Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Enolončnica z lečo in z zelenjavo - preprost recept, pripravljen v hipu!
Glavna jed

Enolončnica z lečo in z zelenjavo - preprost recept, pripravljen v hipu!

Vsi recepti
29. maj 2023.


Leča je pravi zaklad hranilno vrednih snovi, je okrašena s preprostim pripravljanjem in je odličnega okusa. Zagotovo se spomnite okusne in hranljive enolončnice, ki so jo pripravljale vaše babice, recept, ki je v nadaljevanju, pa je tudi navdihnjen z babičino kuhinjo. 

Leča - zdravo in vsestransko živilo

Leča je dosegljivo, okusno in zelo zdravo živilo, s katerim lahko pripravite različne zdrave jedi. Ta okusna grašica vsebuje malo maščobe, veliko topnih in netopnih vlaknin, ki pomagajo uravnati sladkor v krvi, znižajo holesterol ter spodbujajo prebavo. Leča je bogata z vitamini in minerali,  vključno z železom. Lahko jo preprosto prekuhate in pustite v hladilniku, potem pa jo lahko uporabite za solate, juhe, enolončnice in podobno. 

Ena skodelica kuhane leče vsebuje okoli 230 kalorij, 18 g beljakovin, 1 g maščobe in 16 g vlaknin. Prednost leče je, da se lahko uporablja čez leto, ni jo je treba namakati preden kuhanja ter se pripravlja hitrejše, kot druge stročnice. 

Zelo je nasitna, tako lahko prepreči lakoto in prekomerno uživanje nekaterih drugih živil. Strokovnjaki za prehrano vse več opozarjajo na zdravstveno tveganje za preveč veliko količino rdečega mesa. Leča je odlični nadomestek rdečega mesa. Ko se premeša z, na primer, zelenjavo, ta obrok vsebuje vse hranljive snovi, ki jih potrebuje telo. Leča se lahko pripravlja ta dan, ko se jed postreže, ker, drugače kot druge stročnice, se ne treba prej namakati. 

Vrste leče - ključne razlike in načini uporabe

Obstaja nekaj vrst leče -rdeča, rjava, zelena, rumena tudi celo črna. 

Rjava leča je najbolj priljubljena in dosegljiva vrsta, obdrži obliko ob kuhanju, zaradi česa je popolna za uporabo v različnih juhah in enolončnicah. Ta vrsta  leče je odlična tudi v vege burgerjih ali preprosto kot priloga mesnim ali ribjim jedem. Kuha se 35-45 minut, dokler ne omehča in ne vpije vse vode. 

Zelena leča je odlični nadomestek za znano francosko lečo Puy. Kot rjava, dobro ohrani obliko ter se ne bo hitro razkuhala. Z močnimi, nekoliko pikantnimi aromami, bo popolna sestavina zdrave domače enolončnice ali juhe, odlično se bo podala paradižnikom, čebuli in oljčnem olju. 

Rdeča in rumena leča so izjemno praktične, saj se kuhajo krajše kot vse druge vrste. Ta leča je nekoliko sladkega okusa, pogosto se uporablja v indijski in bližnjevzhodni kuhinji, kjer se pripravljajo tradicionalne jedi, kot je indijski dal. Rdeča leča se kuha od 15-30 minut. 

Zaradi bogatega, zemeljskega okusa, nežne teksture in čudovitega videza, je črna (beluga) leča odlična podlaga za solate. Beluga leča je polna beljakovin in železa, zaradi tega pozitivno vpliva na razvoj mišičnega tkiva, prispeva k splošnem zdravju in krepitvi odpornosti. Tukaj so še vitamin B, minerali in vlaknine, nikoli pa se ne bi morale kuhati več kot 20 minut. 

leča

Kako pripraviti lečno enolončnico?

Za pripravo zdrave in okusne lečne enolončnice, potrebujete veliko zelenjave in seveda lečo. Mi smo se takrat odločili narediti enolončnico z lečo, lahko pa dodajte še rumene ali rdeče leče. Izmed zelenjave, smo uporabljali čebulo, korenček, zeleno, šampinjone in bučo, vendar če nimate bučo doma, jo lahko nadomestite s krompirjem. Priprava je preprosta in hitra, okus in tekstura pa vas bosta zagotovo navdušila. 

Enolončnica iz leče in čičerike

Enolončnica iz leče in čičerike je okusna in zdrava jed, bogata z beljakovinami in vlakninami, priljubljena je pa v številnih drugih krajih sveta, posebej v zemljah Bližnjega vzhoda in Indije. 

Da pripravite enolončnico iz leče in čičerike, najprej morate čez noč namočii suho čičeriko, da bi se hitreje in lažje skuhala. Potem čičeriko dajte kuhat v slano vodo, dokler ne omehča. Ko je čičerika skuhana, jo precedite. Na segretem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, česen in korenček, potem dodajte kocke paradižnika in začimbe po želji, kot so kumin, koriander, kurkuma ali čili. Dodajte rdečo in rjavo lečo, prelijte z vodo ter kuhajte skupaj še pol ure, ali dokler leča in čičerika nista popolnoma mehka. 

Postrezite toplo enolončnico s svežim kruhom in uživajte v zdravem in okusnem obroku!

Preprosta enolončnica iz leče - hitri recept, ki ga obožujemo

Seznam sestavin se nahaja pri vrhu strani z deste stran, postopek priprave pa vas čaka v nadaljevanju.

Priprava: 

  1. Na nekoliko oljčnega olja prežite čebulo in česen ter dodajte nariban korenček in zeleno. 
  2. Dodajte sesekljane šampinjone in dušite dokler tekočina ne izhlapi. 
  3. Nato dodajte vino in kuhajte, dokler alkohol ne izhlapi. 
  4. Dodajte bučo, sesekljano na kockice, lečo in prelijte z vodo. 
  5. Začinite in kuhajte okoli 25 minut. 

Za še več okusnih receptov in zdravih nasvetov, se prijavite na naš Novičnik!

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.