DomovReceptiZdrave sladiceMakova potica je na praznični mizi večna kraljica!
Prigrizek - Sladka jed

Makova potica je na praznični mizi večna kraljica!

Makova potica
Vsi recepti
31. marec 2025.

Makova potica, dišeč in sočen zvitek, polnjen z bogatim makovim nadevom, je ena izmed najbolj priljubljenih sladic v mnogih domovih. Ta sladica je nepogrešljiv del praznične mize, predvsem za božič in veliko noč, pa tudi ob vsakdanjih priložnostih, ko želimo uživati ​​v okusu tradicije.

Pripravo začnemo z mehkim testom, ki ga pustimo vzhajati, da postane popolnoma zračno. Nadev iz maka, mleka in sladkorja obogaten z rahlim beljakovim snegom daje zavitku sočnost in polnost okusa. Ko testo razvaljamo, napolnimo z nadevom in previdno zvijemo, ga oblikujemo v prepoznavno obliko šarklja in spečemo na nizki temperaturi, s čimer dosežemo nežno teksturo in bogato aromo.

Makovo potico obožujemo, ker je sladica z bogato zgodovino, ob tem pa je treba dodati, da je mak tako aromatičen, da se mu je težko upreti. Nosi spomine na otroštvo, družinska srečanja in toplino doma.

Ne glede na to, ali ga postrežemo h kavi, čaju ali kot sladico po kosilu, njegova nežna in aromatična tekstura očara z vsakim grižljajem.

Priprava

  1. Zmešajte vse sestavine za testo in ga ročno ali z mešalnikom gnetite toliko časa, da postane gladko (približno 10 minut).
  2. Testo pokrijte s čisto krpo in pustite eno uro na toplem, dokler se ne podvoji v velikosti.
  3. Nadev pripravite tako, da zmešate mak, sladkor in mleko, nato pustite stati približno 20 minut.
  4. Med tem časom zmešate beljake skupaj z vanilijevim sladkorjem in soljo v čvrst sneg.
  5. Beljakov sneg nežno vmešate v makovo mešanico.
  6. Zgnetite testo in ga z minimalnim dodatkom moke razvaljajte v pravokotno obliko.
  7. Namažite z nadevom, zvijte in robove dobro stisnite z rokami.
  8. Odvečno testo na obeh koncih zvitka odrežite, nato pa zvitek položite v pekač za potico.
  9. Prepričajte se, da je šiv testa obrnjen navzgor in da so robovi dobro stisnjeni skupaj.
  10. Pustimo vzhajati, dokler se pečica ne segreje na 160 °C.
  11. Prebodite z zobotrebcem in zalijte s 4 žlicami mleka.
  12. Pecite 60 minut.
  13. Pred rezanjem pustite, da se ohladi.
Responsive YouTube Video Thumbnail

 

Za še več receptov, idej in izdelkov se naročite na naš Novičnik in prejmite 10% popust na prvo naročilo!

Kdor se ne more upreti sladkarijam, naj ne skrbi, naša kuharica slastne recepte priskrbi!

Prelistaj kuharico