Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Ovseno ali riževo, morda mandljevo ali pa sojino mleko?
Nadomestkov za kravje mleko je vedno več. Na seznamu številnih mlečnih nadomestkov, smo izpostavili 5 najboljših nadomestkov. Kravje mleko, ki ga kupujete v trgovinah, neredko vsebuje konzervanse in škodljive umetne sestavine, zato vsekakor priporočamo, da poskusite bolj zdravo različico - rastlinske napitke!
Ovseno mleko je odličen nadomestek za kravje mleko, predvsem zaradi sladkega okusa. Ne vsebuje holesterola in laktoze in je izjemno hranljiv; vsebuje 15 vitaminov in 10 mineralov. Bogato je z železom, kalcijem, vitaminoma A in C, niacinom, jodom in beljakovinami. Ena skodelica ovsenega mleka zagotavlja 36 % priporočenega dnevnega odmerka kalcija in 10 % priporočenega dnevnega odmerka vitamina A. Ovseno mleko ima zelo nizko vsebnost maščob, zato je dobro tudi za tiste, ki pazite na svojo težo.
To mleko se je na tržišču pojavilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, priljubljeno pa je postalo šele v zadnjih nekaj letih, saj je trajalo nekaj časa, da so ga ljudje sprejeli zaradi številnih zdravstvenih koristi, ki jih ima. Mandljevo mleko je narejeno iz suhih mandljev, ki jih zmeljemo, dokler ne nastane maslo. Nato se zmeša z vodo in vitamini.
Mandljevo mleko je idealen nadomestek za mleko, še posebej za tiste, ki ne prenašajo laktoze. Vsebuje vlaknine, kalcij, magnezij, mangan, kalij, železo, cink, vitamin E in druge antioksidante. Vsebuje tudi zelo pomembne omega-3 maščobne kisline, ki ščitijo srce in varujejo pred boleznimi srca. Maščobe v mandljevem mleku so nenasičene, zato je dobra izbira za ljudi s srčnimi težavami.
Ena skodelica mandljevega mleka (250ml) vsebuje okoli 1 g beljakovin, 1 g prehranskih vlaknin, okoli 2 g ogljikovih hidratov, 3 g maščob in približno 40 kcal na porcijo.
Od rastlinskih napitkov ima le sojino mleko Nutrigold podobno vsebnost beljakovin kot kravje mleko, medtem ko ostali napitki po tej vsebnosti precej zaostajajo, zaradi česar je odlično živilo za vegetarijansko in vegansko kuhinjo.
Prav tako za razliko od kravjega mleka vsebuje manjši delež maščob in je lažje prebavljivo, poleg beljakovin pa je ta blag napitek zakladnica številnih hranilnih snovi: kot so ogljikovi hidrati, esencialne maščobe, pa tudi vitamini in minerali.
To mleko je narejeno in pridobljeno iz riža, običajno iz rjavega riža. Vsebuje malo kalorij in maščob, rok trajanja pa je približno enak kot kravje mleko. Tako kot mandljevo mleko ima tudi to manj beljakovin, vsebuje samo en gram na kozarec mleka. Ne vsebuje glutena, holesterola in nasičenih maščob.
Riževo mleko je primerno za ljudi, ki so nagnjeni k alergijam in intoleranci na hrano, saj vsebuje najmanj alergenov. Ima visok glikemični indeks (GI), zato ga ne priporočamo diabetikom.
Kokosovo mleko prihaja iz notranjosti samega kokosa. To mleko je bogato z vitamini C, E, B1, B3, B5 in B6 ter minerali – železom, kalcijem, natrijem, fosforjem in magnezijem – vse to imamo v kokosovem mleku.
Odlično je za pripravo sladic, pudingov, sladoleda in azijskih jedi. Pripravite ga lahko sami, tako da zmešate 1 skodelico kokosove moke in 3 skodelice tople vode.
Pustite stati 1-2 uri, nato vse skupaj prenesite v blender in mešajte približno 2 minuti. Po želji lahko dodamo vaniljo ali drugo začimbo. Nato mleko precedite skozi gazo in ohladite.
Preverite še naslednje izdelke:
V Novičniku lahko najdete še več zdravih nasvetov in receptov!
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: