DomovReceptiZdrave sladiceSladke kocke s figami in ovsenimi kosmiči
Prigrizek - Sladka jed

Sladke kocke s figami in ovsenimi kosmiči

Sladke kocke s figami in ovsenimi kosmiči
Vsi recepti
16. oktober 2023.

Ste pogosto v situaciji, ko potrebujete dodatno dozo energije? Veliko planinarite, tečete ali se sprehajate?

Namesto da kupite že pripravljene energijske ploščice, katere so pogosto nezdrave in polne sladkorja, jih naredite sami iz preverjeno dobrih sestavin. Takrat v obliki slastnih kock!

Suhe fige in ovseni kosmiči imata ključno vlogo v tej sladki predstavi!

Po izdelavi jih lahko shranite v hladilniku največ za 1 mesec ter jih zaužijte kadarkoli želite in kadar koli začutite da vam primanjkuje energije ali ko pričakujete večji fizični ali psihični napor. V trenutkih, ko hrepenite po sladkem bo vas sladkoba fig in hrustljavost kosmičev pripeljala v delirij. 

Suhe fige so kakovostno in okusno živilo, bolj bogata s fenoli, kot je rdeče vino ali zeleni čaj. S sušenjem ne izgubljajo vrednost in so odličen zveznik v hujšanju. Veliko je razlogov da čokoladice nadomestite s tem suhim sadjem. V suhih figah se izpostavlja vitamin E, še znan kot vitamin mladosti. Ne le da preprečuje prezgodnje staranje, temveč tudi zmanjša tveganje za pojav sive mrene, raka in bolezni srca in krvnih žil. 

Ovseni so pa kosmiči okusni, praktični in zdravi. So hiter, hranljiv in nasiten obrok, ki ga lahko zaužijte zjutraj za energijo skozi celega dneva. Pridobljeni so s postopkom parjenja in mehčanja ovsa med valji, po čem se sušijo. Hranilno so zelo podobne zrnu ovsa, vendar se veliko hitrejše pripravljajo. Zaradi veliko mineralov in vlaknin, jih okrašuje veliko zdravilnih lastnosti. 

Ko se združita te 2 sestavini, nastaja osnova teh sladkih kock, in ko še dodate nekaj super živil - boste dobili sladke kocke, katerim se ne boste mogli upreti. 

Zahvaljujoč tem sladkim kockam boste imeli daljši občutek sitosti. Guba, kajne!?

Priprava: 

  1. Fige prelijte z vročo vodo in pustite namakati 15minut. 
  2. V skledi zmešajte ovsene kosmiče, moko, mandlje in začimbe,dodajte mandljevo maslo ter mešajte , dokler se vse ne združi. 
  3. Zmes vtisnite v majhni model za peko. 
  4. Fige zmešajte z blenderjem z medom in malo vode od namakanja (če je zmes pregosta) ter pridobljeno zmes iz fig prestavite na biskvit iz ovsenih kosmičev. 
  5. Zmešajte sestavine za tretji plast in jih potresite. 
  6. Končno vse pecite  minut na 180 stopinj. 

In ko čakate da se sladice ohladijo, se prijavite na naš Novičnik