Uporabniška podpora
Bučno olje je narejeno iz bučnih semen, s svojim izjemnim okusom po oreščkih pa daje posebno in specifično aromo številnim jedem!
Kraljevski status med olji ima ponavadi oljčno olje, a za njim ne zaostaja bučno olje: super hranljivo, zdravilno, aromatično in protistresno!
Gre za olje, pridobljeno iz bučnih semen brez lupine, ki posušena vsebujejo od 18 do 20 odstotkov temno rjavega olja specifičnega vonja in okusa, ki ga dosežemo s hladnim stiskanjem.
Poleg tega, da je v kulinariki visoko priznano kot naraven, zdrav in okusen izdelek, je bučno olje dragoceno tudi zaradi koristnih učinkov za zdravje.
Bučno olje je narejeno iz semen oljne buče, ki je bogata z minerali, vitamini, beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Najbolj kakovostno bučno olje nastaja s postopkom hladnega stiskanja, s katerim je ohranjena vsa hranilnost tega super živila.
Bučno olje je bogato z oleinsko kislino, ki znižuje slab LDL holesterol in ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Je tudi dragocen vir vitaminov D, E in K ter magnezija, železa, mangana, bakra, cinka in selena. Baker in mangan sta pomembna za odpornost telesa na stres. Bučno olje je naravni "antidepresiv" tudi zato, ker je bogato z glutaminsko kislino, ki sodeluje pri ustvarjanju serotonina, tako imenovanega hormona sreče.
Že od antičnih časov je bučno olje znano po svojem protivnetnem in diuretičnem učinku. Spodbuja delovanje ledvic, lajša vnetja sečil, lajša težave s prostato. Izboljšuje prebavo, čisti črevesje pred paraziti in pomaga pri kolitisu in sindromu razdražljivega črevesja. Dokazana je tudi moč tega olja pri preprečevanju poškodb ledvic, ki jih povzroča sladkorna bolezen.
Blagodejno vpliva tudi na plodnost in kakovost semenčic, zdravi bolezni prostate, pomaga pri boleznih srca in ožilja, krepi imunski sistem, pomaga pri opeklinah, blagodejno vpliva na zdravje kože in las, pozitivno deluje na vid ter lajša stres in dviguje razpoloženje.
Bučno olje je neizogiben del zdrave prehrane. Obožujete ga v solatah? Kremni juhi? Ali pa ga raje prelijete čez sladoled?
Popolnoma vas razumemo. Bučno olje je odlično in vsestransko uporabno!
Bučno olje je zaradi svoje značilne oreščkaste arome, ki odlično popestri slane in sladke jedi, zelo cenjeno v kulinariki. Najpogosteje ga dodajamo solatam, odlično pa je tudi v omakah, enolončnicah, zelenjavnih jedeh in celo sladicah. To dragoceno živilo je priporočljivo uživati v naravni surovi obliki. S toplotno obdelavo namreč izgubi pomemben del svojih hranilnih vrednosti.
Če pa ga morate toplotno obdelati, pazite, da temperatura ne presega 75 °C. Še danes v svoji kuhinji preverite, kako se bučno olje ujema tako s sladkimi kot s slanimi kombinacijami.
Bučno olje lahko uporabljamo tudi za masažo, saj hrani in neguje kožo, primerno pa je tudi za nego lasišča.
Dobra novica za ljubitelje "naredi sam" je, da lahko bučno olje naredite sami. Za pol litra tega delikatesnega olja potrebujete kilogram in pol do dva kilograma bučnih semen brez lupine, ki jih morate oprati in pustiti, da se dobro posušijo. Posušena semena nato le za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 60 stopinj, nato pa iz semen v možnarju iztisnemo olje. Nazadnje je treba olje precediti, shraniti v temno steklenico in pustiti stati štiri tedne.
Če nimate časa za pripravo domačega bučnega olja, kakovostno in ekološko olje lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.
Če bi se raje odpravili na pot do Hrvaške, je tukaj seznam naših poslovalnic!
Zdaj, ko ste vse prebrali, se prijavite na naš Novičnik, za še več nasvetov in zdravih receptov!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: