DomovReceptiSlano in slastnoSolata z bučkami in pinjolami - jed, ki jo jemo v vsakem letnem času

Solata z bučkami in pinjolami - jed, ki jo jemo v vsakem letnem času

Solata z bučkami in pinjolami - jed, ki jo jemo v vsakem letnem času
Vsi recepti
31. marec 2025.

Tej jedi bi lahko rekli kar solata, a je v resnici bolj podobna zelenjavni "torti". Vse sestavine se namreč med seboj dopolnjujejo, kar naredi to preprosto jed tako posebno in neustavljivo. Surove bučke, začimbe, najljubši solatni dodatek - oljčno olje, češnjev paradižnik, sir in na koncu hrustljave drobne pinjole.

Pinjole so na samem vrhu piramide oreščkov. Vsebujejo beljakovine in nenasičene maščobne kisline,  imajo izrazit vonj in prepoznaven okus po oreščkih. Zato ne preseneča, da jih že tisočletja uporabljajo v različnih kuhinjah po vsem svetu. Tudi v italijanski kuhinji, od koder je prišel navdih za to nenavadno solato.

Priprava: 

  1. Bučko zelo tanko narežemo in položimo na krožnik.
  2. Začinimo s sokom polovice limone in par žlicami oljčnega olja.
  3. Posolimo in popopramo ter potresemo z drobno sesekljano baziliko in peteršiljem z dodatkom ščepca česna v prahu ali po želji dodamo svež, drobno sesekljan česen.
  4. Naribajte sir, potresite s češnjevimi paradižniki in pinjolami ter uživajte v pravi italijanski poslastici, ki se odlično poda k vsem jedem, poleg tega pa je odličen prigrizek.

Vsekakor dajte priložnost svežim bučkam, še posebej, če so domače. Kot solata so specialiteta v številnih restavracijah v srednji Italiji.

Prav tako ta zelenjava v svoji surovi obliki prinaša največje koristi človeškemu telesu.
*če nimate majhnih bučk ali jih ne želite jesti surovih, jih lahko na kratko popečete v ponvi.

Za še več zdravih receptov, se prijavite na naš Novičnik!