DomovReceptiŠparglji - spomladanska zelenjava katero morate poskusiti v teh receptih
Glavna jed

Šparglji - spomladanska zelenjava katero morate poskusiti v teh receptih

Šparglji - spomladanska zelenjava katero morate poskusiti v teh receptih
Vsi recepti
16. maj 2022.

Šparglji veljajo za cesarsko zelenjavo, zaradi priljubljenosti že v rimskem obdobju, ko so sluge odhajale obirat šparglje za cesarje, in danes so znane kot ene najbolj zdravih živil na sveto ter prava kulinarična delikates.

Zaradi svoje velike hranilne vrednosti in nizkokaloričnega sestava,so šparglji popolni za pripravljanje lahkih, zdravih jedi med spomladi ali poletjem, ko traja  sezona obiranja divjih spomladanskih špargljev. Ena skodelica špargljev vsebuje le 43 kalorije, zato je to živilo idealno, če želite shujšati ali pazite na težo. 

Špargelj se na naših območjih lahko najde tudi v domači obliki in ga v gozdu lahko najdemo tudi divjega.

Obstaja veliko receptov in načinov priprave tega okusnega spomladanskega živila, ki se v naravi lahko najde že od marca, vse do julija. Vendar moramo reči, da je najbolj zdrav način priprave ta, ki ne zahteva veliko toplotne obdelave, tako da ohrani čim večji del hranil. 

Priporočen čas dušenja ali kuhanja špargljev na pari je ne dlje kot 5 minut. 

Z našimi recepti in odličnimi nasveti tudi vi lahko pripravite odlične obroke s to priljubljeno zelenjavo. 

Tržnice ali kakšna dobra "veza" za kakšne divje šparglje šele čakajo ...

BARVITO S ŠPARGLJEM

Šareno sa šparogama

Sestavine: 

Priprava: 

  1. Krompir olupite in sesekljajte na pol ter dajte v pečico. 
  2. Ko je krompir pri koncu, dodajte še ostalo olupljeno zelenjavo (sesekljano na pol) ter vse prelijte z oljčnim oljem in popestrite po izbiri.
  3. Nato jih razporedite po pekaču in pecite 15-20 minut na 190 stopinj. 

JAJCA IN PARMEZAN

Jaja i parmezan

Sestavine:

  • 4-5 špargljev
  • 2 jajca
  • Malo soli
  • Parmezan po volji

Priprava: 

  1. Šparglje razporedite v model za peko in po njih prelijte jajca
  2. Posolite in naribajte malo parmezana ter preprečite v pečici za kratek čas, dokler jajca niso pečena. 

 

POMMES IZ ŠPARGLJEV

Sestavine: 

Priprava: 

  1. Segrejte pečico na 220 stopinj, šparglje pa očistite. 
  2. V eni skledi zmešajte zdrobljene mandlje, parmezan, česen v prahu, origano, sol in poper.
  3. Stepite jajca ter v njih dajte šparglje in potem v zmes z mandljem in parmezanom. 
  4. Razporedite vse na peki papir v pekaču ter pecite okoli 20 minut ter obrnite in pecite še nekaj minut.

Če ste uživali v pripravi teh jedeh, boste tudi v spoznavanju veliko več njih, zato se prijavite na naš NOVIČNIK!