DomovZdrav kotičekZačimbe in zelišča - podroben vodnik po svetu začimb

Začimbe in zelišča - podroben vodnik po svetu začimb

Mnoge začimbe veljajo za superživila zaradi svojih terapevtskih lastnosti
začimbe in pisana zelišča

Katere koli kulinarične igre se lotite, začimbam se ne morete izogniti. Slano, sladko, trpko, pikantno, grenko, aromatično – vse je možno!

Če začimbe doživljate kot material za izražanje kreativnosti, boste zlahka ustvarjali kulinarične mojstrovine! Za začetek, ne glede na to, ali kuhate ali ne, je pomembno, da čim bolje spoznate najbolj priljubljene začimbe. Kako jih uporabiti? S čim se najbolje kombinirajo? Se jim je treba včasih izogniti? Kakšne so zdravstvene koristi določene začimbe?

Dobrodošli v svetu začimb!

Cejlonski cimet - začimba kot tudi zdravilo

Cejlonski cimet je notranja skorja rastline, podobne lovorju Cinnamomum verum, ki raste na Šrilanki. Cejlonski cimet v prahu ima močan okus in je zelo aromatičen ter je ena izmed sestavin karija v prahu, ki ga dodajajo številnim slanim jedem indijske kuhinje. Cimet v prahu je pogost dodatek pecivom in sladicam, zlasti sadnim. Lahko ga obilno potresete po cmokih s slivami, dodate misliju z jogurtom in ovsenim kosmičem. V indijski, iranski in arabski kuhinji cimet dodajajo slanim jedem s piščancem, jajčevcem ter omakam za riž in kuskus.

V ajurvedi je cejlonski cimet je cejlonski cimet naravno zdravilo za diabetes in boljšo prebavo. Je dober vir ogljikovih hidratov, beljakovin in prehranskih vlaknin. Bogat je s pomembnimi minerali, kot so mangan, kalcij, železo, baker in cink. Bogat je tudi z antioksidanti in fenoli, ki so nepogrešljivi v boju z okužbami, uporablja pa se tudi pri zdravljenju prehlada, glavobola, slabosti in splošne oslabelosti.

Chilli - začimba, brez katere ne gre!

Čili je plod različnih tropskih vrst paprike z zelo drobnimi sadeži. 

Čili paprike so dolge največ 10 cm, rumene, oranžne ali rdeče barve. Več kot desetkrat so bolj pekoče, kot navadna pekoča paprika. Uporabljajo se za pikantne omake, namaze, kot dodatek kravjem siru, za enolončnice iz paprike in fižola. 

Je pomembna sestavina mehiškega fižola z mesom - chilli con carne ter sestavni del vseh pekočih pikantnih omak, kot so curry, tabasco omaka, mehiške salsa omake. Lahko jo kombiniramo tudi z sladkimi živili, na primer s čokolado. 

Kapsaicin (posebna sestavin) daje papriki ne le pikantnost, ampak tudi posebne zdravilne lastnosti, zaradi katerih je ena najbolj zdravih začimb na svetu.  Zato čili izboljšuje prebavo, pomaga v hujšanju, krepi odpornost in pomaga pri diabetesu tipa 2.

Čili v prahu

Črna sol - začimba polna okusov

Črna sol, ki je dejansko rožnate barve je posebna vrsta indijske vulkanske kamnite soli. Pridobljena je s kuhanjem semen rastline harad v slani vodi, nato pa voda izhlapi in ostanejo samo kristali soli - rožnato vijolični. Ko se zmeljejo, sol dobi sivo barvo, zato se imenuje črna sol.

Ima specifičen vonj, podoben vonju kuhanih jajc, zato se pogosto dodaja v jedi namesto jajc. Prav zato ga obožujejo vegani in vegetarijanci, ki ga uporabljajo za številne marinade, omake in enolončnice, omlete s tofujem in podobno.

Bogata je z železom, zato je odlična za ljudi z visokim krvnim tlakom, saj ne dviguje natrija v krvi. Prav tako ne povzroča napenjanja in zgage, izboljša vid in pomaga pri prebavi. Po ajurvedi, tradicionalni indijski medicini, ima črna sol različne terapevtske učinke.

Črna himalajska sol

Ingver - ena najbolj zdravih začimb na svetu!

V trgovinah ga ponujajo kot svežo korenino, suho korenino ali prah sušenega ingverja. Ima pikanten, pekoč in limonin okus.

Svežo korenino olupimo, nato naribamo ali nasekljamo na koščke pri pripravi jedi iz korenja, buč in sladkega krompirja, lahko pa jo vložimo tudi k zelenjavi. Ingver v prahu pa je sestavni del curryja v prahu in ga dodajamo različnim jedem indijske in drugih azijskih kuhinj.

Je pogost dodatek sladicam, piškotom, kompotom, odličen je v čokoladi, uporablja se za pripravo likerjev, še posebej cenjen je čaj iz ingverja

Njegove zdravilne lastnosti so številne. Uporabljamo ga proti vnetjem, za obkladke proti oteklinam, proti krčem, za lajšanje bolečin pri težavah z mišicami in kostmi, kot je artritis, kot preventivo pred prehladom in za pomiritev kašlja, krepitev imunosti, izboljšanje prekrvavitve in preprečevanje nastajanja krvnih strdkov, učinkovit je tudi proti migreni in gripi.

Himalajska sol - za zdrave in okusne jedi!

Himalajska sol je najčistejša sol na Zemlji, iz neonesnaženega ekosistema, starega več kot 250 milijonov let. S svojo popolno kristalno strukturo in sestavo 84 mineralov in elementov v enakem razmerju, kot so v našem telesu, pomaga telesu in živčnemu sistemu doseči ravnovesje in deluje izjemno pomlajevalno.

Poleg tega, da telo oskrbi z vsemi bistvenimi minerali in minerali v sledovih, omogoča naravno uravnavanje elektrolitov v telesu ter boljšo absorpcijo hranil in razstrupljanje. Spodbuja in pospešuje odplavljanje nakopičenih toksinov iz telesa, zaradi vseh svojih blagodejnosti pa je priporočljivo vsem. S to posebno vrsto soli lahko začinite vsako jed. Himalajsko sol lahko uporabljate tudi kot napitek, kopel ter za izpiranje in inhaliranje.

Na voljo je tudi v grobi obliki. Preprosto, z njo počnite vse, kar ste včasih počeli z »navadno« soljo, a brezskrbno in na bolj zdrav način.

Hren je zelenjava, začimba in zdravilo obenem!

Najbolj ga je uporabljati svežega, ker se kuhanjem olajša ostrina. Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično očisti telo in deluje protirakavo pri jetri, črevesju, požiralniku in mehurju.

Vonj po hrenu je prodoren, okus pa oster in ščipa za jezik. Drobno naribano korenino uporabljamo za tople in hladne omake, kot je majoneza, dodajamo jo surovim solatam, narezano na rezine pa za marinade, za vlaganje kumaric ali druge vložene zelenjave. Raste kot samonikla rastlina, zelo enostavno pa jo je presaditi in vzgojiti na lastnem vrtu. Najbolje je uporabiti svežo korenino hrena, saj s kuhanjem oslabi njena ostrina. Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično čisti telo in deluje protirakavo pri malignih obolenjih jeter, debelega in tankega črevesa, požiralnika in mehurja.

Kajenski poper - zdrava začimba, znana po svoji pikantnosti

Kajenski poper je neizogiben del večine jedi in omak po vsem svetu, kot so fižol, testenine ali razne omake. Za izboljšanje okusa je zadostna že mala količina. Pridobivajo ga iz fino mletih feferonov, pekoč okus pa imajo paprike zaradi posebne sestavine, imenovane kapsaicin. Za najučinkovitejši učinek kapsaicina v kajenskem popru se priporoča pol žličke začimbe na obrok.

Začinjanje živil in pripravljenih jedi z malo kajenskega popra lahko pomaga tistim, ki želijo shujšati in nadzorovati željo po hrani. Poleg tega je kajenski poper odličen vir številnih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom A, C, E, vitamini B kompleksa, beta karotenom, kalcijem in kalijem. To začimbo je zelo enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano, poleg tega pa prinaša številne koristi za zdravje: zaradi kapsaicina deluje protivnetno in lahko spodbudi prebavni sistem. Redno uživanje kajenskega popra lahko ugodno vpliva tudi na preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2.

Če že niste, kajenski poper obvezno vključite v vašo paleto začimb, telo vam bo hvaležno!

Kardamom - začimba v službi zdravja

Kardamom sodi v družino ingverja, danes pa je najbolj prisoten v indijski kuhinji. V Indiji ga dodajajo v čaj z mlekom in v vročo čokolado, mešajo ga pa s curryjem. Švedi ga dodajajo v jabolčni puding, Norvežani pa v hamburger in klobase!

Ta pekoča začimba z okusom limone je predmet raziskav, ki kažejo da je kardamom draagocen dodatek vsakodnevni prehrani. Velja za diuretik, zaradi česa je koristen pri težavah s sečili ter pomaga pri čiščenju ledvic. Pomaga tudi pri hujšanju, znižuje krvi tlak in odstranjuje strupe iz telesa. 

Tako kot njegova sorodnika kurkuma in ingver ima protivnetne lastnosti ter lajša bolečino in otekline, zlasti v ustih in žrelu. Kardamom vsebuje vitamin C, vitamin B6, tamin, riboflavin, niacin, med minerali pa omenimo kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink, baker in mangan. Stari Egipčani so žvečili semena kardamoma za čiščenje zob. Poln je esencialnih olj z antioksidativnimi lastnostmi.

Odlično se poda tudi k sadju (npr. k kuhanim hruškam ali pečenim jabolkom), če prah dodate sadni solati, pa boste navdušeni nad bogatim okusom. Z njim lahko začinite basmati riž, bulgur ali proso, občasno pa ga obvezno popijte tudi v obliki čaja. 

Kurkuma - zdravilna začimba čudovite barve!

Tradicionalna indijska začimba kurkuma, pridobljena z mletjem kuhane in nato posušene korenine, je grenkega in svežega, rahlo pekočega okusa, ki spominja na ingver. Uporablja se kot sestavni del začimbne mešanice curry. Samostojno se dodaja številnim jedem: omakam, jedem z rižem, kuhani zelenjavi, piščančji pašteti, enolončnicam, prosu, krompirju. Kurkuma ima močne antioksidativne lastnosti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in oksidativnem stresu v telesu. Je izjemna začimba s potencialnimi koristmi za zdravje, ki jih raziskave vedno bolj potrjujejo. Vključitev kurkume v vašo prehrano lahko pomaga podpirati splošno zdravje in dobro počutje.

Origano - začimba za pico za vaše zdravje

Origano raste samoniklo ali gojen na vrtovih. Ima močan in specifičen poprovo-lesnat vonj in okus, ki spominja na majaron in timijan.

Uporablja se suh ali svež za vse jedi s paradižnikom, je pa obvezna začimba za pico. V italijanski kuhinji ga dodajajo testeninam in zelenjavi z žara. Origano je običajna začimba tudi v grški kuhinji, kjer se dodaja grški solati z oljkami in feto ter pečeni ribi. 

V Mehiki je origano obvezna začimba v jedeh s fižolom, v salsah, za burito in takose. Z rdečo papriko, kumino in čilijem je origano teksaško-mehiška mešanica začimb za čili con carne.

Origano

Tonka - začimba, ki vas bo navdušila

Tonka je začimba, ki jo šele morate odkriti! Ena redkih in zelo cenjenih začimb v današnji kulinariki so semena tonke. Tonka se ponavadi nariba kot muškatni orešček. Zelo pogosto se uporablja kot nadomestek za vanilijo v sladicah in aromatiziranih pijačah, zaradi specifičnega sladkega vonja pa se dodaja tudi sladoledu.
Prav tako je aroma tonke zelo priljubljena pri izdelavi parfumov in za izboljšanje okusa tobaka. Ta tropska začimba, plod južnoameriškega drevesa, ima posebno aromo. Specifična mešanica sadnih in pikantnih vonjev ustvarja vtis, da hkrati čutite vanilijo, klinček, cimet, mandelj in žafran.

Neverjetno, koliko različnih vonjev je mogoče združiti v enem majhnem zrncu! Nekaj ​​je gotovo – aroma tonke bo vašo jed spremenila in ji dala prefinjen in bogat vonj, ki se ga boste še dolgo spominjali.

nutrigold tonka

Zvezdasti janež - začimba, polna vonjev in arom

Zvezdasti janež izvira iz Kitajske, še posebej pa se izpostavlja s čudovito zvezdasto obliko. Ima podoben voj kot komarček in semena janeža, vendar je bolj oster ter pusti prijeten in osvežilen okus v ustih. Lahko se uporablja cela zvezda, koščki ali prah. Uporablja se v vzhodni kuhinji. Čaj iz janeža se priporoča za zdravljenje prebavnih težav kot so počasno črevesje, bruhanje, napenjanje in slabost. Znano je tudi njeno zdravilno delovanje pri astmi, bronhitisu, kašlju in pljučnih boleznih.

janež v prahu

Harisa  - začimba, ki jo obožujemo!

Harissa je ena najbolj priljubljenih začimb severnoafriške kuhinje, ki vsebuje pikantne in nekoliko orientalske note. Skrivnost okusov leži v popolni kombinaciji čilija, kajenskega popra, česna, kumina in soli, ki bo vsako jed naredila še bolj okusno. 

Nutrigold harissa v prahu se lahko uporablja na več načinov - pomešana s smetano bo ustvarila slastno omako, ki bo poslužila kot priloga hitrem, hrustljavem finger food-u, skupaj z oljčnim oljem pa bo ta zlat prah postal odlična marinada, ki bo vašim jedem dala aromo, za katero niti niste vedeli, kako zelo jo pogrešate v življenju.

Z vključevanjem različnih začimb v vsakodnevno prehrano ne boste le obogatili svojih obrokov in uživali v pestrosti okusov, temveč boste pomembno prispevali k splošnemu zdravju. Pomembno je vedeti, da začimbe ne morejo nadomestiti zdravljenja, lahko pa so pomemben del celovitega pristopa k zdravju in dobremu počutju.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.