Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Slano in slastno Falafel s čemažem – veganski prigrizek, ki ga bodo vsi oboževali
Prigrizek - Slana jed

Falafel s čemažem – veganski prigrizek, ki ga bodo vsi oboževali

Vsi recepti
09. marec 2021.

Če ne veste več, kaj bi pripravili za kosilo - vam predstavljamo eno idejo. Falafel s čemažem!

Falafel je v zadnjih letih vse bolj priljubljena jed, in čeprav ga po svetu imajo celo za sredozemsko specialiteto, v Sredozemlju vemo, da gre za tipično bližnjevzhodno, torej specialiteto Azije in severne Afrike. Kljub temu smo se Sredozemci odločili, da ga obogatimo z eno rastlinico. Kraljuje v naših gozdovih, ima nenavadno aromo in je zelo zdrav. Veste katero imamo v mislih? Čemaž!

Čas je, da pripravite falafel s čemažem, ki nikakor ne sodi na seznam tistih dolgočasnih prigrizkov.

Falafel je klasična brezmesna jed na osnovi čičerike ali boba. Najpogosteje ga postrežemo z zelenjavo, služi bolj kot nadomestek za meso, če pa želimo lažji obrok, ga lahko pojemo z nekaj blage omake in solate. Izmislili so si ga egipčanski beduini, razen v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu pa postaja vse bolj priljubljena hitra hrana po vsem svetu. Postrežejo jih z zelenjavo, pomfritom, kot nadomestek za meso v kebabu. Tokrat bo postrežen kakor koli želite, saj je okus falafela popestren z nenavadno aromo čemaža.

Čemaž ali medvedja čebula je divja rastlina, znana po svojih razstrupljevalnih lastnostih, ki ima tudi protibakterijske in protivirusne lastnosti ter blagodejno vpliva na zniževanje krvnega tlaka in holesterola. Ker ga lahko v naravi nabiramo le kratek čas, je rešitev za daljše uživanje v tem odličnem okusu v posušenem čemažu. Čeprav se nabira aprila v nedostopnih hribovitih predelih ali bolj vlažnih predelih gozdov, se posušena različica popolnoma prilega tej jedi.

Falafel s čemažem je od zunaj hrustljav, znotraj pa mehak. Je odlična malica, del glavne jedi ali prigrizek, ko vas obiščejo prijatelji.

Čičerika, ena od najbolj priljubljenih stročnic, je glavna sestavina vsakega falafela. Poleg beljakovin vsebuje še folno kislino, vitamin B in minerale. Za pripravo falafela je treba čičeriko predhodno namočiti in jo potem, ko se zmehča, skupaj z ostalimi sestavinami s paličnim mešalnikom zmleti v pire. S falafeli se lahko poigrate z dodajanjem začimb, včasih dodate česen, kumino, ali mešanico začimb tandoori, tokrat pa sušen čemaž, da presenetite brbončice.

Postopek:

  1. Čičeriko iz pločevinke ali namočeno čez noč, odcedimo in v skledo dodamo grobo sesekljane liste špinače in 2 žlički posušenega čemaža.
  2. Vse skupaj zmešamo v blenderju, začinomo s kuminom, soljo in poprom ter premešamo.
  3. Na koncu vmešamo še stopljeno kokosovo olje in zmes postavimo v hladilnik za približno 10 minut, da lažje oblikujemo kroglice.
  4. Pečico segrejemo na 200 °C in oblikovane kroglice položimo na peki papir.
  5. Pečemo 30 minut in jih občasno obrnemo.

NOVIČNIK je tukaj. Razkril vam bo se več odličnih receptov!

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.