DomovReceptiProso za zajtrk - okusen, hranljiv in hiter recept

Proso za zajtrk - okusen, hranljiv in hiter recept

Proso za zajtrk - okusen, hranljiv in hiter recept
Vsi recepti
18. marec 2025.

Proso je žito, ki so ga gojili že v davnih časih. Dolga leta je bilo ključno živilo v Evropi in so ga uživali predvsem v obliki kaš, zaradi številnih koristnih lastnosti pa je še vedno pogosto živilo na jedilnikih ljubiteljev zdravja po vsem svetu.

Proso - zdravo žito za pripravljanje okusnih obrokov

Proso lahko uporabimo na različne načine, od priprave kaš in juh do solat in prilog. Kot zajtrk je proso lahko okusna in hranljiva izbira, še posebej, če ga kombinirate z drugimi zdravimi sestavinami.

Primer zdravega zajtrka s prosom je prosena kaša s svežim sadjem in oreščki. Proso kuhamo v vodi ali mleku, dokler se ne zmehča in vpije tekočino, nato pa dodamo nasekljano sveže sadje, kot so banane, jagode, borovnice ali maline. Dodate lahko tudi malo cimeta ali medu za dodaten okus. Postrezite s svežimi oreščki, kot so mandlji, lešniki ali orehi, ki so odličen rastlinski vir beljakovin.

Proso za zajtrk brez glutena!

Recept za proso za zajtrk vam bo pomagal zdravo začeti dan in v telo vnesti pomembna hranila. Proso je žito brez glutena in je odlična alternativa pšenici, ječmenu, rži in drugim žitom, ki vsebujejo gluten. Ljudje s celiakijo ali intoleranco za gluten lahko varno uživajo proso kot vir ogljikovih hidratov. 100 g prosa vsebuje 10 g beljakovin, minerale in vitamine, kot so tiamin (42 mg), kalcij (8 mg), fosfor (285 mg), železo (3 mg) itd.

Proso za zajtrk - recept za okusno kašo

Postopek: 

  1. V loncu zavremo vodo, proso, sol, cimet in muškatni orešček. 
  2. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem pustimo kuhati 20-25 minut. 
  3. Vmešajte borovnice in kuhajte še 3 minute.
  4. Servirajte v 4 skodelice in potresite z orehi. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na pravo naročilo.