Uporabniška podpora
Od koruznega do pirinega in ječmenovega zdroba!
Z grizom nikoli ne morete ostati samo pri enem grižljaju. Obožujejo ga mladi in stari, pripravljate ga pa lahko vsak dan.
Nekoč smo poznali le eno vrsto zdroba, pšenični zdrob. Danes, v množici različnih superživil, se srečujemo z mnogimi vrstami, okusi in barvami. Morda se zdi nekoliko zapleteno, a pravzaprav je res odlično, da imamo široko paleto priljubljene kremaste jedi!
Izraz zdrob izhaja iz nemškega imena za grobo mleta žita, predvsem pšenico. Obstaja posebna velikost granulata, ki so ga nemški mlinarji poimenovali griess. Zdrob dobimo z enakim postopkom mletja kot moko, le da so zrna nekoliko večja. Lahko so fine (velikost 0,3 mm) ali grobe (1 mm) teksture.
Poznamo več vrst zdroba, vendar nam je vsem najbolj znan tisti iz pšeničnega zdroba. Na naših policah najdete še veliko drugih različic: pirin, rižev, ajdov, koruzni ...
Pirin zdrob je najbolj znan med mamicami dojenčkov. Je eden prvih obrokov, ki ga lahko postrežemo malčkom. Tako kot pšenico tudi piro pridobivamo z mletjem pire, lahko prebavljivega žita, ki vse bolj nadomešča klasično pšenico. Pirin zdrob, pirina moka, pirine testenine so le delček ponudbe, ki počasi, a vztrajno nadomešča »bele« pšenične izdelke.
Pirin zdrob je fino mlet in presejan, kar ohranja dragocene sestavine.
Če želite pripraviti zdrobovo sladico, je kombinacij neskončno. Izberite svoje najljubše živilo, ga dodajte v pirin zdrob in uživajte v zdravem, preprostem in hitrem obroku! Če pa želite lahko kosilo, skuhajte zdrob, dodajte malo oljčnega olja in postrezite s kuhano zelenjavo.
Zakaj je pirin zdrob tako dober, izvedite tukaj!
Pšenični zdrob nam je vsem najbolj znan. Uporablja se v različnih jedeh, od slanih enolončnic in juh do zapeljivih sladic, kot je kremast zdrobov puding. Je vsestranski, blagega okusa po oreščkih in lahke teksture, ki se dobro vpije v tekočino, zato je idealen za pripravo različnih jedi.
Pšenični zdrob je bogat vir vlaknin in beljakovin, zaradi kompleksnih ogljikovih hidratov pa zagotavlja energijo in občutek sitosti.
Priprava je enostavna – zavremo ga v vodi ali mleku in dodamo začimbe ali sadje po želji. Popoln je za hiter in hranljiv obrok ali prigrizek!
Če ste pripravljeni na majhne, bolj zdrave spremembe, poskusite polnozrnat pšenični zdrob Nutrigold v teh odličnih receptih:
Rižev zdrob je navdušil predvsem fitnes svet in športnike, saj je odličen vir ogljikovih hidratov. Je idealen obrok po treningu, glede na to, da je lahko prebavljiv, pa ga lahko zaužijemo tik pred treningom, saj ne obremenjuje želodca.
Za razliko od pšeničnega zdroba, ki ga pridobivajo iz endosperma (endosperm – z rezervnimi snovmi napolnjeni del semena enokaličnic, hranilno tkivo), je rižev zdrob pridobljen iz celih zrn riža. Poleg tega, rižev zdrob, tako kot riž sam, ne vsebuje glutena in je zato primeren za tiste, ki so občutljivi na gluten ali pa se mu preprosto želijo izogniti v svoji prehrani.
Povrh tega z zdrobom lahko ustvarite neverjetno okusne sladice:
Ječmen ima precejšen delež prehranskih vlaknin, ki lahko blagodejno vplivajo na prebavo. Ječmenova sluz, ki nastane pri kuhanju oluščenega zrnja, je dragoceno dietno živilo, zato je ječmenov zdrob odlična izbira za zajtrk ali lahko večerjo. Hitro se skuha in je enostaven za uporabo v različnih jedeh, zagotavlja blag okus po oreščkih in bogato teksturo.
Po drugi strani pa je ajdov zdrob odličen za pripravo različnih kaš, ki jih lahko obogatite s suhim ali svežim sadjem, oreščki in podobno. Uporabite ga lahko tudi pri pripravi ocvrtkov, zdrobovih cmokov, piškotov, še posebej dober pa bo v kombinaciji s KAKAVOM IN JAGODAMI.
Naj takoj pojasnimo, da v praksi med koruznim zdrobom in koruzno moko ni razlike. Gre pravzaprav za isti izdelek, ki ga pridobivajo z mletjem koruznega zrnja. Razlika je odvisna od velikosti zrnc in teksture izdelka.
Odlično nadomesti pšenični zdrob, zlasti za tiste, ki so občutljivi na gluten. Lahko ga pripravimo z mlekom ali iz njega naredimo tortno kremo, lahko pa enostavno skuhamo polento iz naslednjih receptov:
Če ste pripravljeni na še več informacij s področja zdrave prehrane, se prijavite na Novičnik!
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: