DomovReceptiGranola brez glutena iz semen in oreščkov

Granola brez glutena iz semen in oreščkov

Granola brez glutena iz semen in oreščkov
Vsi recepti
17. februar 2016.

Granola je zelo preprosta za pripraviti sestavine so pa zelo poceni.  Rezultat pa je granola, kakšne ne morete kupiti v trgovini, ki je prav o vašem okusu. Ima nešteto idej, treba pa je izbrati tisto, ki je vama všeč. Takrat je granola na osnovi semen in oreščkov, brez glutena. 

Domaća granola bez glutena od sjemenki i orašastih plodova.

Postopek: 

  1. Ajdo namočite čez noč v skodelico z vodo, v katero ste dodali žlico limoninega soka ali domačega jabolčnega kisa.
  2. Po namakanju, ajdo dobro operite in odcedite. 
  3. V skledo dodajte ajdo, semena in oreščke po želji.
  4. Med in kokosovo olje stopite, dodajte sol in cimet ter prelijte po semenih in dobro premešajte. 
  5. Izberite večji pekač, tako da je granola čim tanjša. Obložite ga z maščobnim papirjem in po njem razporedite granolo. 
  6. Pecite v segreti pečici na 160°C okoli 15 minut, dokler ne dobite zlate barve. Ob peki pa jo je treba premešati. 
  7. V ohlajeno granolo lahko dodate suho sadje ter postrezite ob jogurtu ali mleku. 

*Namakanje ajde, pa tudi drugih žit, stročnic in semen je zelo pomembno. Razlog za to je fitinska kislina, ki v črevesju nase veže vitamine in minerale, ki se na ta način izločajo iz telesa, namesto da bi se absorbirali. Z namakanjem postanejo lažje prebavljive.

Avtor recepta je: http://ave-dulcis.blogspot.hr/