Uporabniška podpora
Proso je okusno žito, ki ima številne koristi za zdravje. Ne vsebuje glutena in je zato dobra izbira za ljudi s celiakijo ali občutljivostjo na gluten. Je dober vir hranil, vključno z beljakovinami, vitamini in minerali, kot so železo, magnezij, fosfor, cink in folna kislina, bogat pa je tudi z vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdrav prebavni sistem.
Proso je odlično žito za pripravo tako sladkih kot slanih jedi. Če proso kuhate v vodi, ga sperite pod tekočo vodo in dajte v lonec z vodo v razmerju 1:2 (ena skodelica prosa in 2 skodelici vode). Kuhajte na srednjem ognju in pričakajte, da voda zavre.
Zmanjšajte ogenj na nizko, lonec pokrijte in pustite, da se proso kuha 15 do 20 minut oziroma dokler ne vpije tekočino. Lonec odstavimo z ognja in pustimo počivati še nekaj minut preden postrežemo. Za kuhanje prosa lahko izberete tudi mleko ali rastlinski napitek. V današnjem receptu smo se odločili za okusno in kremasto kokosovo mleko Nutrigold. Prosena kaša v kokosovem mleku je nekoliko bolj kremasta (npr. kot riž v mleku).
Proso lahko uživamo samostojno ali kot prilogo številnim jedem, kot so okusne enolončnice, tople in hladne solate, kruh, juhe, predjedi. Blaga oreščkasta aroma tega okusnega žita bo vašim jedem dala neustavljivo in nekoliko drugačno noto okusa. Če še nikoli niste delali prosenega pudinga, je čas, da poskusite ta preprost in okusen puding.
Proso lahko nabavite v Tovarni Zdrave Hrane.
Ko ga poskusite, nam vsekakor sporočite svoje vtise ali pa z nami delite svoje najljubše recepte s prosom!
Seznam sestavin se nahaja pri vrhu strani z desne strani, postopek priprave pa vas čaka v nadaljevanju.
Postopek:
Uživajte!
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: