Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Spirulina - vprašanja in odgovori o zdravilni algi morskih globin

Spirulina - vprašanja in odgovori o zdravilni algi morskih globin

Spoznajte Spirulino in vse njene prednosti

Intenzivno zelene barve, bogata z minerali in beljakovinami, superživilo iz globin - drugače rečeno spirulina! Mikroalga spirulina je ena najstarejših prebivalcev zemlje, in zaradi številnih zdravstvenih prednosti z razlogom velja za superživilo! Vsebuje veliko pomembnih hranili, vitaminov in mineralov, ki blagodejno delujejo na um, dušo in telo. 

Spirulina je modrozelena alga, številni jo imenujejo čudež narave, in verjame se da je eden najstarejših oblik življenja na Zemlji. Najprej  so jo uporabljali Aztki kod sredstvo za povečevanje vzdržljivosti in za zdravljenje različnih bolezni, spirulina pa danes velja za zelo zdravilno živilo in superhrano! Sodobne študije podpirajo številne domnevnih koristi spiruline in še naprej proučujejo njen potencial za zdravljenje in lajšanje številnih zdravstvenih težav.

Vsebina: 

Kaj je spirulina?

Spirulina je ena najstarejših prehranskih živil ter ena najbolj zdravih in najbolj hranljivih algi na svetu. Ta modro zelena alga, ki raste tudi v morskih in slanih vodah se napogosteje prideluje na območju Kitajske, Avstralije in Havajev. Zaradi svojih blagodejnih lastnosti se tradicionalno uporabljala zaradi zmanjšanja utrujenosti in izčrpanosti, spodbujanje razstrupljevalnih lastnosti  in za dviganje energije. 

Ta čudežna alga je vir vitaminov B1,B2, B3, kalcija, železa, magnezija, cinka in fosforja. Vsebuje visoke količine antioksidantov, kot je fikocianin ,ki pomaga zaščititi celice pred učinkov prostih radikalov,  ter visoke količine beljakovin - zaradi česa je primerna tudi za vegetarijance in vegane.

Dokazane terapevtske lasnosti spiruline: 

  • krepi imunski sistem in pomaga v boju proti virusnih okužb
  • ima protivnetne in protibakterijske lastnosti
  • hrani zdravje srca in srčnih žil
  • pomaga pri alergiji in astmi
  • uravnava visok krvni tlak
  • uravnava raven sladkorja
  • zmanjšuje raven škodljivega holesterola
  • zmanjšuje tek in izboljšuje presnovo

Ob pogledu na ta ogromen seznam stanj, ki jih je mogoče zdraviti s spirulino, si ne moremo pomagati, da se ne bi vprašali - ali lahko ena alga res uspešno prepreči in zdravi toliko bolezni? V nadaljevanju prinašamo veliko znanstvenih študij ki podpirajo številne zdravstvene koristi spiruline - čudežne mikroalge!

Zdravstvene koristi spiruline

Spirulina vsebuje močne antioksidativne in protivnetne lastnosti. Oksidativne poškodbe celic lahko povzročijo kronično vnetje, ki prispeva k nastajanju raka in številnih drugih bolezni (1.). Spirulina je fantastičen vir antioksidantov, ki lahko zaščitijo celice pred oksidativnim stresom in poškodbami. Fikocianin se lahko učinkovito bori proti prostim radikalom in blokira proizvodnjo molekul, ki spodbujajo vnetje, kar zagotavlja impresivne antioksidativne in protivnetne učinke na celotno telo.(2.)

Spirulina lahko zmanjša raven holesterola in trigliceridov

Visok krvni tlak in holesterol sta glavna dejavnika tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Spirulina lahko zniža skupni holesterol, LDL (slab) holesterol in trigliceride, hkrati pa poveča HDL (dober) holesterol. Nedavne raziskave o učinku spiruline na vrednosti maščobe v krvi je pokazalo da gram spiruline na dan znižuje trigliceriide za 16.3% in zmanjšuje LDL holesterol za 10,1%. (3.)

Lahko zmanjša krvni tlak

Visok krvni tlak povzroča številne resne zdravstvene poškodbe in bolezni, vključno s srčno kapjo, možgansko kapjo in kroničnimi boleznimi ledvic. Ena je študija odkrilo da uživanje 1-8 g spiruline na dan značajno lahko  zmanjša sistolični in diastolični krvni tlak, zlasti pri osebah z višjim krvnim tlakom. To zmanjšanje naj bi bilo posledica povečane proizvodnje dušikovega oksida, signalne molekule, ki pomaga vašim krvnim žilam, da se sprostijo in razširijo (4).

Izboljšuje simptome alergijskega rinitisa

Spirulina je priljubljeni alternativni tretma za lajšanje simptomov alergijskega rinitisa, ena študija pa je pokazala da je spirulina bolj učinkovita od cetirizina, antihistaminika, ki se uporablja za zdravljenje alergij, za izboljšanje simptomov alergijskega rinitisa in zmanjšanje vnetja.

Učinkovita je v boju proti anemije

Anemija je stanje, za katero je značilno zmanjšanje hemoglobina ali rdečih krvničk v krvi. Zelo je pogosta pri starejših ljudi, pogosto pa popelje do odolgotrajnega občutka šibkosti in utrujenosti. V eni študiji iz leta 2011. na 40 starejših oseb, ki so prej imeli težave z anemijo, so dodatki spiruline povečali vsebino hemoglobina v rdečih krvničk in izboljšali imunsko funkcijo. (5.)

Lahko izboljša moč in vzdržljivost mišic

Oksidativne poškodbe povzročene s telovadbo večinoma prispevajo k utrjenosti mišic. Določena rastlinska hrana ima lahko antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo športnikom in fizični aktivnim ljudem da olajšajo oksidativne poškodbe.  Strokovnjaki so opazili da spirulina povečuje vzdržljivost, ter bistveno povečuje čas, potreben da se ljudje utrudijo med telesno aktivnostjo (6).

Prispeva h kontroli sladkorja v krvi

Spirulina kaže izjemne rezultate v uravnavanju simptomov diabetesa. Nekaj študij na živalih kaže da sprulina lahko pomaga v zniževanju ravni sladkorja v krvi. Vendar spirulina lahko podpira zdravo raven sladkorja v krvi tudi pri ljudeh. Glede na nedavne raziskave bi lahko dodatek spiruline v odmerkih od 0,8 do 8 g na dan znatno znižal raven krvnega sladkorja na tešče pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 (7).

Hranilne vrednosti spiruline

Spirulina je vrsta modrozelene alge, ki raste tudi v slani in v sladki vodi, je odličen vir beljakovin, bakra in vitamina B. Ta drobna alga je polna hranljivih snovi. Ena žlica ali 7g osušene spiruline v prahu vsebuje 

  • Kalorij: 20 kcal
  • Beljakovin: 4 g
  • Maščob: 1 g
  • Ogljikovih hidratov: 2 g
  • Sladkorjev: 0 g
  • Vlaknin: 0 g
  • Tiamina: 14% dnevnega odmerka (PDV)
  • Riboflavin: 20% DV
  • Niacin: 6% DV
  • Baker: 47% DV
  • Železo: 11% DV

Vsebuje tudi določene količine magnezija, kalija in mangana. Ima le 20 kalorij in manj kot 2 g ogljikovih hidratov, vsebuje pa beljakovinski kompleks, ki je 95% izkoriščen v človeškem telesu ter vse esencialne aminokisline v pravilnem razmerju, ki so bistvene za normalno delovanje telesa. Spirulino v prahu lahko dodate v priljubljeni jutranji smoothie, ovseno kašo ali preprosto raztopite v vodi in uživajte v koristih bogate superhrane iz globin. 

Spirulina za hujšanje

Spirulina je antioksidativnih in protivnetnih lastnosti, povečuje mobilizacijo maščob, zavira apetit, znižuje krvni sladkor in krvni tlak, vsi ti dejavniki pa pomagajo pri hujšanju. Ker je spirulina prehransko izjemno dragoceno živilo in z nizko kalorično vrednostjo, njeno uživanje prispeva k izgubi odvečnih kilogramov. Ena študija je pokazala, da redno uživanje spiruline v trajanju 3 mesecev prispeva k zmanjšanju telesne teže in indeksa telesne mase. Študija, tudi, ki je izvedena 2020. leta je pokazala, da uživanje 6g spiruline na dan ima pozitivne presnovne učinke, poleg tega pa prispeva k izgubi odvisne teže. 

Spirulina vsebuje okoli 60-70% beljakovin in vse esencialne aminokisline, ki so zelo potrebne telesu za normalno delovanje.Poleg tega, beljakovine lahko pomagajo izgraditi čisto mišično maso povečujejo mišice in preprečujejo poškodbe mišic po vadbi, zato jih je dobro uživati red in po treningu. Torej, spirulina lahko pomaga tudi v hujšanju, prispeva k občutki sitosti, povečuje mobilizacijo maščob, ugodno vpliva na uravnavanje sladkorja v krvi in učinkovito izboljšuje presnovo. 

Kako se spirulina uživa v tabletah?

V Tovarni Zdrave Hrane ta čudežna rastlina alge je na voljo v obliki prahu in tablet. Če se odločite za spirulino v tabletah (kapsulah)vedite da je priporočeni dnevni odmerek 6 - 10 tablet (skupne vrednosti 5 gramov)ki jih je najboljše zaužiti dvakrat (3-5 tablet) z vodo ali kateri koli drugo tekočino. 

Nutrigold spirulina tablete so pridobljene iz 100% ekološke alge spiruline, pridelane v nadzorovanih pogojih. Zaznamuje jo izjemno kakovostna prehranska sestava - bogata je z beljakovinami, zato je idealno živilo za tiste, ki se ukvarjajo s kakšno telesno dejavnostjo. Lahko se uživa pred in po treningu, ker, ne le da daje telesu energijo, temveč prispeva k izboljšanju vzdržljivosti, po treningu prispeva k regeneraciji mišic, vzdržuje in povečuje mišično maso in  prispeva k vzdrževanju normalnih kosti. Ker vsebuje vseh 9 aminokislin, se njeno uživanje priporoča veganom in vegetarijancem.

Nutrigold spirulina tablete

Spirulina v prahu - kako jo uživati?

Spirulina v prahu je izdelek, pridobljen s sušenjem in mešanjem spiruline v prah. Prah spiruline se uporablja kot prehransko dopolnilo, vsebuje pa visoke količine beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Lahko se uporabi tudi kot dodatek jedem ali se uporablja za pripravo napitkov. 

Nutrigold spirulina v prahu je pridobljena s skrbnim postopkom mletja 100% ekološke, visoko kakovostne modrozelene alge spiruline, ki je ekološki gojena. Zaznamuje jo izjemno kakovostna prehranska sestava - bogata je z beljakovinami, zato je idealno živilo za tiste, ki se ukvarjajo s kakšno telesno dejavnostjo. Lahko se uživa pred in po treningu, ker, ne le da daje telesu energijo, temveč prispeva k izboljšanju vzdržljivosti, po treningu prispeva k regeneraciji mišic, vzdržuje in povečuje mišično maso in  prispeva k vzdrževanju normalnih kosti. 

Priporočeni dnevni odmerek je 5 gramov, oziroma ena čajna žlička.Na začetku je priporočljivo začeti z manjšimi odmerki, da se telo lahko prilagodi prehranskemu dodatku. Spirulino v prahu dodajte soku, vodi, smutiju, kašam, jogurtu ali kosmičem. Priporoča se uživanje dvakrat na dan med ali po obroku. Ne priporoča se uživanje s toplimi jedmi ali napitki, ker toplina nevtralizira vpliv hranilnih sestavin. 

 

Spirulina smoothie - zdrav recept

Spirulina je čudovite intenzivno zelene barve in nekoliko grenkega okusa, zato jo ljudje pogosto mešajo z jogurti, soki in smoothieji, tako da izboljšajo njen okus. Prinašamo vam recept za  pravo energijsko bombo - zeleni spirulina smoothie, ki ga lahko pripravite v enem hipu. Izmed sestavin, pripravite banano, zelenjavo po lastni izbiri (ohrovt, špinača, blitvo, svežo kumaro), spirulino v prahu, konopljina semena ali  ter kokosovo ali mandljevo mleko. Recept lahko prilagodite sebi. 

Sestavine:

Priprava: 

  1. V namizni mešalnik dodajte banano, kokosovo mleko, špinačo, spirulino in konopljina semena.
  2. Mešajte dokler smoothie ni gladke, kremaste strukture. 
  3. Če je preveč gost, ga razredčite z vodo ali kokosovim mlekom.
  4. Poskusite in ga prilagodite sebi, dodajte še več banan, da bo slajši, zelenjave za vsvežino ali spirulino za še bolj intenzivno zeleno barvo.

Spirulino smoothie bi bilo najboljše zaužiti takoj, ko je sveže pripravljen. 

Spirulina napitek smoothie recept

Kje kupiti spirulino?

Najbolj kakovostno ekološko spirulino po odičnih cenah lahko najdete v naši spletni trgovini Tovarna Zdrave Hrane. Če pa bi se rajše pripeljali do Hrvaške, tukaj so vse naše poslovalnice. 

Kateri so stranski učinki uživanja spiruline?

Spirulina je vrst modrozelene alge ter je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo. Čeprav spirulina na splošno velja za varno je pomembno vedeti, da ta čudežna alga lahko ima tudi neprijetne stranske učinke, zlasti pri ljudeh z določenimi boleznimi. Nekatera prehranska dopolnila s spirulino lahko so lahko onesnažena s strupi, zato je,  pri nakupovanju spiruline, treba izbrati le najbolj kakovostne, ekološke izdelke, preverjenih blagovnih znamk. 

Uživanju spiruline se izogibajte, če jemljete zdravila za redčenje krvi ali imate avtoimunske bolezni, motnje strjevanja krvi in ​​alergije. Nekateri ljudje, namreč, so lahko alergični na spirulino. Po eni študiji, ljdje z alergijami imajo večjo možnost neprijetnih stranskih učinkov spiruline. Zaradi varnosti naj se ljudje z alergijami izogibajo temu prehranskemu dopolnilu ali pa se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Nekateri blažji stranski učinki spiruline lahko vključujejo slabost, nespečnost in glavobol, vendar je treba poudariti, da so ti stranski učinki resnično redki in da večina ljudi nima stranskih učinkov. Če niste prepričani, ali je to prehransko dopolnilo varna izbira za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Spirulina ali chlorella - katera je boljša?

Chlorella je, kot spirulina, vrst majhne zelene alge, ki je že dolgo časa del človeške prehrane prav zaradi številnih zdravstvenih koristi. Obe obliki vsebujeta velike količine hranil. Chlorella, pa vendar, vsebuje več omega 3 maščobnih kislin, vitamina A, riboflavina, železa, magnezija in cinka. Spirulina pa vsebuje več beljakovin. Torej, čeprav so jim količine beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob zelo pomembni, njihove najbolj pomembne razlike so v vsebini kalorij, vitaminov in mineralov. 

Chlorella ima več:

  • kalorij
  • omega-3 maščobnih kislin
  • provitamina A
  • riboflavinov
  • magnezija
  • železa
  • cinka

Spirulina ima manj kalorij, vendar čedalje ima veliko količino: 

  • riboflavina
  • tiamina
  • železa
  • bakra

Obe vrsti alg so izredno hranilno vredne in preprosto ne boste se zmotili. če izberete eno ali drugo. Tudi spirulina, tako kot chlorella so nepogrešljiv delež vegetarijanske in makrobiotične prehrane. 

Sklep: 

Spirulina je alga , ki se že sto tisuč let uporablja v terepevtske namene, danes pa uradno velja za superhrano, zaradi svoje visoke hranilne vrednosti. Vsebuje visoke koncentracije beljakovin, vitaminov in mineralov, tudi kot antioksidantov in rastlinskih pigmentov. Številne študije potrjujejo protivnetne in protirakave lastnosti te čudežne mikroalge. Pogosto se uporablja v prehrani vegetarijancev in veganov kot vir naravnih rastlinskih beljakovin. Spirulina ima visoko hranilno in funkcionalno vrednost, zato je prehranska dopolnila s spirulino priporočljivo vključiti v svoj vsakdan – za dobro zdravje in vitalnost uma, duha in telesa!

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite novice in zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na NOVIČNIK pridobite 10% popusta na prvo naročilo....

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.