Če izpustimo pokovko, se pri nas koruza večinoma uživa poleti. Ne mislimo veliko o njeni hranilni vrednosti, niti o tem, da ni razloga da ga uživamo samo poleti, saj je konzervirana ali zamrznjena na voljo skozi vso leto.
Ker v koruzi ima največ škroba (73%), je odličen, saj ni masten vir energije. Vsebuje tudi veliko beljakovin, vlaknin ter sladkorja (glukoze, saharoze in fruktoze, ter ga diabetiki morajo zmerno uživati).
Ne glede na to, ali ga imamo rad ko je na storži ali v zrnu, kuhanega ali pečenega ali v obliki pokovke, njegova sezona se začenja.
In mi smo se odločili dati vam odlične recepte za pripravljanje te odlične rumene zelenjave!
KORUZNI TIKKI

Potrebne sestavine:
- 1kg krompira (kuhanega)
- 3 žliče koruzne moke + 2 žličke moke za cvrtje
- Malo himalajske soli
- 1 skodelica kuhane koruze
- 1/4 ribanega sira (grana padano ali parmezan)
- Nekaj listkov koriandra
- 2-3 sesekljane chili paprike
- 1 žlička ribanega ingverja
Priprava:
- Skuhajte krompir, do mehkega. Za ta čas pretlačite z vilico skuhano koruzo. Dodajte ingver, koriander, chili in sol ter vse premešajte in dodajte nato ribani sir.
- Celotno zmes pustite po strani in olupite krompir. Od njega naredite pire in mu dodajte sol in moko.
- Z rokami oblikujte majhne okroglice (velikost limone) in če je lepljivo, dodajte še malo moke. Okroglico zravnajte z rokami in na vsako dodajte zmes iz koruze, sira in začimb. Okoli zmesi oblikujte okroglico tako da bo z vsake strani zaprta.
- Kokosovo olje za kuhanje ali ghee maslo raztopite na ponvi in dajte polpete za segreto olje. Pecite, dokler ne porjavi z vsake strani (potrebujete 15-20 minut)
- Pri cvrtju je pomembno ne pretirati z gheejem ali oljem, ker se bo tikki razpadel. Dovolj je da namastite ponev toliko, da se ne zalepijo za površino in jih lahko cvrite na lahkem ognju.
HITRA SOLATA IN ČIČERIKE IN KORUZE

Potrebne sestavine:
Priprava:
- Vse sestavine zmešajte, posolite in dodajte poper ter popestrite z oljem in limono, potem s prelivom iz gorčice in jogurta.
MEHIŠKA KORUZA

Potrebne sestavine:
Priprava:
- V skledo dajte 2 žlici majoneze, odcedite sok ene limete, dajte mleto chili papriko in potem mleto dimljeno papriko ter pridobljeno omako dajte v hladilnik.
- V slani vodi kuhajte koruzo 5 minut, potem jih vrzite na ponev za žar dokler ne dobite nekoliko rjavo barvo koruze, Potem jih namažite z raztopljenim maslom in prej pripravljeno omako ter bogato naribajte sira.
Dovolj je kuhanja! Vzemite si pavzo in preberite naš NOVIČNIK! 