Uporabniška podpora
Rožič je bogat z vlakninami, ki prispevajo k občutku sitosti in blagodejno vplivajo na prebavni sistem.
Rožič (Ceratonia siliqua), znan tudi kot "mediteranski kakav", je plod drevesa, ki raste v sredozemskih predelih. Pogosto se uporablja kot nadomestek za kakav ali čokolado, ima pa edinstvene prehranske lastnosti, zaradi katerih je izjemno dragocen za človeško telo.
Bogat je z vlakninami, vitamini in minerali ter vsebuje majhno količino nasičenih maščobnih kislin. Uporablja se kot nadomestek kakava in kot okusen zgoščevalec, ki je po okusu najbolj podoben čokoladi.
Plodovi so rjavi, podobni stročjemu fižolu in se uporabljajo v številnih tradicionalnih jedeh. Sam sadež običajno posušimo, predelamo v prah ali uporabimo v obliki sirupa.
Iz fino mlete rožičeve moke lahko naredite okusne domače dobrote, tople napitke ali pa jo uporabite kot bogato dišavo za pudinge in sladice.
Rožič je bogat s kalcijem, kalijem, bakrom ter z riboflavini. V manjših količinah vsebuje vitamin E in vitamine B skupine ter železo, magnezij, fosfor, mangan in selen. Vsebuje tanine in galno kislino, ki deluje protibolečinsko, antiseptično, antibakterijsko, antioksidativno in protivirusno.
Rožič varno in hitro zdravi prebavne in črevesne težave. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, deluje probiotično, lajša drisko pri dojenčkih in otrocih ter vsebuje učinkovine, ki so učinkovite pri astmi in slabosti.
Pomaga pri krepitvi odpornosti in preprečevanju alergij ter pri preprečevanju otroške paralize. Preprečuje tudi prebavne motnje, znižuje slab holesterol in sladkor v krvi ter krepi kosti. Z uživanjem rožiča se pomaga k izkašljevanju, zlasti lajša težave kadilcem. Ne vsebuje kofeina in je primeren za osebe z visokim krvnim tlakom.
Proti driski je najbolje, da 5 gramov rožiča zavremo na majhnem ognju in pustimo stati eno uro. Dobljenega čaja ni treba precediti, da koščki rožiča še naprej sproščajo svoje zdravilne sestavine. Napitek pijte pred obroki, 2-3 krat dnevno po 1 dl. Po drugi strani pa lahko mleti rožič vmešamo v hladno in segreto mleko za napitek, kot je kakav v prahu.
To zelo bogato živilo izstopa po visoki vsebnosti ogljikovih hidratov, od tega je 40-50 % sladkorja (49 g), ostalo pa so prehranske vlaknine (40 g). 100 gramov rožiča vsebuje:
Poleg tega, da je rožič zdravilen, je zelo uporaben in odličen v kulinariki. Posebnost rožiča je to, da je podoben čokoladi, a bolj zdrav, zato ga pogosto dodajamo različnim sladicam namesto čokolade.
Rožič je naravno sladek, zato se za razliko od kakava, ki je grenak, v pecivo z rožičem doda manj ali skoraj nič sladkorja. Zaradi močne vezivnosti je odličen pri pripravi sladic in peciva. Priporoča se veganom, zagovornikom presne hrane in diabetikom.
Zato lahko rožič uporabljamo v sladkih in slanih jedeh: tortah, piškotih, kruhu, toplih napitkih, žganjih, kompotih, namazih, solatah, enolončnicah. Odlično se ujema z jabolki, rozinami, figami, orehi in mandlji, marsikdo pa ga uporablja v pecivu namesto kakava v prahu.
Recepti z rožičem, ki jih morate poskusiti:
Za dodatne zdrave recepte in nasvete se prijavite na naš Novičnik! Ob prijavi na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: