laktozo. Raziskovanja so pokazala, da oves vsebuje več beljakovin od katerega koli semena. Ovseno mleko ne pijejo lahko samo ljudje, ki so alergični na laktozo, temveč vsi, ki bi rada izboljšali delovanje črevesja, želodca vendar tudi srca. Beta-glukani v ovsu znižajo holesterol v krvi in s tem zmanjšajo nevarnost pred bolezni srca in krvnih žil. 

Ovseni napitek je bogat z vsemi pomembnimi hranljivimi snovmi in je popolna izbira, če ne prenašate laktoze, in vse več ljudi vse pogostejše odkrije, da je prav laktoza razlog vseh prebavnih in različnih drugih motenj. 

Ovseno mleko - popolno za ljudi s posebnim prehranskimi omejitvami

Če ne sodite v kategorijo ljudi, ki ne prenašajo mleka, ali vas prav nič ne zanima alternativa kravjem mleku, vas naslednji stavki mogoče bodo prepričali v nasprotno. Ovseno mleko ima zares dolg seznam dobrih in pozitivno zdravstvenih lastnin. 

  • Je bogato z vitamini in minerali

Ovseno mleko vsebuje 15 vitaminov in 10 mineralov, Ena skodelica vsebuje 36% priporočanega dnevnega odmerka kalcija in 10% priporočenega dnevnega odmerka vitamina A.

  • Na vsebuje laktoze in je bogato s kalcijem: 

Ovseno mleko vsebuje več kalcija, kot ga vsebuje kravje mleko, in poleg tega, ne bo povzročilo nobene motnje, saj ne vsebuje laktoze. 

  • Ne vsebuje holesterola

Ovseno mleko je zelo dobra izbira za vegane in vegetarijance. Ne vsebuje holesterol, v primerjavi s polnomastnim mlekom, ki vsebuje 24mg holesterola v enem obroku. 

  • Vsebuje malo maščobe

Zelo nizek delež maščobe je vsekakor še ena prednost ovsenega mleka. Zato, če planirate izgubiti kilograme, ovseno mleko je lahko dobra izbira za vas. En kozarec vsebuje 2,5g maščobe in ne vsebuje nasičenih maščob. 

Ovseno mleko lahko naredite tudi doma!

Razen tega, da ne skrbite o naravnim dodatkom, ki se običajno nahajajo v komercialnih znamkah, lahko kupite oves in pripravite mleko v svoji kuhinji ter preizkusite različne okuse, teksture, količino sladkorja in kalorije. Kako? Tukaj je recept. 

Priprava: 

  1. Ovsene kosmiče namočite 2 skodelice vode in pustite jih tako najmanj 1 uro, najboljše po noči. 
  2. Sperite in odcedite ovsene kosmiče ter jih zmešajte v blenderju in potem dodajte 5 skodelic vode ter znova vključite mešalnik na največji hitrosti. 
  3. V tem delu dodajte vanilijo in sladila (če želite)
  4. Pridobljeno zmes odcedite skozi cedilo, in mleko, ki ste ga dobili, dajte v steklenico in hranite na hladnem.

Če nočete iz svoje kuhinje narediti mini mlekarno, na naši spletni strani lahko najdete veliko okusnih ovsenim napitkov!

Treba je reči, da je napitek iz ovsa zelo gost ter je tako primeren tudi za zgostitev jedi.

Uporabljajte ga v smoothiejih, ovseni kaši, s kosmičem ali ga pijte samodejno. Ovseno kašo, ki ste jo uporabili v receptu, lahko zaužijte tudi v smoothieju ali jo osušite in zmeljite v ovseno moko. 

Na novičniku se skriva še nekaj okusnih in hitrih receptov, preverite in se prijavite.