DomovReceptiSlano in slastnoGlaziran tofu z zelenjavo - barvito vegansko kosilo
Glavna jed

Glaziran tofu z zelenjavo - barvito vegansko kosilo

Glaziran tofu z zelenjavo - barvito vegansko kosilo
Vsi recepti
17. maj 2023.


Tofu ali "sir iz soje" je sveže pridobljen izdelek, dobit a koagulacijo sojinega mleka, s pomočjo koagulatov (limonin sok, nigari ali kalcijev sulfit). Gre za rastlinski izdelek, izjemno kakovostne hranilne sestave. Tofu je, namreč, bogat z beljakovinami in vsebuje malo maščob, zaradi blagega, nevtralnega okusa, se odlično ujame s številnimi živili. 

Svojo vse večjo priljubljenost dolguje prijetnem okusu, preprostem pripravljanju in hranilno kakovostni sestavi. Tofu je neizogibno živilo vegetarijanskega in veganskega jedilnika, vsebuje veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, ki so pomembne za normalno delovanje telesa. Lahko je odlični nadomestek mesa v številnih jedeh, vsekakor pa je pomembno poudariti, da je brez glutena, tako je primeren tudi za osebe, ki trpijo za celiakijo. 

Zdaj pa je čas da skupaj pripravimo eno izjemno okusno zdravo jed - glaziran tofu s pestro zelenjavo. Priprava vam ne bo vzela veliko časa, najbolj pomembno pa je, vsekakor, mariniranje tofuja. Ko gre za zelenjavo, lahko izberete tisto, ki vam najbolj ustreza, ali ki že dni čaka v hladilniku, da pride na red.  Recept in postopek sledita v nadaljevanju, dober tek!

Glaziran tofu z zelenjavo - recept

Seznam uporabljenih sestavin se nahaja pri vrhu strani v desnem kotu. 

Postopek priprave: 

  1. Tofu dajte v plastično vrečko s patentom s tamari omako in dimljeno papriko, vse dobro zmešajte in pustite da se marinira vsaj eno uro. 
  2. Potem tofu pecite v pečici 50 minut na 180°C.
  3. Za ta čas pripravite glazuro, tako da vse sestavine zmešate v manjšem loncu, dokler se sladkor ne stali. 
  4. Glazuro prelijte po tofuju ter zapecite še 15 minut. 
  5. Tofu potem narežite na tenko in postrezite z zelenjavo po želji (s pečeno, dušeno, v woku ali kuhano zelenjavo)

Za še več dobrih in zdravih receptov, se prijavite na naš Novičnik!

Zanima vas lahko tudi...