DomovReceptiGomashio - začinite jedi na veliko zdravejši način!

Gomashio - začinite jedi na veliko zdravejši način!

Gomashio - začinite jedi na veliko zdravejši način!
Vsi recepti
16. september 2015.

Gomashio je tradicionalna japonska začimba, ki je narejena iz sezama in soli. Sezam se najprej praži na ovni, potem se skupaj s soljo meljeta v fini prah. Ta začimba se uporablja kot dodatek raznim jedem, vključno rižu, zelenjavi, juham, testeninam, solatam in drugim obrokom. Gomasio velja za zdravo prehransko dopolnilo, zaradi visoke vsebnosti mineralov, vitamin in beljakovin v sezamz, ter zaradi zmanjšanega vnosa soli v primerjavi na druge začimbe. 

Gomashio - mešanica sezama in soli

Gomashio je začimba, oziroma mešanica praženega sezama in morske soli. V makrobiotiki in na Daljnem vzhodu se večinoma uporablja kot osip, zaradi svoje hranilne vrednosti. Največ ga priporočamo tistem, ki se, zaradi zdravstvenih razlogov, morajo izogniti soli. Sezam je bogat s kalcijem, ki se zlahka absorbira ter s številnimi drugimi snovmi. V makrobiotični prehrani je ta mešanica sezama in soli začimba za vse jedi. da tudi vi začutite pridih Daljnega vzhoda, vam prinašamo recept. 

 Priprava: 

  1. Sezam operite v cedilki pod sunkom hladne vode in pričakajte da se odcedi. S pranjem lahko preprečite kurjenje sezama in prasketanje na ponvi. 
  2. V segret ponev dajte odcejeni sezam ter na zmernem ognju nenehno mešajte gor-dol v leseno kuhalnico, vse dokler vlaga ni izhlapela, in sezam porumenil in zadišal. 
  3. Sezam prestavite v skledo ter na enaki ponvi prepražite sol, da bi iz nje iztisnili vlago. Praženi sezam in sol dajta v suribachi, oziroma v možnar ter vse dobro zdrobite. Če ga nimate, bo sekljalnik ali mešalnik dober nadomestek. Ko se vse ohladi, prestavite v steklenico in dobro zaprite. 

In to je vse!

Za še več dobrih in zdravih receptov, se prijavite na naš Novičnik