DomovReceptiJedi na žlicoDashi jušna osnova – revolucija v kuhanju
Glavna jed

Dashi jušna osnova – revolucija v kuhanju

Dashi jušna osnova- revolucija v kuhanju
Vsi recepti
18. januar 2021.

Dashi jušna osnova igra glavno vlogo v kuhanih jedeh, juhah in drugih jedeh japonske in makrobiotske kuhinje. Ta jušna osnova daje okus številnim zdravim obrokom in bo znatno obogatila veloten okus hrane.

Ta oblika jušne osnove, za katero potrebujete le vodo, kombu alge in šitake gobe, je revolucija v kuhinji, saj je polna hranil in vitaminov. Pozabite na trgovinske jušne osnove, tiste mesne pa lahko brez težav zamenjate z dashijem. Dashi je temelj japonske kuhinje: v japonski gastronomiji je bolj pomemben kot piščančja ali goveja jušna osnova v zahodni. Dashi je meganosilec umamija, petega okusa, zato juhe, omake, testenine in kuhane ribe, mesne in zelenjavne jedi skoraj neizogibno pripravljamo z dashijem.

Kako ga pripravimo?


Postopek: 

  1. Vodo segrejte in tik pred vretjem dodajte alge, ko voda začne vreti, dodajte posušene šiitake, nato ogenj zmanjšajte in kuhajte na tihem ognju 2–3 ure.
     

Pri dashi jušni osnovi je izredno pomembno igranje s kuhanjem vode. Večurno kuhanje mora biti pod vreliščem kombu alge.

Dashi je tudi osnova za priljubljeno ramen juho.

Edino pravilo je, da so začimbe za Ramen juho slastno dopolnjene z jušno osnovo. Osnova za Ramen juho je kompleksna. Prav miso pasta in dashi sta skrivnost te mamljive juhe, saj združujeta vse kar je potrebno za ustvarjanje umamija, slavnega petega okusa, zaradi katerega so jedi še posebej mamljive.

Prijavite se na naš novičnik za še več zdravih nasvetov in receptov!