Uporabniška podpora
Indijski oreščki so pravzaprav semena cashew jabolka, ki je sladkega vonja in okusa ter užitno prav tako kot oreščki.
Indijski oreščki izvirajo iz Brazilije, njihova semena pa so v obliki ledvic, ki vzklijejo na spodnjem delu ploda tega sadnega drevesa. Oreščke najdemo na plodovih, ki rastejo na majhnih zimzelenih drevesih. Sadje se imenuje še indijsko jabolko. Ima sladek vonj in okus ter je užitno tako kot orešček, ki ga proizvede. Čeprav je znan kot orešček, indijski oreščki so pravzaprav seme. Zaradi visokega nivoja mononenasičenih maščob in antioksidantov, imajo oreščki širok spekter prednosti za naše zdravje.
Indijski oreh je bogat z bakrom in magnezijem, ki poleg kalcija, ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti. Poleg tega, magnezij in baker prispevata ustvarjanju kolagena, esencialne snovi za zdravje kosti, kože in las. Indijski oreh je odličen vir antioksidantov. Antioksidanti so skupnost različnih naravnih spojin, ki v človeškem telesu imajo pomembno zaščitno vlogo, ki ščiti telo pred prostimi radikali. Prosti radikali so molekule, ki imajo nesparjen elektron in so zato izjemno reaktivne. Danes proste radikale povezujemo z nastankom bolezni krvožilnega sistema, sive mrene, raka, bolezni sklepov in številnih drugih zdravstvenih motenj.
Indijski oreščki vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin in oleinsko kislino (mononenasičene maščobe), ki ohranjajo dobro srčno žilno zdravje. Mononenasičene maščobe dobro vplivajo na diabetike. Znižajo trigliceride pri diabetikih, s čimer jih ščitijo pred nadaljnjimi komplikacijami, ki jih lahko povzročita sladkor in holesterol. Ko se oreščki vključijo v prehrano, se znatno zniža tveganje za razvojem diabetesa tipa 2.
Indijski oreščki vsebujejo manj maščobe kot drugi oreščki (zaradi česar so posebej primerni kot del diete za hujšanje). Dve tretjini maščob v indijskem oreščku so nenasičene maščobne kisline, 75 % nenasičenih maščobnih kislin predstavlja oleinska kislina (njo vsebuje tudi oljčno olje), ki je znana po svojem blagodejnem vplivu na zdravje srca.
Čeprav je znan kot oreh, indijski oreh je pravzaprav seme. Zaradi visoke ravni mononenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov, ki jih vsebuje, ta oreh daje širok spekter prednosti za naše zdravje.
Presni, neslani in nezačinjeni indijski oreščki imajo bistveno manj kalorij kot ga imajo pečeni in slani indijski oreščki. Večji del maščobe iz indijskega oreščka so pravzaprav nenasičene maščobne kisline, ki so odlične za zdravje srca. Ne vsebujejo holesterola in imajo minimalno natrija in sladkorja. En presni indijski orešček vsebuje približno 8 kalorij. En odmerek presnega indijskega oreščka, oziroma okoli 100g, vsebuje približno 533 kalorij, 30,16 g ogljikovih hidratov , 47,77 g maščob in 3,3 g vlaknin.
Indijski oreščki se pogosto priporočajo za različne diete in so pogosto nepogrešljiv del programa za izgubo teže. Imajo 0% holesterola. Ker dajo veliko količino energije in so polni prehranskih vlaknin, vas bodo nasitili za dlje časa.
Velika prednost je ta, da se lahko vključijo v različne jedi in kombinirajo z veliko živil. Lahko se uživajo celotni, praženi na soli, lahko se dodajajo v solate, delajo omake iz njih, namaze ter številne sladice in poslastice:
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta ob prvem naročilu.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: