DomovReceptiJedi na žlicoTudi najnižje temperature so veliko bolj znosne ob okusni zimski enolončnici iz leče!
Prigrizek - Slana jed

Tudi najnižje temperature so veliko bolj znosne ob okusni zimski enolončnici iz leče!

Zimska enolončnica z lečo
Vsi recepti
30. november 2025.

Lažje je preživeti hladen sprehod, ko vemo da nas doma čaka okusna zimska enolončnica.

Tudi ni treba, da smo premraženi, da bi uživali v prijetni toplini, ki se širi po telesu, ko zajemamo porcije iz vročega lonca. Preproste jedi, pripravljene z veliko ljubezni in truda, nahranijo tako dušo kot telo, še posebej, če vsebujejo močne stročnice, kot  je leča.

Naša zimska enolončnica je bogat vir ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin. Ohrovt doda vitamine in minerale, nežne začimbe in nekaj kapljic vina pa ustvari tisti umami trenutek, ki nas spomni na najbolj topel objem.

Prepustite se toplemu objemu enolončnice in si privoščite še en krožnik – prava zimska tolažba za dušo in telo!

Priprava:

  1. Na olivnem olju pražite čebulo približno 10 minut, da postekleni. Nato dodajte drobno sesekljan česen in premešajte.
  2. Dodajte korenje, narezano na tanke kolobarje, in zeleno, narezano na polmesece. Dolijte vino in kuhajte nekaj minut, da alkohol izhlapi in se okusi povežejo.
  3. V lonec vmešajte koncentrat in pasirano paradižnikovo mezgo, dodajte krompir, narezan na kocke, ter dolijte zelenjavno jušno osnovo.
  4. Lečo dobro sperite in jo dodajte k ostalim sestavinam. Kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut, da se vse sestavine nežno premešajo in zmehčajo.
  5. Proti koncu kuhanja dodajte trakove ohrovta ter enolončnico začinite s soljo, poprom in dimljeno papriko po okusu.

Zimsko varivo s lećom

Za še več receptov, novih izdelkov in nasvetov se naročite na naš novičnik  ter ob prvem naročilu izkoristite 10% popusta!
Ta kuharica prinaša slastne recepte in veselje v vsako praznično kuhinjo!

Brezplačno prenesi praznično kuharico