DomovReceptiZdrave sladiceČokoladni brownie, katerega sestavine ne bi nikoli uganili
Prigrizek - Sladka jed

Čokoladni brownie, katerega sestavine ne bi nikoli uganili

Temni čokoladni bownie
Vsi recepti
26. januar 2021.

Je tudi vam brownie ena izmed najljubših oblik sladic? Če ste kliknili na ta članek, bo že tako. In če vam povemo še, da je ta različica zdrava in nizkokalorična? Navdušeni boste!

Predstavljamo vam recept za brownie, katerega glavna sestavina je zelenjava – butternut buča.

Izrezbarjena buča je najbolj znan okras za noč čarovnic, vendar jo gurmani cenijo predvsem zaradi njenega kulinaričnega potenciala. Tradicionalno se iz buče pripravljajo goste juhe, različne enolončnice in kompoti ter nepogrešlljivi slani štruklji - bučnica, a vse bolj priljubljene postajajo tudi sladke bučne jedi.

Butternut buča - sadje ali zelenjava?

Vsem, ki so poskusili kakšno sladico z masleno bučo (kulinarsko gledano - zelenjavo), je jasno, zakaj jo botaniki raje uvrščajo med sadje.

Večina sladkih jedi z bučo zahteva najprej pripravo pireja, le tega pa lahko pripravite na več načinov. Polovice buče, iz katere ste očistili semena, lahko spečete v pečici ali pa jih olupljene in narezane toplotno obdelate s kuhanjem, oziroma s paro. Omeniti pa velja, da bo vsak pravi gurman vseeno dal prednost peki v pečici, saj je to najboljši način, da se okus buče razvije in ohrani. Po toplotni obdelavi bučo po potrebi olupimo in drobno sesekljamo s paličnim mešalnikom ali sistnemo skozi sito za pasiranje.

Butternut buča je bogata s hranili, še posebej pa je znana po visoki količini vitamina A, ki se v telesu pretvori v karoten. To pomeni, da butternut buča v eni porciji zagotavlja dnevno količino vitamina A.

Prav zaradi tega vam ob uživanju te sladice ni treba imeti slabe vesti!

Z dodatkom moke iz butternut buče in beljakovinskega namaza iz lešnikov boste dobili superhranilno sladico, ki jo lahko postrežete tako majhnim kot velikim.

Čokoladni brownie ni vedno masten, poln sladkorja in kalorij.

Postopek:

  1. Zmešajte bučni pire, lešnikov namaz, jajca, javorjev sirup in vanilijo.
  2. Dodajte moko, pecilni prašek, kakav, cimet in sol.
  3. Vmešajte polovico sesekljanih lešnikov in preostanek potresite po vrhu.
  4. Pecite 25 minut pri 180 °C.
  5. Pred rezanjem, pustite za se ohladi, pravi YumYum Paradise.

Prijavite se na naš NOVIČNIK za še več okusnih receptov.