DomovZdrav kotičekSuperhranaBrezglutenski čarovnik - odkrijte vse čare riževe moke

Spoznajte riževo moko in takoj jo vključite v svojo kuhinjo!

Ustvarjena za otroke in alergike
riževa moka

Moka blagega in skoraj nevtralnega okusa je odlična zamenjava za pšenično moko.

Če bi nas vprašali za šolsko definicijo riževe moke, bi se besedilo glasilo nekako takole – riževa moka je vrsta moke, pridobljena s finim mletjem riža.

Na srečo riževa moka ni tako formalna ali dolgočasna. Ravno nasprotno – je dragoceno živilo, ki si zasluži veliko več besed in veliko več uporabe v naših kuhinjah!

Brezglutenska alternativa pšenični moki je rešilna bilka za ljudi, ki so alergični in intolerantni na gluten, pa tudi za majhne otroke in diabetike.

Riževo moko dobimo s finim mletjem riža. Za razliko od najpogosteje uporabljene pšenične moke vpije veliko več tekočine. Kar pomeni, da se med zgoščevanjem tekočina ne bo ločila od ostalih sestavin.

   

Riževa moka je živilo za vsakogar!

Riževa moka je blagega in skoraj nevtralnega okusa, zato se zlahka poda k vsakemu receptu. Najpogosteje jo uporabljajo v indijski kuhinji za pripravo prigrizkov.

Riževo moko uporabljamo kot vezivo v različnih omakah in polpetah ter v kremah, pudingih in finih sladicah, pa tudi za izdelavo testenin (priljubljeni riževi rezanci) ali kot dodatek prehrani dojenčkov in otrok. S svojo blago in skoraj nevtralno aromo se poda k sladkim in slanim receptom.

Ker je nekoliko bolj grobe, zrnate strukture, jo je pred uporabo v testu bolje "zgladiti". To dosežete tako, da riževo moko zmešate s tekočino, predvideno v receptu, zavrete in pustite, da se ohladi, preden dodate druge sestavine.

Riž je, poleg pšenice, najdragocenejše žito na svetu!

Riž ima v primerjavi z drugimi žiti največjo energijsko vrednost – 100 g vsebuje 1505 kJ (360 kcal). 100 gramov surovega riža vsebuje povprečno 12,6 odstotka vode; 0,6 g maščobe; 6,7 g beljakovin in 79,5 g ogljikovih hidratov. Riževa moka vsebuje vitamine in minerale, kot so magnezij, fosfor in vitamine B skupine. 

Riž je bogat s škrobom, reven pa z beljakovinami in maščobami. Med drugim je riževa moka odličen vir vlaknin, ki so pomembne za ohranjanje zdrave prebave. Predvsem polnozrnata riževa moka ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da postopoma sprošča energijo in pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi.

Poglejte najboljši recept, s katerim lahko takoj preizkusite svoje kulinarične sposobnosti z riževo moko:

Riževa moka 1kg Nutrigold

Zdaj pa je čas za branje našega Novičnika Prijavite se na naš novičnik in s prijavo pridobite 10% popusta na prvo naročilo!