DomovZdrav kotičekSuperhranaKombucha - čajna goba, ki spreminja svet

Kombucha - čajna goba, ki spreminja svet

Fermentiran napitek, z blagodejnimi vplivi na zdravje
Kombucha - čajna goba, ki spreminja svet

Snovi v kombuči pozitivno vplivajo na celotno telo brez neprijetnih stranskih učinkov.

Želite ohraniti in izboljšati svoje zdravje? Močnejšo odpornost, več energije in vitalnosti? Se poskušate znebiti prebavnih težav?

Če vas pestijo te težave, je odgovor kombuča!


Kombuča je fermentirana pijača, pridobljena s fermentacijo sladkega čaja z dodatkom simbiotske kulture bakterij in kvasovk (SCOBY). Ta pijača ima dolgo zgodovino v številnih kulturah po vsem svetu, v zadnjih letih pa je postala priljubljena v zahodnem svetu zaradi svojih zdravstvenih koristi in osvežujočega okusa.

Kombuča vsebuje encime, vitamine skupine B, vitamin C, antioksidante, aminokisline, minerale in pomembne organske kisline, med katerimi so najpomembnejše: glukuronska, glukonska, mlečna, ocetna in jabolčna.

Priprava kombuče

Kombuča je naravni probiotik, ki uravnava črevesno floro z zadrževanjem koristnih in izločanjem škodljivih snovi.

Zavira rast škodljivih bakterij in krepi imunski sistem. Po zaužitju kombuče popijte enako količino vode, kar bo izboljšalo tudi prebavo. Ker izboljša absorpcijo in prebavo hrane, olajša hujšanje. Mnogi s kombučo nadomeščajo sokove in kavo ter tako zmanjšajo vnos kalorij. Učinek hujšanja velja samo za ljudi z večjo telesno težo. Kombuča naj bi tudi spodbujala pridobivanje telesne teže pri ljudeh s premajhno telesno težo.

Kombuča vsebuje glukonsko kislino, ki čisti jetra težkih kovin in toksinov. V telesu se spremeni v močno protiglivično sredstvo – kaprilno kislino, ki jo nutricionisti priporočajo za zdravljenje kandide. Pri negi kože lahko kombučo ne samo pijemo, ampak tudi nanašamo lokalno. Ob nanosu na kožo deluje adstrigentno in uravnava mastno kožo.

Boljša prebava, bolj čista jetra in olajšan stres pripeljejo do močnejšega imunskega sistema. Poveča se odpornost na virusne in bakterijske bolezni.

Kako uživanje kombuče vpliva na telo?

Omenjena akumulacija je živa združba bakterij in kvasovk, ki se lahko ponovno uporabijo za novo fermentacijo čaja. Kombuča je odličen vir probiotikov. S fermentacijo nastane velika količina probiotičnih bakterij, ki pozitivno vplivajo na zdravje, med drugim na prebavo, vnetne procese, pa tudi na hujšanje.

Kombuča izvira iz Azije, v Nemčijo pa je prišla preko Rusije. Od tam se je razširila po vsem svetu in pridobila milijone oboževalcev. O njeni zdravilnosti se govori že od pradavnin. V knjigah iz starih časov piše, da so čaj kombučo uporabljali proti številnim boleznim, od lažjih do resnih. Goba se hrani v hranilni raztopini čaja in sladkorja, v kateri se nenehno razmnožuje s kaljenjem, kar pomeni nenehno ohranjanje vašega zdravja!

Kombučo lahko kupite v spletni trgovini Tovarna Zdrave Hrane

Viri: 

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš Novičnik Ob prijavi pridobite 10% popusta na prvo naročilo.