Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Slano in slastno Pečene artičoke bodo postale vaša priljubljena specialiteta

Pečene artičoke bodo postale vaša priljubljena specialiteta

Vsi recepti
01. marec 2024.

Kmalu prihaja pomlad z njim pa tudi sezonska zelenjava. Med njimi so tudi artičoke, sredozemska zelenjava, ki se vse pogosteje najde v kontinentalni kuhinji. 

To neustavljivo živilo vsebuje vitamine C, K, B6, tiamin, Riboflavin, niacin, folat, kot tudi minerale, kot je magnezij, fosfor, kalij in železo. Je odličen vir prehranskih vlaknin, zlasti pa inulina, topne vlaknine, ki blagodejno vpliva na zdravje prebavil, spodbujajoč redno prebavo ter preprečujoč zaprtje in rast koristnih bakterij v črevesju, pomaga tudi pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi. 

Pomaga znižati holesterol in sladkor v krvi, olajša telesu, da se sprosti odvečne vode in toksinov in poleg tega izboljša tudi videz kože. Ima malo kalorij in maščob, vsebuje pa tudi antioksidante.

Izberite sveže artičoke, ki jih boste prepoznali po čvrstim, nepoškodovanim listom zelene barve, eventualno z malo vijoličastih detajlov. Artičoka bi morala biti težka, ko je v roki, tiste, kar so lahka so ponavadi starejše. Izogibajte se artičokam, s suhimi in gobastimi listi, saj to pomeni, da so slabe kvalitete. Ko je artičoka manjša, mehkejša je in slajša, vendar imajo večje artičoke večje srce, kar je najboljši del te zelenjave.

Ponavadi se postreže kot solata, čez vse leto, na voljo je tudi nakisana ali v slanici, in ko imate sveže, jih lahko postrežete kot prilogo. Tukaj je recept.

Postopek:

  1. Segrejte pečico na 220°C. Sperite artičoke, odstranite pecelj, izrežite ostre vrhe listov in jih prepolovite navpično. 
  2. Notranjost artičoke prelijte in premažite s polovico limoninega soka, da ne porjavijo. Z žlico izdolbite sredino artičoke, potem pokapajte s preostankom limoninega soka. 
  3. Polovice artičoke dajte v posodo za peko s prerezano stran, obrnjeno navzdol in pokapajte z oljčnim oljem. Dodajte začimbe in krušne drobtine. 
  4. Votlino, kjer je srce artičoke napolnite s česnom. 
  5. Obrnite artičoke tako, da prerezana stran bo obrnjena navzdol ter v posodo dodajte 2 žlici vode, da artičoke ostanejo mehke. 
  6. Vse dobro prekrijte s folijo, da se artičoke ne posušijo. 
  7. Pecite v pečici 30-40 minut ali ko česen v sredini artičok ne omehča, da se lahko maže. 
  8. Vzemite artičoke iz pečice in ohladite jih.

Za več receptov, se prijavite na naš Novičnik in pridobite 10% popusta ob prvem naročilu!

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.