
Uporabniška podpora
Nekateri iščejo zabavo, drugi pa se v tišini prepustijo objemu jeseni, polnemu bogatih okusov in tolažilnih vonjev … Za vse smo pripravili slastne dobrote!
Izdolbene buče, dišeče sladice s cimetom in tradicionalne dobrote iz kostanja … Konec oktobra in začetek novembra sta polna simbolike, ena naših najljubših pa je zagotovo posvečanje pozornosti hrani. Logično, prva misel je na bučo. Nekateri ji s pomočjo nožev in orodja dajo obraz in jo oživijo s svečkami (spomnimo se Halloweena), mi pa jo radi najdemo v dišečih sladicah, ki jih z veseljem delimo z drugimi.
Nismo pozabili na mandarine, niti na nepogrešljiv kostanj, v katerem po tradicionalnem obisku grobov vsi poiščemo kanček tolažbe.
Jesensko obdobje je polno simbolike, saj nas s svojimi toplimi barvami spominja na razkošje in lepoto narave, preden ta potone v zimsko tišino. Proslavimo razkošje plodov ali pa se prepustimo njihovim aromam s kančkom nostalgije in udobja.
Vsebina:
Ne glede na to, kako pristopate k temu simbolu jeseni, se je vredno opremiti z najboljšimi kuhinjskimi pripomočki. Ta trdo zaščitena in globoko obarvana zelenjava ni najlažja za obvladovanje, a nas kasneje nagradi z žametno teksturo in nežno sladkostjo, ki se odlično dopolnjuje z aromami, kot so cimet, ingver in muškatni orešček. Zaradi svoje vsestranskosti jo lahko spremenimo v zvezdo obroka (na primer kremna juha ali pita) ali v najbolj slasten sladki grižljaj.
Odločili smo se za izjemno bogato, kremasto juho iz buče in curryja, ki bo za mizo povezala generacije. Toplina, smeh in druženje domačih ustvarjajo vzdušje, ki najbolj greje jeseni, tudi takrat, ko nam manjkajo naše najdražje osebe.

Vse, kar potrebujete, je malo curryja, soli, popra, ingverja, kokosovega mleka … in seveda kraljica jesenskih sestavin – buča! Tako je pripravljena najboljša juha, ki jo boste postregli letos!
Pripravljena iz sestavin, ki jih pogosto najdemo v kuhinjskem omarici, ta kremna jed prinaša številne razloge za veselje. Vsaka žlica je obdana s toplino okusov, ki ustvarjajo prijetje v telesu, hkrati pa bogastvom makrohranil, ki jih skriva sezonska zelenjava.
Za vse, ki jih konec oktobra navdihuje k ustvarjalnejšemu pristopu k pripravi jedi, smo pripravili navdihujočo idejo za zanimivo prilogo – pečen krompir v nekoliko nenavadni obliki.
Vse, kar potrebujete, je nekaj olupljenih krompirjev, ki jih narežete na tanke rezine. Z modelčkom za piškote izrežite želene oblike – ali pa se prepustite domišljiji in jih oblikujte sami z nožem. Pripravljene oblike razporedite po pekaču in jih specite v pečici, ogreti na 175–200 °C, dokler lepo ne porjavijo. Po peki jih začinite s soljo in izbranimi začimbami po okusu.
Ta domiseln in nekoliko drugačen dodatek k bučni juhi s curryjem bo razveselil vse, ki želijo oktober zaključiti na poseben, igriv in okusen način.

Po arheoloških najdbah so stari Egipčani iz buč izdelovali sklede in krožnike, medtem ko so v nekaterih kulturah iz posušenih kosov buče tkali preproge. Indijanci so pokojne pokopavali ob bučah, obstajajo pa tudi zapisi o uporabi tega zelenjavnega daru pri zdravljenju kačjih ugrizov.
To priznanje smo podelili tem znanim citrusom, ki nam jeseni pridejo naravnost z domačih polj, in seveda je precej subjektivno. Vendar boste priznali, kako nas ta dišeča, sladka in aromatična sadna darila tako hitro osvojijo. Medtem ko je uživanje v sveži, olupljeni mandarini povsem dovolj, pa to sadje mnoge navdihne, da ga uporabijo tudi na druge načine – v sladicah, kot so biskviti v muffinih ali marmeladi.
Mi smo se odločili za praktične in mamljive muffine z mandarino in cimetom, ki jih je enostavno vzeti s seboj v službo ali deliti z dragimi gosti.
[CATALOGPRODUCT]

Ti slastni muffini združujejo sočnost mandarin in okus cimeta, ki bo popestril vaše jutranje kave ali popoldanske prigrizke.
Vsi sestavni deli te kombinacije vas ne bodo navdušili le s svojim okusom, temveč bodo vašo kuhinjo napolnili z neustavljivimi vonji jeseni, ki bodo pritegnili vaše najdražje, da se vam pridružijo pri uživanju. Recept je kot nalašč za deljenje – ne glede na to, ali pripravljate družinsko praznovanje, prijateljsko druženje ali pa si preprosto želite razveseliti sebe in svoje bližnje.
Mandarine je mogoče okrasiti na zabaven način, kar bo še posebej razveselilo najmlajše ali tiste, ki ob koncu oktobra želijo pokazati svojo ustvarjalnost. Če želite, da mandarina igra vlogo buče, jo preprosto olupite in v sredino postavite košček zelene stebelne zelene. Odlično pa lahko služi tudi kot "slikarsko platno" – s temperami ali močnejšimi flomastri na lupini mandarine narišite jesenske motive.

Mandarina je dobila ime po majhnem maroškem mestu Tangier, v katerega so mandarine prispela iz Kitajske. Najmanjše mandarine so velikosti oreha, medtem ko so večje mandarine celo večje od povprečne pomaranče.
Sezona kostanja vedno prehitro mine. Kljub temu imamo še dovolj časa, da te jesenske plodove izkoristimo na najboljši možni način. Kostanj s svojim blagim oreščkastim okusom in moko podobno teksturo predstavlja idealen dodatek sladicam, v katere želimo vnesti toplino in jesensko vzdušje.
Spomini na prijetne trenutke ob skodelici čaja in koščku te posebne torte so pogosto prav tisti najlepši trenutki, po katerih bomo pomnili to jesen. Prinašamo recept za torto, ki se bo zagotovo prenašal iz generacije v generacijo. Dober tek!

Ni tu nič zapletenega. Kdor obožuje čokolado in kostanj, bo to sladico naravnost oboževal! V hladnejših jesenskih dneh nam narava ponuja kostanj – pravi jesenski plod in eden od simbolov sezone, ki s svojimi hranilnimi snovmi blagodejno vpliva na cirkulacijo ter pomaga telesu pri prilagajanju na vedno bolj hladne dni.
In če je kaj, kar v tem letnem času resnično prija, so sladice – takšne, v katerih uživamo tako med peko kot med okušanjem. Torta iz kostanja in čokolade je prava poslastica: mogočna, sladka in neustavljivo okusna!
Kostanj mnogim prebudi spomine na otroštvo. Skoraj ni bilo otroka, ki ne bi zbiral teh malih rjavih plodov in jih nato doma poskušal okrasiti na različne ustvarjalne načine. Tudi to jesen se lahko zabavate, če jih razporedite v zanimive motive.

Največje in najstarejše znano kostanjevo drevo na svetu nosi ime Sto konjev in stoji v Sant'Alfiu, na vzhodnih pobočjih Etne na Siciliji. Domneva se, da je drevo staro med 2000 in 4000 let.
Poleg priljubljenih grižljajev, ki ogrejejo dušo, ali obstaja kaj boljšega kot skodelica čaja v jesenskem času? Ko dežuje, dom pa diši po pečenih kostanjih in cimetu, je prav požirek toplega zeliščnega napitka popoln trenutek za predah.
Izkoristite priložnost in si v Tednu čajev v Tovarni Zdrave Hrane priskrbite svoje najljubše arome – od pomirjujoče kamilice do osvežujočega zelenega čaja. Z njimi bo vsaka jesen še bolj dišeča, topla in prijetna – prav takšna, kot jo imamo radi.
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in bodite prvi obveščeni o vseh novostih s področja zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik  prejmete 10% popust na prvo naročilo.
 prejmete 10% popust na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila:
