DomovReceptiZdrave sladiceCastagnaccio - italijanska sladica brez glutena in brez sladkorja
Prigrizek - Sladka jed

Castagnaccio - italijanska sladica brez glutena in brez sladkorja

Castagnaccio - italijanska sladica brez glutena in brez sladkorja
Vsi recepti
23. november 2022.


Castagnaccio je zelo preprosta sladica iz kostanjeve moke, značilna za italijansko Toskano ter za francoski otok Korziko. 

Navadno je to jesenska sladica, izdelana iz kostanjevega testa, oziroma iz kostanjeve moke, oljčnega olja, pinjol in rozin, vendar obstajajo različne različice, ki lahko vsebujejo tudi druge sestavine, kot so rožmarina, pomarančna lupinica ali suho sadje. 

Castagnaccio je oblika sladic, ki ne more biti bolj zdrava. Popolnoma je brez glutena, brez sladkorja,  in je primerna za vegane.

Želite s castagnacciom presenetiti družino, boljšo polovico, prijatelje ali samo/ega sebe? Pripravite si naslednje sestavine in postanite Italijan v enem hipu. 

Priprava: 

  1. Pečico segrejte na 200°C. Rozine namočite v toplo vodo, kostanjevo pa moko dajte v skledo. 
  2. Moko posolite in joj dodajte vodo - lahko in počasno, z mešanjem, da se ne bi pojavili mehurčki. Zmes mora biti podobna zmesi za palačinke. 
  3. Zmesi dodajte pinjole in precejene rozine ter vse premešajte. 
  4. V model dodajte zmes in potresite z rozinami, pinjolami, svežem rožmarinom in dodajte oljčno olje. 
  5. Pecite 20 minut. 
  6. Zaužijte popolnoma ohlajeno. 

smjesa castagnaccio

Kostanjeva moka je bogata z vlakninami - vsebuje 10,58% vlaknin. Ker je danes en glavnih problemov naše prehrane prav majhna količina vlaknin, z uporabo te moke lahko izboljšano dnevni odmerek vlaknin. 

Zmes Castagnaccia lahko dodate katero koli suho sadje, mi pa vsekakor priporočamo zdrave inka jagodice (znane tudi kot andske jagode), ki bodo s svojim sladko-kislim okusom dopolnile ta italijansko sladico, ter dobro nahranile vaš organizem z vitamini. 

Prijavi se na NOVIČNIK za še več zdravih nasvetov in receptov!