Popolne, tople, kremaste, okusne, polne okusov, nenavadne.. takšne so dišavne juhe in enolončnice iz jesenskih sadežev.
V hladnejšem obdobju res rada uživamo nekaj "na žlico", zlasti ko gre za juho ali enolončnico, ki je nasitno in ki pomaga ohraniti podobo. Bogate so z vlakninami, beljakovinami in drugimi sestavinami, ki vas bodo nasitile ter vam spodbudile presnovo.
Čeprav nam se po spomladanski in poletni sezoni zdi da so izginili vsi okusni in zdravi okusi sadja in zelenjave, ne smemo pozabiti da je tudi jesen prinača čudeže, ki se najboljše pripravljajo v obliki juhe.
1.JUHA IZ KOSTANJA

Sestavine:
Priprava:
- Kostanje operite in zrežite "iks" na njih, vendar pazite da zarežete tudi notranjo opno.
- Kuhajte okoli 1 uro. Odcedite jih in olupite.
- V loncu kuhajte por in korenje sesekljano na rezine, sokler korenje mi omehčalo (pustite nekaj vode od kuhanja zelenjave).
- V namiznem mešalniku zmešajte skuhane kostanje, korenček, por in zeleno.
- V skledi na nekoliko olja dodajte zmešano zelenjavo in dodajte vročo vodo od kuhanja in vse skupaj zmešajte in kuhajte nekaj minut.
JUHA IZ MUNGO FIŽOLA IN OHROVTA

Sestavine:
Priprava:
- V globoki ponvi ali skledi segrejte oljčno olje in dodajte čebulo. Kuhajte 3 minut ter dodajte česen in pražite še minutko.
- Dodajte mungo fižol in začimbe ter vse dobro premešajte.
- Prelijte z vodo in kuhajte 35-40 minut, dokler fižol ni mehki. Tu pa tam dodajte vode če bo potrebno.
- Ko je fižol dovolj mehek, preverite še okus in začinite če je potrebno ter dodajte ohrovt in kuhajte le 4-5 minut.
3.GOSTA HOKAIODI JUHA

Sestavine:
- 1 majhna čebula
- 3 stroki česna
- 1 jokaido buča (srednje velikosti, očiščena in sesekljana na kocke 2cm)
- 2 krompirja (srednje velikosti, sesekljane na kocke od 2cm)
- 1 korenček (srednje velikosti, sesekljane na 1cm)
- Suha bazilika
- 1 litra zelenjavne jušne osnove
- Himalajska sol
- Poper
- Orehi
- Tekoči ali grški jogurt
- Svež koriander
Priprava:
- V lonec z debelim dnom dajte grobo sesekljano čebulo in pražite 4-5 minut na raztopljenem maslu (sako malo premešajte da se ne zažge kos).
- Daje drobno sesekljan česen in 1 minuto prežite skupaj s čebulo. v lonec dajte bučo, krompir in korenček, premešajte da se skupaj s čebulo praži 2 minuti.
- Vlijte jušno osnovo in dodajte žlico suhe bazilike, premešajte.
- Dodajte sol in poper (doze regulirajte kakor želite: mi smo dali žlico soli in pol žlice črnega popra. Če dodate preveč soli, lahko dodajate polagoma vodo, dokler ni po vašem okusu).
- Pokrijte lonec in pustite da se kuha na srednje močnem ognju 50 minut (vedli boste da je končano, ko se bo krompir razpadel na dotik).
- Umaknite iz ognja in s paličnim mešalnikom zmešajte dokler ni juha dovolj gosta.
4. VEGANSKA JUHA IZ GOB

Sestava:
Priprava:
- V ponvi segrejte olje in dodajte šampinjone. Pražite 10-15 minut z občasnim mešanjem, za ta čas pa odcedite in sperite indijske oreščke, ki ste jih namakali 5 ur v vodi.
- V namizni mešalnik dodajte oreščke in še nekoliko vode. Mešajte indijske oreščke dokler ne dobite gosto gladko zmes.
- V ponev z gobami dajte zmešane indijske oreščke in vse premešajte ter kuhajte še nekaj minut, na koncu pa prelijte z vodo da dobite gostoto, ki jo želite.
Za dodatne zdrave recepte in nasvete, se prijavite na naš NOVIČNIK! 
Foto: www.forksoverknives.com